Még egyet szorít az önkormányzatokon a kormány, a helyi adókkal nem tudnak nagyobb bevételhez jutni

2020. december 1. – 23:26

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány elfogadta Parragh László javaslatainak egy részét, így az önkormányzatoknak nem marad eszközük arra, hogy pótolják kieső bevételeiket. A kormány megtiltotta, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és települési adókat, tilos új adót kivetni, vagy eltörölni az eddig kedvezményeket.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Parragh László november elején találkozott Orbán Viktorral, hogy ismertesse a kamara azon javaslatait, amiben a koronavírus-járvány gazdasági hatásait lehet csökkenteni. Parragh több önkormányzati hatáskörbe tartozó adónem befagyasztását javasolta. Ezek közé tartozott az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó és a kommunális adó. Ötletként az is felmerült, hogy engedjék el 2020-ra és 2021-re az iparűzési adókat, amivel gyakorlatilag lenullázták volna az önkormányzatokat. Ez utóbbi javaslat végül nem ment át, de a Magyar Közlöny friss számából kiderül, hogy jórészt életbe léptették az MKIK javaslatait.

Arról, hogy mit gondolt a Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András az önkormányzatok gazdasági mozgásteréről, ebben az interjúnkban olvashat >>>

A kormányrendelet szerint 2021-ben nem lehet magasabb a helyi adó és a települési adó, mint amit korábban kihirdettek az önkormányzatok. Azt az adómentességet, ami a rendelet hatálybalépése, december 2-a előtt fennállt, biztosítani kell 2021-ben is, és a települési önkormányzat új helyi és települési adót nem vezethet be 2021-ben.

A rendelet megjelenésével egy időben a pénügyminisztérium kiadott egy közleményt, amelyben azt írják, hogy ezek az intézkedések a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, a családokat és a lakosságot segítik.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!