Elhatárolódik saját díjazottjának nyilatkozataitól a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat osztó Goodwill Pharma

2023. május 10. – 15:30

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég megírtuk, hogy a Goodwill Pharma által létrehozott Egészségért Közhasznú Alapítvány Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjának egyik közönségdíjasa az a dr. Tamasi József, aki a koronavírus-járvány alatt vírusszkeptikus és oltásellenes kijelentéseivel tett szert hírnévre. A gyógyszeripari vállalat most közleményben reagált az esetre.

„A Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj létrehozásával társadalmi elismerés platformját kívánta megteremteni, melyben a páciensek köszönetüket fejezhetik ki orvosaiknak, akik segítették gyógyulásukat, gondoskodtak egészségük visszanyeréséről. Országosan 7 Közönségdíj, 1 Életműdíj és 1 Szakmai Különdíj került átadásra” – írják.

„A Goodwill Pharma, mint alapító kérésére az Egészségért Közhasznú Alapítvány Kuratóriuma megvizsgálta Dr. Tamasi József nyilatkozatait, különösen a Coviddal kapcsolatban tett kijelentéseit. A vizsgálat alapján mind az alapító Goodwill Pharma mind az Alapítvány elhatárolódik a Dr. Tamasi nyilatkozataiban elhangzottaktól.”

A Goodwill Pharma elnök vezérigazgatója, Dr. Jójárt Ferenc nevével fémjelzett közlemény azt is leszögezi, hogy a vállalat és szervezetei számára „fontos a tudomány tisztelete, az etikai normák betartása, mindannyiunk háláját kiérdemlik az egészségügyi dolgozók, akik a járvány idején erőn felül küzdöttek a betegek gyógyulásáért és mindent megtettek, hogy az egészség fenntartásában helyt álljanak. Elkötelezettségünket 2020-ban Helytállás Különdíjjal is kifejeztük”. A közleményben kiemelik: az alapítvány elvei szerint a díj a páciensek elismerése mellett a szakmai igényességre és a közösség egészségével szemben vállalt felelősségre is felhívja a figyelmet.

„A 2017-ben született alapítványi szabályzat értelmében a Közönség Díj jogosultjai között van Tamasi doktor is, amelyre a szabályzat szerint befolyásunk nem volt.”

„Azonban a fenti vizsgálat eredményeként az Alapítvány át fogja dolgozni a Díj odaítélésének szabályzatát, melyben hiánytalanul megvalósulhat az alapításakor kijelölt cél.”

A közönségdíjnak az idei szabályzat szerint csak egy előfeltétele volt: a jelölni kívánt orvosnak Magyarországon aktívan praktizálnia kellett. Ez a feltétel Tamasi Józsefnél teljesült.

„A többi díjazottól, a Covid ellátásban helyt állt orvosoktól, valamint egészségügyi dolgozóktól, akiket érzelmeikben és értékrendjükben megsértett a helyzet, a felülvizsgálat által feltárt hiányosságért ezúton elnézést kérünk. A jövőben az alapítványi szabályzatot újragondoljuk, valamint az elérhető etikai normák szem előtt tartásával módosítjuk” – írják.

Tamasi József mellett egyébként mind a közönségdíjasok, mind a szakmai díjat elnyert orvosok elismert szakemberek, közöttük van például dr. med. habil. Kriván Gergely, PhD osztályvezető főorvos, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke, és a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke, dr. Szijjártó László is. A szakmai díjat 2023-ban dr. Pászthy Bea, a Semmelweis Egyetem docense és dr. Alzubi Ali sebész, klinikai onkológus főorvos kapta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!