Orvosi díjat kapott az oltásellenes, vírusszkeptikus dr. Tamasi József, aki ellen kamarai eljárás is indult

2023. május 9. – 11:40

Orvosi díjat kapott az oltásellenes, vírusszkeptikus dr. Tamasi József, aki ellen kamarai eljárás is indult
Képkocka Tamasi József a díjátadón készült videójából – Forrás: József Dr. Tamasi / YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat kapott az a dr. Tamasi József, aki a koronavírus-járvány egyik legismertebb hazai konteós alakja volt dr. Gődény György, Lenkei Gábor és Pócs Alfréd mellett. A díjat bármelyik Magyarországon praktizáló orvos megkaphatja, akit jelölnek, majd megszavaznak a páciensei. Mivel nincs előszűrés, a szakmailag elismert többi díjazott közé bekerülhetett Tamasi is, aki saját közösségi felületein is kampányolt a díjért, ami egyébként orvosonként félmillió forintos honoráriummal jár.

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat a Goodwill Pharma gyógyszeripari vállalat Egészségért Közhasznú Alapítványa ítéli oda minden évben egy szakmai zsűri és a közönségszavazás alapján. A szakmai díjat idén dr. Pászthy Bea, a Semmelweis Egyetem docense és dr. Alzubi Ali sebész, klinikai onkológus főorvos kapta.

A közönségszavazás győztesei között ott van például dr. med. habil. Kriván Gergely, PhD osztályvezető főorvos, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke, de a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke, dr. Szijjártó László is. Dr. Tamasi József azonban kilóg a sorból, ezzel méltatlan helyzetbe hozva azokat is, akik valódi szakmai elismerésként kapták a díjat.

A járvány- és oltástagadó orvoscelebekről korábban már írtunk részletesen, köztük van Tamasi is, aki szakmáját tekintve valóban orvos: alapvetően belgyógyász, de ezen felül egy rakás szakképesítése van, filoterapeuta, reflexológus, szemtréner, életmód-tanácsadó, masszázsterapeuta. És ezek csak a hivatalosan elismert oklevelei, a weboldalán még több mint húsz szakterületet sorol fel.

Itt aztán bőven vannak az orvostudomány határterületein messze túl elhelyezkedő módszerek is a homeopátiától az akupunktúráig, a biorezonanciától az ájurvédáig és a salaktalanításig.

A Szent-Györgyi Albert Díj közönségdíjához fűzött egyetlen kitételt teljesíti: praktizál.

Tamasi a koronavírus-konteók széles választékát vonultatta, és vonultatja fel még mindig a saját platformjain. Hirdette például, hogy

  • nincs járvány;
  • a PCR-teszt nem alkalmas a fertőzés kimutatására, a teszteredményeket meghamisítják;
  • az egész hazugságkampányt az ENSZ és a WHO irányítja;
  • a járványellenes intézkedések feleslegesek és károsak;
  • a maszkhordás értelmetlen, aki mást mond, az felbérelt propagandista;
  • a maszk azért is káros, mert „a szén-dioxid szint olyan szinten megemelkedik, hogy azt nem lehet kibírni”;
  • a maszkviselés kötelezővé tétele „embertelen, fasiszta dolog”;
  • az orvosi kamara vezetése politikai játszmát játszik az orvosok ellen;
  • a járványban meghaltaknál nem a koronavírus volt a halál oka;
  • az intézkedések lényege tulajdonképpen az, hogy valakik „erőszakos propagandával az emberiséget rabszolgasorsba kényszerítsék”.

Ezek alapján talán nem csoda, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) tőle és a vírusszkeptikus társaitól elhatárolódott, sőt Tamasi ellen eljárást is indított még 2020-ban, ez utóbbi eredményéről azonban azóta nem tudni semmit. A kamara megkeresésünkre annyit írt:

„konkrét etikai ügyekről nem kívánunk nyilatkozni”.

Ez nem csoda egyébként, a Telexnek korábban a MOK alelnöke, dr. Lénárd Rita elmondta, hogy az eljárás elindításának tényéről is csak az eljárás kezdeményezője és alanya kommunikálhat nyilvánosan, és az eredménye sem publikus. Csak az eljárás alanya beszélhet tehát róla, és akkor is annyi részletet tehet közzé, amennyit ő maga jónak lát. Tamasi az eljárásról annyit osztott meg még 2020-ban, hogy első fokon felmentették. De hogy milyen indoklással, és hogy mi történt azóta másodfokon, az rejtély, és esélyes, hogy az is marad.

