Kezdődik a koronavírus elleni oltás a briteknél

2020. december 2. – 21:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jövő hét elején elkezdik az oltások beadását az Egyesült Királyságban, miután szerda reggel a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech oltóanyagát – mondta szerdán a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock nyilatkozata után a kormányfő közölte: már nem csupán puszta remény, hogy tavaszra normalizálódhat az élet – írta az MTI.

A brit kormány 40 millió adagot már megrendelt a most jóváhagyott oltóanyagból. Ez húszmillió oltásra elegendő, mivel mindenkinek két dózist kell kapnia. A kormány összesen hét oltóanyag kifejlesztését támogatja, és ezekből 357 millió adagot kötött le.

Az oltási elsőbbségi lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik állnak. Utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók, majd időrendi sorrendben a 75, a 70 és a 65 éven felüliek következnek, majd az egyre fiatalabbak. A folyamat beletelik néhány „hosszú, hideg hónapba” – mondta Johnson, aki szerint naivitás volna azt gondolni, hogy a küzdelem ezzel véget ért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!