Kijött az egészségügyi, oktatási dolgozók tesztelését részletező rendelet, új kórházfőigazgató-helyetteseket is kinevezett a kormány

2020. november 19. – 14:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Közlöny friss, csütörtöki számában három új rendelkezés található:

  • az egészségügyben és oktatásban dolgozók Covid-szűrését részletező rendelet;
  • az autizmussal élőkre vonatkozó maszkviselési kivételét tisztázó rendelet;
  • és az új országos kórházfőigazgató-helyettesek kinevezéséről szóló határozat.

A szűrésről szóló kormányrendelet alapján a fővárosi és megyei kormányhivatal szervezésében a koronavírus kimutatására alkalmas antigén gyorsteszttel az operatív törzs által meghatározott rendben és ütemezéssel vizsgálatot kell végezni. Az alábbi foglalkozású embereket kell tesztelni, amennyiben a vizsgálat elvégzéséhez előzetesen hozzájárultak, és nem rendelkeznek az esedékes szűrővizsgálat kiváltására alkalmas előzetesen elvégzett megfelelő szűrővizsgálati lelettel: egészségügyi és egészségügyben dolgozó, valamint a rezidensképzésben részt vevő személyek, a nevelési, oktatási, valamint szakképző intézményekben dolgozók, a szociális intézményben és bölcsődékben dolgozók.

A vizsgálaton történő részvétel önkéntes, a vizsgálatot lehetőség szerint a foglalkoztatottnak a foglalkoztatás helye szerinti intézményében kell végrehajtani. Pozitív teszteredmény esetén a foglalkoztatott haladéktalanul köteles értesíteni a háziorvosát, aki a pozitív eredményt az Országos Szakmai Információs Rendszerben (OSZIR) rögzíti. A vizsgálat elvégzésébe – egészségügyi tevékenység végzésére való jogosultság nélkül – orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató is kirendelhető, a hallgatók krediteket kapnak a munkáért cserébe. A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és február 8-ig marad érvényben.

A következő rendelet arról szól, hogy az autizmus spektrumzavarral élőknek ne kelljen feltétlen maszkot viselniük ott, ahol másoknak igen, ha igazolni tudják állapotukat. Ennek értelmében a „hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével” szövegrész helyébe a „hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével” szöveg lép a vonatkozó 484/2020. (XI. 10.) rendeletben. Az autizmussal élők a fogyatékosságügyi országos érdekvédelmi szervezet által kiállított tagsági igazolvánnyal, maszkviselésre vonatkozó szabályok alóli mentesség érvényesítéséhez kiállított, fogyatékos állapot fennállását igazoló dokumentummal, vagy orvosi igazolással igazolhatják állapotukat.

Az utolsó határozatban az új kórházfőigazgató-helyettesek kinevezéséről döntött a kormány. November 19-i hatállyal Orbán Viktor kinevezi Bábiné Szottfried Gabriellát, dr. Bene Ildikót, dr. Szabó Bálintot, dr. Takács Pétert és Tóbiás Tamást a pozícióba. dr. Takács Péter esélyesen a Szent János Kórház megbízott főigazgatója, Tóbiás Tamás a Pénzügyminisztérium egykori egészségügyi főosztályvezetője lehet, Bábiné Szottfried Gabriella korábbi fideszes képviselő az Emmiben miniszteri biztos volt (azzal a feladattal, hogy koordinálja a magyar védőnői hálózat 700 millió forintos unios támogatásból történő megújítását), dr. Bene Ildikó pedig a szolnoki Hetényi Gyula kórház főigazgatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!