Feljelentés, bocsánatkérés és pénzvisszautalás – következménnyel járó cikkeink 2023-ból

Legfontosabb

2023. december 31. – 06:59

Feljelentés, bocsánatkérés és pénzvisszautalás – következménnyel járó cikkeink 2023-ból
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bukott választás után pártelnöki székben maradó politikusok, kínos, korrupciógyanús ügyek után felfelé bukó képviselők. A hazai közéletben nem megszokott, hogy valaminek következménye van. Azonban kisebb-nagyobb sikereket el lehet érni, amit jól bizonyít, hogy idén több olyan cikkünk, videónk jelent meg a Telexen, aminek végül lett hatása. Ezeket gyűjtöttük össze: a kisebb és kedves sztoriktól a nagyobb, államkincstárt vagy minisztériumot érintő történetekig.

A MÁK és a nagycsaládosok – A Magyar Államkincstár (MÁK) igencsak kínos helyzetbe kormányozta magát, mikor év elején jogtalanul követelte vissza a három- vagy többgyerekes családok egy részétől az autóvásárlásra adott 2,5 millió forintos, alapvetően vissza nem térítendő támogatást. A Telexen először január 17-én olvashatták, hogy a visszafizetési felszólításokban így érvelt az államkincstár: az érintettek megszegték a pályázat egyik feltételét, amikor kérelmükben úgy nyilatkoztak, hogy nincs köztartozásuk.

Bár a családok nagy része rendezte a legtöbb esetben néhány ezer forintos tartozását, őket sem kímélték, sőt azt is megtiltották, hogy a részben állami pénzből vásárolt autó eladásának árából fizessék vissza a támogatást. Az általunk ismert esetek közül egyébként senki sem tudta, hogy tartozna bárkinek. A témával kapcsolatos megkereséseinkre sem az államkincstár, sem a minisztérium nem válaszolt. Végül a cikk megjelenése után a MÁK-nak egy MTI közleményben sikerült reagálnia: a leírtakat valótlannak minősítették, azonban a cáfolat elmaradt.

Az ügyet annyival akarták rendezni, hogy az igénylők mindössze 0,2 százaléka érintett, ami 65 embert jelent, azaz elképzelhető, hogy 65 családot.

Az érintettek közül végül többen is olyan levelet kaptak az államkincstártól, amiben egy határozat volt: visszavonták a fizetési felszólítást. Ez az általunk ismert három sztori esetében megtörtént. Azt nem tudni, hogy a többi érintettel végül mi lett, de vélhetően nem nagyon volt más lehetősége az államkincstárnak, mint a felszólítások visszavonása. Az ügy további részleteiről a szerző, Zách Dániel cikkében olvashat.

A tűzoltók biztosítása – Az országban sokan rendelkeznek baleset- és életbiztosítással, azonban akadnak olyan, az átlagosnál jóval kockázatosabb szakmák, ahol erősen ajánlott, vagy előírás is. Áprilisban egy nem kevés kockázattal járó munkakör, a tűzoltók csoportos baleset- és életbiztosítása járt le, mivel a Belügyminisztérium nem hosszabbította meg. A Telexen júniusban írtuk meg először, hogy április óta a tűzoltók biztosítási esemény esetén gyakorlatilag semmit nem kapnak.

A Belügyminisztériumnak viszont egy törvény alapján kötelessége lenne a megbízásából dolgozó tűzoltókat biztosítani. Állítólag felmerült az is, hogy a tűzoltók maguknak, vagy a Tűzoltó Szövetségen keresztül kössenek biztosítást. Július elején végül bejelentették: mégis új közbeszerzést ír ki a Belügyminisztérium a tűzoltók biztosításnak rendezésére. A belügy szerint azért nem kötöttek új szerződést áprilisban, mert túl drága ajánlatok érkeztek be a biztosítóktól, ezért még az is felmerült, hogy házon belül fizetik ki az esetleges kártérítéseket.

Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj – Az egészségügy szűrés nélkül olyan, mint az orvosi díj előszűrés nélkül. Ezt bizonyítja, hogy májusban az oltásellenes és vírusszkeptikus Dr. Tamasi József kapott Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat. Tamasi Gődény György, Lenkei Gábor és Pócs Alfréd mellett a koronavírus-járvány legismertebb hazai konteósai közé tartozik, az orvos ellen kamarai eljárás is folyamatban volt. A Szent-Györgyi Díjat bármelyik praktizáló orvos megkaphatja, akit jelöltek, majd meg is szavaztak páciensei. Azaz a díjnál nincs semmiféle szakmai előszűrés, így a díjazott orvosok listájára felkerült Tamasi is.

A díjnak van egy szakmai része is: erről elismert zsűri dönt, itt nem is volt probléma. Cikkünk megjelenése után több szakmailag elismert díjazott is elhatárolódott, majd a díjat kiadó Goodwill Pharma alapítványa is megvizsgálta Tamasi nyilatkozatait: azoktól végül ők is elhatárolódtak. Az ügy egyik legfontosabb következménye, hogy az alapítvány azt ígérte, hogy átdolgozzák a díj odaítélésének szabályzatát, így „hiánytalanul megvalósulhat az alapításkor kijelölt cél”.

