A Fidesz képviselője szerint a háború és a brüsszeli szankciók miatt késik a leégett iskola újjáépítése

2023. április 27. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

„A fügödi iskola felújítását késlelteti az egyre mélyülő gazdasági válság, melyet az orosz–ukrán háború, valamint az erre válaszul adott elhibázott brüsszeli szankciók generáltak” – írta a Telexnek Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén kormánypárti országgyűlési képviselője.

Ebbe a választókerületbe tartozik az az Encs-Fügödön található általános iskola, amely 2021. szeptember 14-én virradóra leégett, azóta pedig még csak el sem kezdődött a felújítása. A fügödi iskola helyzetével ebben a videóban foglalkoztunk részletesen:

Hörcsiket a forgatás kezdete óta szerettük volna személyesen megszólaltatni a témában, azonban erre végül nem kaptunk lehetőséget, a képviselő egy írásbeli nyilatkozatot küldött szerkesztőségünknek. Ebben kitért arra, hogy szerinte nemcsak a háború és brüsszeli szankciók okolhatók a felújítás csúszása miatt, hanem például az is, hogy

„az Európai Parlament Magyarország részére ki nem fizetett 4000 milliárd forint uniós forrás több egyéb fejlesztés mellett forrást biztosított volna az ilyen jellegű káresemények mielőbbi helyreállítására”.

Nyilatkozatában a politikus kitért arra, hogy az előzetes kalkulációk alapján 300 millió forintból rekonstruálni lehetne az iskolát. Hörcsik megjegyezte: „az elmúlt másfél évben rendületlenül azon dolgoztam, hogy a leégett iskolarész pótlásra kerüljön és a tanítás visszatérhessen a normál mederbe”.

A politikus írásban egyeztetett Szabó Árpáddal, a szerencsi tankerület vezetőjével, a felújítás meggyorsítása érdekében pedig jelezte a problémát Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár felé, de közvetlen kérelemmel fordult Pintér Sándorhoz, valamint Lázár János támogatását is kérte.

Így nem történt semmi a legutóbbi kormányinfóig

2021 szeptemberében az iskola leégése után az encsi városvezetés azt az ígéretet kapta, hogy a Szerencsi Tankerület minél hamarabb fogja intézni a felújítást.

Mikola Gergely, Encs független polgármestere szerint 2022 tavaszán úgy nézett ki, hogy nemcsak felújítani, hanem bővíteni is fogják az iskolát, mert már a leégés előtt is problémát okozott, hogyan helyezzenek el az épületben 130-140 gyereket.

2022 májusában az encsi önkormányzat településkép-védelmi eljárásban engedélyezte az épület bővítésére készült terveket.

2022 nyarán a tankerület kiírta a közbeszerzést, a legjobb ajánlatot tevő vállalkozó 300 millió forintból kivitelezte volna a projektet. „Mivel a forrás nem állt rendelkezésre, így feltételes közbeszerzést írtak ki”, de lehetőség volt arra, hogy már augusztusban elkezdődjön az építkezés.

„Mivel nem született meg az a kormánydöntés 2022 nyár végén, illetve azóta sem, hogy ez az iskola felépüljön, így a közbeszerzésen meghatározott feltételes határidő lejárt, ez a közbeszerzés már nem érvényes. Jelenleg így állunk. Nincs érvényes közbeszerzés, és nincs meg hozzá a forrása a tankerületnek. Az építési engedély viszont él, tehát bármikor elkezdhető lehet a beruházás”

– mondta a Telexnek az encsi polgármester.

Mikola hozzátette, folyamatosan keresték a tankerületet, az oktatási ügyekért felelős Belügyminisztériumot, illetve Hörcsik Richárddal is állandó kapcsolatban vannak. Elmondása szerint Hörcsik is jelezte 2022 nyár végén az illetékes minisztérium felé, hogy a legfontosabb kérés a térségben az iskola megmentése.

A polgármester legutóbb 2023 februárjában írt levelet az Építési és Közlekedési Minisztériumnak, ahol bekérték az iskolával kapcsolatos összes iratot, előrelépés azonban továbbra sem történt. Lázár János válaszlevele alapján a polgármester szerint az önkormányzatnak a BM alá tartozó köznevelési államtitkárságot kell keresnie, a hivatalos eljárásrend szerint ugyanis ők kezdeményezhetnék, hogy minél előbb kezdődjön meg a felújítás.

A Telex április közepén küldött kérdést a Belügyminisztérium sajtóosztályára, hogy a témában feltehessünk néhány kérdést Maruzsa Zoltán államtitkárnak, levelünkre azonban nem kaptunk választ. Másnap jeleztük a Miniszterelnökség felé, hogy a következő kormányinfón a fügödi iskoláról szeretnénk kérdezni Gulyás Gergelyt.

A miniszter stábja utánanézett az ügynek, Gulyás pedig az április 20-i sajtótájékoztatóján kérdésünkre válaszul elmondta, egyetért azzal, hogy gyorsabban is megtörténhetett volna a felújítás folyamata, viszont legkésőbb májusban dönteni fog a kormány az iskola felújításáról.

A helyszínen forgatott riportunkat és a miniszter válaszát megnézheti a videónkban:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!