4436 pozitív eset lett a tanárok, orvosok tömeges tesztelésén

2020. december 1. – 13:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tömeges tesztelés eredményét ismertette György István közigazgatásért felelős államtitkár az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, nagyobb részvételi arányra számított az operatív törzs, és a megjelent sajtóhírekkel, álhírekkel ellentétben önkéntes volt a részvétel. Ezer csapat tízezer helyen végzett teszteket, és egyetemisták is részt vettek a tesztelésben. A szociális és egészségügyi intézményekben saját maguk teszteltek.

„Őszintén megmondjuk, hogy nagyobb részvételi arányra számított az operatív törzs, mint amivel találkoztunk” – mondta György.

181 506 fő teszteltette magát az elmúlt héten, a tesztek 2,44 százaléka lett pozitív, ami 4436 pozitív esetet jelent összesen.

A teljes érintett létszám 1,64 százaléka lett pozitív, ami György szerint nagyjából azonos a hasonló szlovák és bajor programok eredményéhez.

  • A bölcsődei dolgozók 79 százaléka, 11 113 fő vett részt a tesztelésben, és 195 pozitív teszt lett – ez 1,8 százalékos arányt jelent.
  • Az óvodai dolgozóknál 74 százalék volt a részvételi arány, 34 964 fő vett részt, közülük 811 fertőzöttet találtak – itt 2,3 százalék a fertőzöttek aránya.
  • Az általános iskolai dolgozóknál, oktatói-nevelői munkát végzőknél 73 százalékos volt a részvételi arány. 95 102 dolgozót teszteltek, 2170 pozitív teszt lett – ez 2,3 százalékos pozitivitási arányt jelent.
  • A szociális intézményekben 24 452 főt teszteltek, 911 főnek lett pozitív a tesztje – 3,73 százalékos átfertőzöttségről van szó.
  • A szakképző intézményekben 64 százalék volt részvételi arány, 5653 dolgozót teszteltek, 146 teszt lett pozitív – 2,6 százalék az fertőzöttségi arány.
  • 10 222 egészségügyi dolgozó vett részt a tesztelésben, 1,96 százalék a pozitív tesztek aránya.

Már elkezdődött a gyorstesztelés második köre, folytatta az államtitkár. Arra biztatnak mindenkit, hogy aki még nem teszteltette magát, éljen a lehetőséggel. Azok is kérhetnek gyorstesztet, akik az első körben részt vettek.

Senkit semmilyen hátrány nem érhet, aki nem vesz részt a tesztelésben – jelentette ki György. Továbbra is önkéntes alapon megy a tesztelés. Az államtitkár bejelentette, hogy

a következő körben az államigazgatásban dolgozókat és az ügyfélszolgálati munkakörben dolgozókat is érinti a tesztelés, és ebben is részt vehetnek majd egyetemisták, újabb kirendelés alapján.

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben György arról beszélt, hogy az egyetemisták kirendelése a lehető leghumánusabb módon történt, minden esetben biztosítottak nekik szállást és étkezést, ha kértek. Megfelelő védőfelszerelést kaptak, és kollektív egészségügyi biztosítást kötöttek rájuk, az egyetemi előmenetelükben pedig semmilyen hátrány nem érheti őket.

November 18-án kezdték tesztelni a szociális intézmények dolgozóit, november 23-án pedig a tanárokat, egészségügyi dolgozókat, valamint az óvodai és bölcsődei dolgozókat. A tesztelésben egészségügyi képzésben tanulók is részt vesznek. Az ő tapasztalataikról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Müller Cecília arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a tömeges teszt eredményeit a sajtótájékoztató alatt átvezetik a koronavirus.gov.hu-ra, így az elvégzett tesztek száma jelentősen nőni fog. Így összesen 1 835 286 tesztet végeztek el a járvány első hulláma óta. Egy része ezeknek PCR-teszt, egy másik része antigén teszt, ez utóbbit is megbízhatónak tartják már.

Hétfőről keddre 3951 újabb magyar állampolgárnál azonosították a koronavírus-fertőzést, ezzel 221 073 főre nőtt Magyarországon a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 154 beteg halt meg.

A legfiatalabb áldozat 27 éves volt.

7884 koronavírusos beteget ápolnak jelenleg kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen.

Arról is beszélt Müller Cecília, hogy az NNK 48. heti szennyvízvizsgálatából az látszik, hogy Miskolcon csökken a vírus örökítőanyagának mennyisége, míg Szombathelyen nő.

Kiss Róbert rendőr alezredes vette át a szót, aki ismertette a rendőri intézkedéseket. Hétfőn négy üzletet zártak be ideiglenesen a szabályok megszegése miatt.

Ferencvárosban 30 napra bezártak egy japán éttermet, mert az egyik alkalmazott nem megfelelően viselt maszkot. Debrecenben egy bisztrót, Kozármislenyben pedig egy pékséget kellett bezárni.

Arról kérdezték a tisztifőorvost, hogy mikortól lehet jelentkezni a koronavírus elleni oltásra. Még senki nem késett le semmiről, mondta Müller, mert egyelőre még nincs oltásra alkalmas vakcina Magyarországon. Hamarosan megjelenik a vakcinainfo.gov.hu oldalon egy felület, ahol az igényeket lehet jelezni. Meghatározott sorrend alapján történik majd az oltás: első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be, majd a krónikus betegek következnek. Kis türelmet kért még Müller, hamarosan rendelkezésre áll ez a portál.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!