WHO: Szeptember óta először csökkent az új fertőzöttek száma, de továbbra is elővigyázatosnak kell lenni

2020. december 1. – 05:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt héten szeptember óta először csökkent az újonnan igazolt koronavírus-fertőzések száma – jelentette be a WHO főigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján Genfben, de ezzel együtt mindenkit további elővigyázatosságra intett.

„Nincs helye elbizakodottságnak, különösen így, hogy sok kultúrában és országban közeledik az ünnepi időszak” – figyelmeztetett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, aki arra kérte az embereket, hogy az ünnepek alatt is kerüljék a nagyobb összejöveteleket.

Hangsúlyozta: a családi és baráti összejöveteleken sem szabad, hogy az emberek másokat vagy magukat veszélyeztessék. „Mindannyiunknak át kell gondolnia, kinek az életét tesszük kockára a döntéseinkkel” – mondta.

A WHO szerint az új, csökkenő trend elsősorban az Európában regisztrált alacsonyabb fertőzésszámnak tudható be, amelyet az itt bevezetett karanténintézkedések és egyéb korlátozások nyomán sikerült lejjebb szorítani.

A síturizmus felfüggesztésének kérdésében, amellyel kapcsolatban az európai országok közt nincs egyetértés, a főigazgató leszögezte: az embereknek el kell kerülniük a zsúfolt helyeket. „Először mindenki kérdezze meg magától: valóban szükséges-e elutaznia?” – tette hozzá.

Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója mindazonáltal úgy vélte, a vírus kevésbé terjed szabad téren, és kevés az esélye annak, hogy valaki a lesiklópályán fertőződik meg. Szerinte veszélyesebbek lehetnek például a repülők, a turistabuszok vagy a síliftek.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!