Divatipar és orvos-beteg kommunikáció - A következmények a nyilvánossághoz sokszor el sem jutnak: arról általában csak a szerző és az a szakma tud, ahol egy cikk hatására elindul valami. Ősszel jelent meg a Telexen Vincze Barbara kollégánk négyrészes, a magyar és a kelet-európai divatipar témáját feldolgozó cikksorozata. A sorozat szerzője 22 éve újságíró, azonban egyetlen cikke sem mozgatta meg annyira közvéleményt, mint ez a sorozat. Heteken át ömlöttek hozzá a többnyire pozitív hangvételű olvasói levelek, telefonhívások, hozzászólások és a kiegészítések. A sorozat után a Teletextil magazin interjút is készített kollégánkkal. A cikksorozat I., II., III. és IV. része itt érhető el.

Hasonló hatása volt kollégánk orvos-beteg kommunikációval foglalkozó cikksorozatának is: rengeteg orvos, szakápoló, nővér és mentős kereste meg, akik javarészt hálás levelükben azt köszönték meg, hogy a problémáik ki lettek hangosítva.

Konténeriskola Fügödön - Fügöd egy borsod megyei község, hivatalosan Encshez tartozik. Fügödnek sok vidéki faluval szemben még van saját iskolája. Azonban a 140 tanulót számláló iskola teteje 2021-ben leégett. Ilyenkor természetesnek tűnik, hogy egy rövid nyomozás és kárfelmérés után elkezdődik az újjáépítés. Ehelyett viszont egészen más történt: a fügödi iskola hátrányos helyzetű, többségében cigány diákjai közel két évig konténerekben tanultak. Az iskola történetét április végén mutattuk be a Telexen: hiába lobbizott a polgármester és a helyi fideszes országgyűlési képviselő, a felújítás nem kezdődött el.

A videó készítésekor kerestük a kormányt is, eleinte nem reagálták, majd kérdéseinkre konkrét ígéretet tettek. Gulyás Gergely egy kormányinfón el is ismerte, hogy szerencsés lett volna, ha sokkal gyorsabban ki tudják írni a közbeszerzést a leégett részek újjáépítésre. Végül június második felében a helyzethez képest

happy end lett a történet vége: megszületett a határozat, 382 milliót adtak az encs-fügödi iskola újjáépítésére.

Tolófánk – Azt, hogy egy cikk következménye vagy sikere nem mindig a nagyérdemű előtt zajlik, Ács Bori kollégánk gasztrocikkei mutatják a legjobban. Ezek olyan sikerek, amik a szerző mellett a recept elkészítőjének is örömet okoznak. A Telex Főzőiskola sorozatában olyan recepteket mutatunk be, amelyeket kezdők is nagy eséllyel sikerrel tudnak elkészíteni.

Ez a „nagy esély” az olvasói visszajelzések alapján rengeteg alkalommal be is jön: sokan örömmel jelzik, hogy sikerült a recept, és először főztek meg valamilyen ételt egy cikk segítségével. Sőt, idén volt olyan étterem is, ahol a napi menü ötletet a Telex gasztrorovatából merítették, tolófánkos receptünk még étlapra is került.

A Kia ára – A magyar újautó-vásárlók jelentős része szembesült azzal az utóbbi másfél évben, hogy a kereskedők az importőrre, esetleg a gyárra és a nemzetközi gazdasági nehézségekre hivatkozva megemelték a korábban megrendelt, leelőlegezett autók árát az átadás előtt. A probléma az ügyészségnek is feltűnt, ezért év elején bejelentette, hogy közérdekű pereket kezdeményezett több újautó-kereskedővel szemben a tisztességtelen szerződési feltételek miatt. A témával kapcsolatos cikksorozatunk legutóbbi epizódjában megírtuk, hogy az egyik Kia márkakereskedés hosszú huzavona, és a Telex cikke után visszafizette olvasónknak az autóra befizetett millióit, ráadásul megtérítette minden egyéb költségét, noha előzőleg pereskedni kezdtek egymással.

Parkolás a BTK előtt - Hol kell leparkolni egy Lamborghini Aventadort, ahol nincs is útban és senkinek nem szúr szemet? Egyértelmű, hogy a Múzeum körút járdájára, az ELTE Bölcsészkarának épülete elé! Hála a gyorsan fotózó olvasóknak, akiknél gyorsan bekapcsol a tahóparkolás-radar, kép formájában mi is megkaptuk a minden feltűnést nélkülöző megállást – természetesen be is számoltunk róla. A parkolás a rendőrségnek is megtetszett: októberi cikkünk nyomán decemberben szabálysértési eljárást indítottak ismeretlen tettes ellen.

Nagy nehézségben lennétek - „Elnézést és bocsánat” – a két szó, amit miniszter szájából, illetve a kormány nevében ritkán hallani. 2023-ra két nagy „a kormány nevében elnézést kérek”-kel kell beérnie mindenkinek: egyik Lázár Jánosé, másik pedig Gulyás Gergelyé, utóbbi a Telex egyik cikke nyomán. Nyáron írtuk meg, hogy Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár egy, a Telexnek véletlenül elküldött levélben azt írta a vele szoros együttműködésben dolgozó Klebelsberg Központ vezetőinek, hogy „nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani”. Ennek a történetnek bár konkrét következménye nem lett (a főszereplő Maruzsa is elnézést kért, de nem ezért) egy bocsánatkérést – némi gyurcsányozással megspékelve – csak sikerült kieszközölni a Gulyás miniszterből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!