Az összes koronavírusos halott 5-7 százalékánál nem volt más alapbetegség

2020. november 16. – 12:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megtartotta hétfői tájékoztatóját az operatív törzs, ahol Müller Cecília és Kiss Róbert mellett Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár beszélt. A napi számokról egyébként itt írtunk bővebben.

Maruzsa elmondta, hogy országszerte 501 középiskola állt át digitális munkarendre, 31 iskolában van rendkívüli szünet, és 222 óvodában kellett rendkívüli szünetet elrendelni, ami az óvodák 7,5 százaléka.

Az államtitkár azt is elmondta, az oktatási intézményekben, ahol megjelent a vírus a tanulóknál, az esetek 95 százalékánál 1–5 fő között marad a fertőzöttek száma, a pedagógusoknál pedig 97 százalékban marad 1–5 fő között. Kilenc olyan intézmény van, ahol több mint tíz pedagógusnál jelent meg. Ezek alapján Maruzsa úgy fogalmazott:

„A járvány jelen van a köznevelésben, de az iskolák nem képeznek gócpontot.”

Hozzátette, az óvodákban és általános iskolákban továbbra is jelenléti oktatás folyik, azzal, hogy ahol megjelenik a vírus, ott elrendelik a zárást. Ez működik, mondta Maruzsa. Hozzátette, hogy elkezdődik az az informatikai szolgáltatás, hogy a napi fertőzöttségi adatokat azonnal elküldik az intézményeknek, hogy gyorsan tudjanak reagálni. Emellett megkezdte működését a Kréta-rendszer egy új fejlesztése, a digitális tanóra funkció, amiben lehet online órákat tartani. A pedagógusok mást is használhatnak természetesen, de az államtitkár szerint ez kényelmes és biztonságos.

A krónikus betegségben szenvedő pedagógusok digitális módszerrel is oktathatnak, ennek az a feltétele, hogy meglegyenek a megfelelő eszközök, illetve a tanulók felügyeletét is biztosítani kell, mondta Maruzsa.

Müller Cecília az RTL kérdésére elmondta, hogy a halottvizsgálati bizonyítványt a halottkém állítja ki, ezen pontosan megszabott sorok vannak. A halál közvetlen okát meg kell nevezni, az alapbetegséget is, ha volt ilyen, illetve a különböző kísérőbetegségeket. Magyarországon már az első hullám elején úgy döntöttek, hogy ahol bármikor pozitív teszttel regisztrálták az illetőt halála előtt, akkor beleszámolják a koronavírusos halottak közé, azok is megjelennek tehát a statisztikában, mondta Müller, akik halálának nem a konkrét oka a koronavírus.

Müller szerint a legtöbbször kísérőbetegségként jelenik meg a vírus,

Az összes elhunyt, akiről beszámolunk, 3190 fő, ennek 5-7 százaléka bizonyult olyan elhunytnak, akinél semmilyen más alapbetegség nem volt fellelhető

– mondta a tisztifőorvos.

Kiss Róbert mondott néhány konkrét példát olyan rendőri intézkedésekre, ahol nem tartották be a védekezéssel kapcsolatos szabályokat.

Budapesten a belvárosban egy cipőboltban például forgatás zajlott, bent senkin nem volt maszk. A rendőrök első körben figyelmeztették őket, de amikor később újra visszamentek ellenőrizni, és ugyanúgy nem viselt senki maszkot, akkor már büntettek. Az üzletet hét napra bezárták, és szabálysértési eljárást indítottak a bent tartózkodók ellen.

Dunaújvárosban pedig egy jogszerűtlenül működő edzőtermet találtak, ahol 13 ember végzett testedzést. Itt hét ember kapott helyszíni bírságot, és a többiekkel szemben szabálysértési eljárást indítottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!