Áprilisban lejárt a tűzoltók baleset- és életbiztosítása, a Belügyminisztérium azóta sem kötött újat

Legfontosabb

2023. június 14. – 14:20

Áprilisban lejárt a tűzoltók baleset- és életbiztosítása, a Belügyminisztérium azóta sem kötött újat
Létráról oltja a lángokat egy tűzoltó a XXIII. kerületben, ahol tűz ütött ki egy autóbontóban 2023. április 28-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Április közepével megszűnt a tűzoltók csoportos baleset- és életbiztosítása, azaz ha egy tűzoltó munka közben most sérül vagy hal meg, nem jogosult biztosítási kártérítésre. Az, hogy nem hosszabbították meg a szerződést, felháborodást váltott ki a katasztrófavédelem berkeiben, már az merült fel, hogy a tűzoltók egyénileg vagy tűzoltóságonként kössenek maguknak biztosítást.

Különös, magyarázat nélküli levelet kaptak a katasztrófavédelem munkatársai az elmúlt napokban. A katasztrófavédelem egyes megyei vezetői által kiküldött levélben ez áll:

„Tájékoztatom, hogy a Belügyminisztérium és a Generali Zrt. között 2021. évben létrejött csoportos élet- és balesetbiztosítási szerződés 2023. április 11-én a szerződésben kikötött határozott időtartam lejártával megszűnt. A szerződés 4.6 pontja alapján a biztosító kockázatviselése a szerződés hatálya alatt bekövetkezett, de a megszűnést követően 5 éves elévülési időn belül bejelentett biztosítási eseményekre áll fenn. Kérem, hogy a fentiekről az alárendeltségébe tartozó állományt tájékoztatni szíveskedjen!”

A levél lényege, hogy április 11-ével megszűnt a tűzoltókra vonatkozó élet- és balesetbiztosítás, de arról nincsen szó, hogy a belügy ahelyett újat kötött volna. Felmerül a kérdés, hogy mi történik, ha most szenved balesetet vagy esetleg hal meg egy tűzoltó. Katasztrófavédelmi forrásaink szerint semmi, a balesetet szenvedő tűzoltók biztosítási esemény esetén nem kapnak semmit, legfeljebb perelhetik a munkaadót.

Törvényi kötelezettség lenne

A csoportos balesetbiztosítás megszűnése amúgy azért probléma, mert a Belügyminisztériumnak törvényi kötelessége lenne biztosítani a megbízásából dolgozó tűzoltókat. Az 1996. évi XXXI. törvény értelmében egészen pontosan:

„A tűzoltóság fenntartója a tűzoltóság készenléti szolgálatot, és a tűzoltás irányítását ellátó tagjai részére szolgálati tevékenységükre vonatkozóan köteles élet- és balesetbiztosítást kötni.”

Magyarul a Belügyminisztérium április eleje óta nem teljesíti a törvényi kötelezettségét. Katasztrófavédelmi információink szerint a hír május eleje óta keringett a szervezetben, de csak az elmúlt hetekben kiküldött tájékoztatóval lett hivatalos. Most mindenki azt találgatja, vajon a valóságban mi történik, ha egy tűzoltó balesetet szenved vagy meghal szolgálat teljesítése közben.

Állítólag nem tervezik megújítani

A hírről korábban a Lánglovagok tűzoltói szakportál is írt. A nekik nyilatkozó Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke szerint a Belügyminisztérium nem tervezi megújítani a korábbi szerződést. Dobson akkor három lehetőséget említett:

  • az egyik, hogy a tűzoltókra az MTSZ köt biztosítást;
  • a másik, hogy a tűzoltóságok maguk kötnek az épületbiztosításuk mellé baleset- és életbiztosítást;
  • a harmadik, hogy a tűzoltók maguknak kötnek biztosítást, és megpróbálnak valamilyen kedvezményt szerezni a biztosítóknál.

A Magyar Tűzoltók Szövetsége tárgyalásokat kezdeményezett az ügyben, a tűzoltók javaslatait június 26-ig várják. Az ügyben hétfő délután kerestük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és a Belügyminisztériumot; kérdésünkre cikkünk megjelenéséig egyik szervezet sem válaszolt.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Lánglovagok azt írta: azért nem sikerült új szerződést kötni, mert a februárban erre kiírt közbeszerzésre beérkező minden ajánlat magasabb volt, mint a Belügyminisztérium erre a célra szánt költségvetése. A szaklap szerint a minisztérium két évre 244 millió forintot szánt erre, miközben az Aegon évente 464 milliós, a CIG Pannónia évente 455 milliós, az Allianz pedig évente 1,558 milliárdos ajánlatot tett. Ez azért számít rengetegnek, mert a legutóbbi, 2021-es biztosítás mindössze 95 millió forintba került.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!