December 7-én már oltanának is a Pfizer-BioNTech vakcinával a britek

Másolás

Vágólapra másolva

Már jövő hét elején, azaz néhány napon belül megkaphatja az engedélyt az amerikai Pfizer és a német BioNTech koronavírus elleni vakcinája az Egyesült Királyságban – írja a Financial Times.

A lap forrása szerint a jóváhagyás megadása után órákon belül el is kezdődne az eddigi egyik legígéretesebb eredményt – a harmadik klinikai tesztfázis első adatai alapján 90 százalékos hatékonyságot – produkáló vakcina szállítása, és az első adagokat már december 7-én be is adhatják. A britek eddig 40 millió adagot rendeltek a vakcinából.

Ezzel az Egyesült Királyság lenne az első nyugati ország, ahol engedélyt kap koronavírus elleni vakcina. Oroszországban és Kínában már augusztusban engedélyezték helyi fejlesztésű oltóanyagok használatát, de azokat az engedélyeket még a harmadik klinikai tesztfázis megkezdése előtt adták ki, így a lépés már akkor is sok kritikát kapott.

Ahogy arról a napokban részletesen is írtunk, nagy a verseny a vakcinák mielőbbi beszerzéséért, és az engedélyeztetésben élen járó Pfizer-BioNTech vakcina körül különösen intenzív helyezkedés kezdődött. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szemére is vetette a Pfizernek, hogy az amerikai érdekeket szem előtt tartva, előbb az Egyesült Államokba szállítana Európa helyett, bár a cég a Telexnek azt válaszolta, oda szállítanak először, ahol először megkapják az engedélyt. Jelen állás szerint az Egyesült Államokban december 11-én kezdődhet meg az oltás beadása, míg az Európai Unióban december második felében kaphatja meg a feltételes forgalomba hozatali engedélyt.

A -70 Celsius-fokos hőmérsékletet igénylő Pfizer vakcinájának tárolási és az ebből adódó szállítási nehézségeiről már korábban írtunk, és az európai terjesztésben várhatóan kulcsszerepet játszó frankfurti légifuvarozók közösségének vezetője szerint Magyarország például még nem is áll készen a fogadására.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!