Hétfőtől vezénylik az egészségügyi hallgatókat koronavírus-tesztelésekre

2020. november 19. – 21:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Neptun-rendszeren keresztül tájékoztatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő hallgatókat, hogy hétfőtől részt vesznek a tanárok, óvónők gyorstesztelésében és a kórházak betegellátásában, írja az MTI.

A minisztérium közleményében azt írja, „ebben a munkában természetes szövetségesként számít azokra a fiatalokra, akik hivatásukként a gyógyítást választották.”

Az egyetemeknek egységenként két-két hallgatót kell biztosítaniuk, III-IV. évfolyamos orvos-, fogorvos, III-V. évfolyamos gyógyszerész és I.-II. évfolyamos egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók bevonásával. A V-VI. éves orvostanhallgatók és az ápolás, betegellátás szakon III-IV. évfolyamos egészségtudományi hallgatók a betegellátásban teljesítenek majd szolgálatot.

A védekezésbe bevont egyetemisták és a felsőoktatási intézmény között a kormányrendelet szerint hallgatói munkaszerződés jön létre. A diákokat hétköznap napi 5000 forint, hétvégén napi 7500 forint adómentes díjazás illeti meg. A kéthetes gyakorlat kreditként beszámítható, és az egyetem a tanulmányi kötelezettségeket is ennek figyelembevételével állapítja meg.

A szűrés szervezését a kormányhivatalok végzik, ők szállítják a hallgatókat, védőeszközöket adnak nekik, szállást és ételt is adnak. Emellett ingyen tömegközlekedhetnek a veszélyhelyzet idején.

Annak nem kell részt vennie ezekben a feladatokban, aki terhes, egyedül nevel egy gyereket vagy egyedül gondozza egy rászoruló családtagját.

A Telex információi szerint a Szegedi Tudományegyetem hallgatói már kaptak egy előzetes központi Neptun-értesítést. Ebben például azt írják,

  • a kormányhivatal a hallgatóval telefonon vagy emailben veszi fel majd a kapcsolatot;
  • a kirendelés kéthetes vagy kétszer egy-egy hétre szól majd, hogy a tanulmányaikat is folytatni tudják;
  • az első turnus már november 23-án, hétfőn kezdődik.

Az már a csütörtöki Magyar Közlönyben is kijött, hogy a vizsgálat elvégzésébe – egészségügyi tevékenység végzésére való jogosultság nélkül – orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató is kirendelhető, a hallgatók krediteket kapnak a munkáért cserébe. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt arról a kormányinfón, hogy kétfős csapatokban fogják végezni a teszteléseket, az egyik tesztelő harmad- vagy negyedéves egészségügyi hallgató lesz. Összesen 15 ezer tesztelési hely lesz a országban.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!