Parraghék két évre elengednék az iparűzési adót, és befagyasztanák a többi önkormányzati adót, hogy azokkal ne lehessen kompenzálni

2020. november 17. – 07:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban az iparűzési adó teljes elengedésére tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül, írja a Magyar Nemzet. Emellett a többi önkormányzati hatáskörbe tartozó adónem befagyasztását is javasolja, nehogy ezzel pótolják az önkormányzatok a kieső bevételeket. Utóbbiak közé tartozik az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó.

Orbán Viktor november 8-án találkozott Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével. A miniszterelnök úgy nyilatkozott, a kormány várja az MKIK javaslatait a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak csökkentésére. November 10-ére ki is derült, hogy mit gondoltak ki: egy évre megszüntetné az iparűzési adót a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, mondta el akkor egy interjúban.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ahogy akkor megírtuk, bevételeinek 62 százalékától esne el a fővárosi önkormányzat, ha megvalósulna Parragh kormánynak adott javaslata. Ez közvetlenül folyik az önkormányzatokhoz, hiányuk nehezen kezelhető helyzetbe hozná az önkormányzatokat, így a fővárost is.

Még aznap Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy reagált az ötletre, hogy „ez a dilettáns ötletszerű bejelentés ma már a sajtóban egyre jobban gyűrűzik és izgalomban tartja az önkormányzati rendszert”, különösen, hogy az iparűzési adó 80 százaléka működést – így bölcsődei, óvodai ellátást is – finanszíroz, így ha azt megvonják, az ezeknek a fenntartását befolyásolja. Karácsony Gergely pedig úgy nyilatkozott, hogy ha elvonnák az iparűzési adót, az drámai következményekkel járna: „Másnap leállna a budapesti közösségi közlekedés, amely gyakorlatilag 80 százalékban ebből az adónemből volt finanszírozva.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!