Meghosszabbították a kijárási tilalomról szóló rendelet hatályosságát, de ez magát az intézkedést egyelőre nem érinti

2020. november 18. – 09:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Közlönyben megjelent egy jogszabály, amely több, járvány elleni intézkedésként hozott rendelet hatályát köti a 90 napig, február 8-ig érvényes „koronavírus-törvény” hatályáig. Ez azonban a kormányzat közlése szerint – lásd cikkünk végét – tartalmilag nem változtat a mostani korlátozásokon.

Az új szabály az az eredetileg december 11-ig hatályos 484/2020-as kormányrendeletnél hosszabbítást jelent. Ez az a szabályozás, ami a 20.00-5.00 óra között kijárási tilalomról, étteremzárásról, középiskolai zárásról szól, és amit itt írtunk meg részletesen. És bár a rendelet hatálya meghosszabbodik, a rendeletben van egy olyan passzus, hogy a rendelkezéseket 2020. december 11-ig lehet alkalmazni.

Ebben a rendeletben a hosszabbítás hatálya alól kiveszi ugyanakkor a honvédség veszélyhelyzeti közreműködéséről szóló passzust, és azt, hogy „a lakosság ellátása céljából végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján”. Ez a fenti két szabály tehát nem hosszabbodik.

A törvény hatályához köti a 479/2020-ast is, ami a tömegközlekedési járatsűrítésről, az ingyenes parkolásról szól, és amiben eredetileg nincsen határidőről szóló paragrafus. Szintén a törvény lejártához köti a 485/2020-as gazdaságvédelmi, egyes ágazatoknak segítséget ígérő rendeletet, továbbá az Operatív Törzsről szóló passzusokat a 478/2020-as rendeletből, ezekben szintén nem volt eddig hatályossági határidő. A 486/2020-as rendelet hatályát is a törvényhez kötötték, ez az egészségügyi dolgozók ingyenes utazásáról szól.

Egyelőre nem világos, hogy ez tartalmilag mit jelent, valószínűleg jogi összefésülésről van szó, tippünk szerint a további döntéseket a kijárási tilalomról a kormányzat továbbra is az aktuális helyzetet figyelve hozza majd meg.

Frissítés 11:35-kor: A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt adott ki, ami szerint a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedéseket nem hosszabbította meg a kormány, azok 2020. december 11-ig alkalmazandóak. A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés döntése alapján 2021. február 8. napjáig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!