Gulyás: Decemberben-januárban tetőzhet a járvány

2020. november 19. – 10:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő szerdán dönt a kormány az esetleges további korlátozásokról, jelenleg még nem tudni, hogy alakul a járvángyi helyzet decemberben. Erről is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Azt mondta, az egészségügyi rendszer továbbra is bírja a terhelést, és lesz elég ágy, ha négyszer ennyi intenzív ellátásra szoruló beteget kellene ellátni. A kormány kiáll amellett, hogy nem szavazzák meg az EU-s költségvetést a jogállamisági kritérium miatt, a baloldali politikusok pedig Gulyás szerint arrogánsan és trágár módon viselkednek. Hétfőtől tesztelik a tanárokat és az egészségügyi dolgozókat, nem kell bevonni pedagógushallgatókat az oktatásba. Ez volt a csütörtöki kormányinfó.

Véget ért a csütörtöki kormányinfó. Gulyás abban bízik, hogy december 11-e után már élőben is kérdezhetik az újságírók, jelenleg a rendezvénytilalom miatt ugyanis erre nincs lehetőség.

Arra sincs lehetőség egyébként, hogy az újságírók élőben online kérdezzék a minisztert, előző nap délutánig kell elküldeni a kérdéseket.

A Magyar Hang értesülései szerint a halottasházak hűtőházai több helyen kezdenek megtelni. Gulyás arról beszélt, hogy átlagosan 300-350 ember hal meg egy nap Magyarországon, ez most valamivel magasabb a járvány miatt, de egyelőre képes kezelni az egészségügy és a temetkezés.

24-48 óra átlagosan, mire egy koronavírusos beteg halála megjelenik a statisztikában, ez azon múlik, hogy a kórház mikor tudja lejelenteni. De három-négy napon belül minden eset bekerül a statisztikába Gulyás szerint.

Ma 580-an vannak intenzív ágyon, és nagyjából 1700 szabad intenzív ágy van. „Egyelőre azt látjuk, hogy megfeszített erőforrásokkal, de kezelni tudja az egészségügy a fertőzötteket” – mondta Gulyás.

Ha megnégyszereződne az intenzív ellásra szorulók száma, akkor se lesz baj a miniszter szerint, és még több intenzív ágyat is be tudnak tenni.

A rákos betegek ellátása a járvány miatt nem szenvedhet hátrányt, a sürgősségi kezelések nem maradhatnak el, erősítette meg Gulyás a csütörtöki kormányinfón. A kemoterápiás kezelés azonban olyan beavatkozás, ami a legyengült, koronavírusos betegen orvosik okokból nem hajtható végre.

A fertőzöttségi adatokon látszik, hogy az osztrák–magyar határon ingázást nem korlátozzák, de egyelőre se Ausztriában, se Magyarországon nem szabályozzák a munkába járást.

A magyar baloldalon az elmúlt száz évben mindig is voltak internacionalista nézetek, ezek most uralkodnak. A pártok minden alkalommal beállnak Soros György vagy a svédek kormányt érintő támadásai mögé.

Gulyás szerint a választóknak kell majd értékelniük azt a stílust, amit a baloldal megenged magának a parlamentben. „Egyetértek, hogy ez a magatartás arrogáns, és a trágárságtól sem riadnak vissza” – mondta a Magyar Fórum felháborodott kérdésére. „A baloldalon ahhoz, hogy valaki képviselő legyen vagy felkerüljön a listára, rágalmazás- és becsületsértési cunamit kell indítania a kormány ellen” – fogalmazott a miniszter.

A jelenlegi intézkedések december 11-én járnak le, ez előtt 5-7 nappal várható, hogy a kormány dönthet szigorításokról vagy enyhítésekről, mondta Gulyás.

Ahhoz, hogy karácsonyra enyhítések lehessenek, radikálisan javulniuk kellene a járványügyi adatoknak.

Ezt Gulyás arra hivatkozva mondta, hogy Janez Janša szlován kormányfő azt írta az EU vezetőinek címzett levelében, hogy olyan uniós intézményekre van szükségünk, amik nem avatkoznak be a tagországok belpolitikájába. A miniszter arra nem válaszolt, hogy melyik országról gondolhatja azt Janša, hogy hamarosan elhagyhatja az EU-t.

Világos szabályok vonatkoznak az átvezényelt egészségügyi dolgozók bérezésére – mondta Gulyás. Ki kell vizsgálni, ha nem kapták meg a teljes fizetésüket a járványkórházban dolgozók. A Blikk információi szerint csak a fizetésük felét kapták meg a Korányi kórház intenzív osztályára átvezényelt egészségügyi szakdolgozók.

Szentkirályi Alexandra arról beszélt, hogy a jelenlegi szabályok szerint családi rendezvényt lehet tartani, bulit viszont nem. Ehhez azt is hozzátette a szóvivő: „rajtunk is múlik”, hogy a jelenlegi intézkedések mennyire lesznek hatásosak, és ezek mit tesznek majd lehetővé karácsonykor és szilveszterkor.

Az, hogy az országgyűlési képviselőknek is ugyan úgy kell dolgozniuk, mint mindenki másnak, válaszolta Gulyás. Szerinte politikai egyetértés van abban, hogy a gyermekek egészséges fejlődésével ellentétes, ha azonos nemű párok nevelik őket, ebben egyetért a korábbi baloldali kormánnyal is.

