Tovább emelkedett a napi halálos áldozatok száma, 165-en haltak meg

2020. december 2. – 09:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

4136 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 225 209 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma.

Tovább emelkedett a napi halálos áldozatok száma: meghalt 165 beteg, így az elhunytak száma 5142 főre emelkedett. 7732 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen.

A gyógyultak száma jelenleg 65 888 fő, az aktív fertőzöttek száma 154 179. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az elhunytak 23 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti – közölte a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap szerdán. Előző nap 3951 újabb fertőzöttről és 154 halálos áldozatról érkezett hír.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A mintavételek száma a kedd reggel szokatlanul alacsony volt, alig több mint 5700-zal emelkedett, utóbb azonban nagyot ugrott a tesztek száma, a nap folyamán ugyanis hozzáadták a tanárok, óvónők, bölcsődei és egészségügyi dolgozók tömeges szűrésének mintavételeit is.

Erről egyébként György István közigazgatásért felelős államtitkár az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb részvételi arányokra számítottak az ingyenes, önkéntesen igénybe vehető tesztelésen. A beszámoló szerint ezer csapat tízezer helyen végzett teszteket,a szociális és egészségügyi intézményekben saját maguk teszteltek. Összesen 181 506-an teszteltették magukat, a tesztek 2,44 százaléka lett pozitív, ez 4436 pozitív esetet jelent.

A teljes érintett létszám 1,64 százaléka lett pozitív, ez György szerint nagyon hasonlít a szlovák és bajor programok eredményéhez. Már elkezdődött a gyorstesztelés második köre is. György ugyanakkor bejelentette, hogy a a következő tesztelési sorozat az államigazgatásban és az ügyfélszolgálati munkakörökben dolgozókat is érinti.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kérdésre válaszolva azt mondta, hogy hamarosan megjelenik a vakcinainfo.gov.hu oldalon egy felület, ahol a koronavírus-oltás iránti igényeket lehet jelezni. Lekésni senki nem késett le róla, mert még nincs elérhető vakcina Magyarországon. Az oltás meghatározott sorrend alapján történik majd.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága kedden Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter éves beszámolójában hallgatta meg, itt beszélt arról egy kérdésre válaszolva, hogy a a tetőzésre számtalan mérés van: az egyik a december 2-t, egy másik január végét mondja. Nagyjából tehát decemberre és januárra teszik a tetőzés időpontját, bíznak benne, hogy lesz vakcina, és akkor elmarad a harmadik hullám.

Beszélt arról is, hogy mi lesz a karácsonnyal: erről a következő héten döntenek majd, várhatóan december 9-én, szerdán a kormányülésen. Bár „az idei karácsony nem lesz olyan, mint az eddigiek”, de Gulyás személyes véleménye szerint a karácsonyi időszakra speciális szabályokat kell hozni, mint például hogy nagyobb család is összejöhessen, a beutazást pedig könnyítsék meg.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!