Reagált az Államkincstár: 65 érintettől kérték vissza a 2,5 milliós nagycsaládos autótámogatást

2023. január 17. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex január 11-i kérdéseire adott válaszok helyett az MTI-nek eljuttatott közleményben reagált a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról szóló cikkünkre a Magyar Államkincstár. Az utóbbi hetekben több érintettet felszólítottak, hogy fizessék vissza az úgynevezett személygépkocsi-szerzési támogatást, miután kiderült, kérelmük benyújtásakor tévesen állították, hogy nincs köztartozásuk, és ezzel megszegték az erre vonatkozó pályázati feltételt.

Az Államkincstár közleményében azt írja, hogy a jogszabályoknak megfelelően és méltányosan jár el a támogatással kapcsolatos ügyekben. A program keretében több mint 28 ezer család autóvásárlását támogatták, ebből mindösszesen 65 esetben szólították fel az érintetteket, hogy fizessék vissza a legfeljebb 2,5 millió forintot szabálytalanságok, vagy köztartozások miatt.

A MÁK hangsúlyozza, hogy amennyiben a szabálytalanságot igazolhatóan könyvelési hiba vagy önellenőrzéssel orvosolható probléma okozta, felülvizsgálják a visszafizetési kötelezettséget, ahogy ezt cikkünkben is leírtuk. Az Államkincstár arra is emlékeztet, hogy a 2021. szeptember 28-ig érvényes szabályok szerint a pályázók akkor voltak jogosultak a támogatásra, ha saját nyilatkozatuk alapján a kérelem benyújtásakor nem volt köztartozásuk.

Az Államkincstár leszögezi, hogy ha valaki nem volt biztos abban, hogy nincs köztartozása, erről a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál tájékozódhatott. Később változtattak a szabályokon, onnantól a NAV és az Államkincstár ellenőrizte a köztartozás-mentességet. Aki viszont annak ellenére tartozott az államnak, hogy az első időszakban leadott kérelmében köztartozás-mentesnek vallotta magát, annak az államháztartásról szóló törvény szerinti késedelmi kamattal növelten kell majd visszafizetnie az autóra kapott pénzt.

A közlemény azzal zárul, hogy erre kizárólag akkor kerül sor, ha valaki a tartozását a felszólítás után sem rendezi a felhívás kézhezvételétől számított 14 napon belül. A nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására irányuló kérelmek feldolgozása és elbírálása, valamint a beérkező szerződések kifizetése folyamatos – tájékoztatott a Magyar Államkincstár.

Cikkünk megjelenését követően újabb olvasóink jelezték, hogy felszólította őket a Magyar Államkincstár az autóvásárlási támogatás visszafizetésére, és ezek az esetek további adalékkal szolgálhatnak az ügyhöz, ezért hamarosan újabb cikkel jelentkezünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!