Orbán Viktor a WHO előírásai szerint nem minősült kontaktszemélynek, ezért nem kellett karanténba mennie, miután találkozott Vidnyánszky Attilával, akiről kiderült, hogy koronavírusos – mondta Gulyás, és hozzátette, a miniszterelnökre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármely más magyar állampolgárra.

A többség nem autópályán jár dolgozni, ezért az autópálya-matrica nem lesz ingyenes. A parkolás sokkal több dolgozót érint, ezért a kontaktusok számának csökkentése érdekében indokolt volt ingyenessé tenni a közterületi parkolást.

A gyakorlatban nehéz lenne szétválasztani az Új Nemzedék Alapot és az uniós költségvetést, mert eddig ezek együttes figyelembevételével tárgyaltak erről eddig az országok. De Magyarországnak fontos a déli államok megsegítése, és ha van olyan lehetőség erre, ami nem köti migrációs kérdésekhez a kifizetéseket, akkor azt a kormány el tudja fogadni.

A kormány célja az egészségügyi törvény módosításával az volt, hogy a járványügyi védekezésre felkészítse az egészségügyet, ezért is fogadták el a MOK javaslatait a hálapénz betiltásáról és a béremelésről. Gulyás azt is mondta, hogy nem akarják korlátozni az orvosok másodállását.

A járvány tetőzésére különböző prognózisok vannak, ezekért a kormány nem tud felelősséget vállalni – mondta Gulyás. Ezek az előrejelzések általában decemberre vagy januárra teszik a járvány hazai tetőzését.

A kormány továbbra is meghallgatja Merkely Béla véleményét.

Ha lesz, akkor ingyenes és önkéntes lesz a koronavírus elleni vakcina beadása, mondta Gulyás. Eddig 12 millió adag vakcinát kötött le a kormány.

Ezt mondta Gulyás, aki szerint hazugok azok az állítások, amelyek szerint korrupciós ügyekről van szó, és ezért nem támogatja a kormány a jogállamisági kritériumokat.

„A hetes cikkelyes eljárás bennünket nem zavar, semmiben nem akadálya az EU-s költségvetésről szóló megállapodásnak” – mondta Gulyás.

Nem lehet jelenleg megmondani, hogy két-három hét múlva milyen intézkedéseket kell hozni a járvány megfékezésére – válaszolta Gulyás, miután a szigorúbb osztrák korlátozásokról kérdezte a Magyar Nemzet. Ha a járványügyi helyzet megkívánja, a kormány kész szigorítani a szabályokon.

A kormány ugyanakkor továbbra se szeretné bezárni az általános iskolákat. Bonyolultabb lenne pedagógushallgatókat bevonni az oktatásba, és az oktatási miniszter szerint egyelőre elegendő pedagógus áll rendelkezésre.

Gulyás szerint nem „világos jogállamisági kritériumokról” vagy szó, hanem a bevándorlásról. Magyarország elkötelezett a jogállam alapkritériumai iránt, fontosnak tartja a gyülekezési szabadságot, a szólásszabadságot, a sajtószabadságot és a bíróságok függetlenségét. Ezek a miniszter szerint Magyarországon még inkább garantáltak, mint Nyugat-Európában vagy a „baloldali kormányzás” idején.

„Magyarország kitart a mellett a joga mellett, hogy mi határozhatjuk meg, hogy kivel kívánunk együtt élni és kivel nem”

– mondta Gulyás, aki szerint a magyar gazdaság tartópilléréi erősek, és most van miből hitelt felvenni a Fidesz eddigi kormányzásának hála. Az unió mentőcsomagjával a kormány a kezdetektől nem ért egyet, mert úgy gondolják, hogy a közös hitelfelvétel rendkívüli veszélyekkel jár, de az európai szolidaritás jegyében elfogadták.

A kormány múlt héten arról is döntött, hogy rendszeres, országos tesztelést rendel el az egészségügyi dolgozóknak, az iskolai tanároknak, az óvodai és bölcsődei dolgozóknak – mondta a miniszter.

Pénteken kezdik tesztelni a szociális intézmények dolgozóit, jövő hétfőn pedig a tanárokat, óvodai és bölcsődei dolgozókat.

A teszteléseket alapvetően az egészségügyi és oktatási intézmények végzik, de ha szükség van rá, a megyei kormányhivatalok is segítenek. Kétfős csapatokban fogják végezni a teszteléseket, az egyik tesztelő harmad- bahy negyedéves egészségügyi hallgató lesz. Összesen 15 ezer tesztelési hely lesz a országban.

Gulyás azt mondta, erre azért van szükség, hogy ne kelljen szigorításokat bevezetni, és arról beszélt, hogy az országosnál rosszabb a járványhelyzet ebben a régióban.

A szerdai sajtóhírekkel ellentétben a veszélyhelyzet február 4-ig van meghosszabbítva, de a korlátozások csak december 11-ig vannak érvényben – kezdte Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki online kormányinfón. Azt mondta, hogy 8-10 nap, mire az intézkedések hatásai látszanak. Jövő szerdai ülésen értékeli a kormány az eddigi korlátozásokat, és akkor döntenek arról, hogy lesznek-e további szigorítások.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!