Az önkormányzatok fő bevételi forrását függesztené fel Parragh László

2020. november 10. – 09:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bevételeinek 62 százalékától esne el a fővárosi önkormányzat, ha megvalósulna Parragh László kormánynak adott javaslata, amely szerint egy évre el kellene törölni az iparűzési adót. Ez közvetlenül folyik az önkormányzatokhoz, hiányuk nehezen kezelhető helyzetbe hozná az önkormányzatokat, így a fővárost is. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint Karácsony Gergely oldja meg spórolással a helyzetet.

Egy évre megszüntetné az iparűzési adót a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Parragh László szerint a koronavírus miatti helyzetben ezzel járulhatnak az önkormányzatok vállalkozások megsegítéséhez. Ez azonban az önkormányzatok fő bevétele, amely nélkül – miközben a kormány a parkolásból származó bevételt másodszor is felfüggesztette – hatalmas lyukak keletkeznek az önkormányzatok költségvetésében úgy, hogy feladatok száma nem lett kevesebb.

„Erős esélyt látok arra, hogy a javaslatom át fog menni. A kérdés az, hogy elengedik vagy csupán felfüggesztik az adófizetési kötelezettséget januártól egy évre”

mondta Parragh a Népszavának adott interjújában. Szerinte a fővárosnak spórolnia kellene, elvégre semmi sem indokolja, hogy Karácsony Gergelynek öt helyettese legyen.

„Tudom, hogy ez populistán hangzik, de attól még igaz. A fővárosi önkormányzatnak önmérsékletet kellene gyakorolnia, és el kell kezdeni valóban takarékoskodni és kigazdálkodni a működési költségeit.”

A főpolgármester az iparűzési adót 2-ről 2,5 százalékra emelné – ami kétségtelenül azt jelenti, hogy ötödével emelkedne a korábbihoz képest –, az MKIK elnöke szerint azonban elfogadhatatlan, hogy ezt az „őrült sok pénzt” bérfejlesztésre költse el.

Parragh szerint az iparűzési adó beszedésének jelenlegi rendszere igazságtalan, azt jobban szét kellene teríteni a települések között.

A főváros ellenvetése nemcsak az, hogy így óriási bevételtől esne el – ahogy a többi önkormányzat is –, hanem hogy nem is teljesíti a Parragh által megfogalmazott célt, azaz a mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítését. Az iparűzési adó elsöprő részét ugyanis nagy cégek fizetik be, így ez inkább a multikat segítené. A következmény tehát inkább csak az önkormányzatok kormánnyal szembeni kiszolgáltatottságának növelése, hiszen őket országosan 670 milliárd forintot jelentő adótól fosztaná meg a javaslat.

Ezt azonban a fideszes vezetésű önkormányzatok is elutasítják – Parragh meglepő módon épp Győrt hozta fel mint igazságtalan példát, mondván, a város egyedül zsebeli be az iparűzési adót az Auditól, miközben a várost közelében lévő kistelepülésekre is hatással van az autógyár működése.

A 2019-es önkormányzati választások óta Budapest mellett a 23 megyei jogú városból tízben ellenzéki a polgármester, további háromban pedig fideszes polgármester mellett ellenzéki többségű a közgyűlés. Ezzel együtt nemcsak az ellenzéki, hanem a fideszes önkormányzatok is szenvedő alanyai lennének az iparűzési adó felfüggesztésének. Debrecen például 14 milliárd forint bevételtől esne el. Papp László polgármester azt mondta a Népszavának, hogy a Karácsony által javasolt adóemelés nehéz helyzetbe hozná a vállalkozásokat, az adó Parragh által javasolt felfüggesztése viszont egyenesen ellehetetlenítené az önkormányzatokat – ezért egyik kezdeményezést sem támogatja.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége keddi elnökségi ülésen vitatja meg az eddigi és a szóba került további elvonások hatását az önkormányzatok működésére.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!