Persze nem lenne korrekt Tamasi doktort kizárólag néhány éves megszólalásai alapján megítélni, így megnéztük, mostanában miről kommunikál a több tízezresre duzzadt közösségi médiás közönsége előtt.

Március végén egy videóban foglalta például össze az elmúlt három év történéseit, ebben a MOK eljárását is bírálta: „természetesen Nagy Marcell és haverjai, Kincses Gyula és a többiek összejátszottak, és újra és újra előszedték azóta is az ellenem indított ügyet. Voltak újabb eljárások, bírósági felülvizsgálat, mintha azóta nem bukott volna meg a Covid-színjáték számtalan ponton.”

Tamasi szerint az eljárás nem ért véget, nem tudták elmarasztalni, de azóta újra és újra előveszik a témát. Legutóbb egyébként szintén március közepén kapott idézést rémhírterjesztésért ő és Gődény György is, utóbbi videója alapján úgy tűnik, a MOK kezdeményezésére. Ezzel kapcsolatban megkerestük a BRFK-t, de az önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva nem adtak ki információt.

Tamasi egyébként a videóban azt mondja: a pandémia alatt „ugyanaz a tömegpszichózis játszódott le, mint a 30–40-es évek hitleri Németországában”. Az orvos párhuzamot vont a hitleri übermensch és a koronavírus ellen beoltottak között. „Ki volt a felelős, a valódi náci, a valódi gyilkos?” – teszi fel a kérdést, konkrét választ már nem ad, de a felvételből sejthető, hogy a legerősebb párhuzamot Kincses Gyulával vonja. Ugyanebben a videóban egyébként felül a klímatagadó- és háborús konteóvonatra is, szerinte ugyanazok az erők „vezényelték le az ál-járványt”, akik a háborút gerjesztik, és a harmadik világháborút akarják kiváltani.

Tamasi és az Orvosok a tisztánlátásért csoport többi tagja egyébként lelkesen kampányolt a közönségdíjas szavazás mellett az online felületeken. Ez persze nem kizáró ok a versenyben, de mindenképpen kevésbé etikus, hiszen a díj közönségszavazásos célja éppen az, hogy a betegek így tudják megköszönni az orvosaiknak a munkát ebben a formában.

Tamasi egyébként rendszeresen szembehelyezkedik a gyógyszeriparral, éppen ezért is érdekes, hogy lelkesen fogadta el a Goodwill Pharma díját. Az orvos járvány alatti tevékenysége pénzügyi hasznot is hozott neki: a Political Capital kutatása rámutatott, hogy a vírusszkeptikus „orvoscelebek”, azaz az Orvosok a tisztánlátásért tagjai hogyan profitáltak a vírus- és oltástagadásból. Az Orvosok a tisztánlátásért csoport tagjai közös oldalukon egyébként pénzügyi támogatást is kérnek, az oldal fenntartója és a pénzügyi támogatás fogadója pedig az a Caraka Alapítvány, amelynek címe megegyezik Tamasi cégének bejegyzett címével. Eközben Tamasi rendszeresen szólal fel az online pénzhasználat ellen, mert szerinte ez is az új világrend felé terelés – ennek fényében érdekes, hogy az alapítvány online pénzügyi támogatásával nincs problémája.

Megkérdeztük az Egészségért Közhasznú Alapítványt arról, nem tartják-e problémásnak, hogy egy etikai eljárás alá vont, a koronavírus-járvány idején kifejezetten oltás-, sőt vírustagadó orvos is a díjazottak között van. Az alapítványi titkárság azt válaszolta, hogy „a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány nem áll kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamarával.

Alapítványunknak nem tiszte állást foglalni a Magyar Orvosi Kamara eljárása, döntése kapcsán.

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat azért hoztuk létre, hogy a páciensek rendhagyó módon fejezhessék ki köszönetüket. A közönségdíjra minden olyan orvost lehetett jelölni, aki Magyarországon praktizál” – fejtették ki. Megkérdeztük azt is, hogy nem tartják-e etikátlannak azt, hogy Tamasi a közösségi médiában kampányolt magáért, amire azt a választ kaptuk, hogy az alapítványnak „nincs ráhatása arra, hogy a Facebookon ki és mit oszt meg, és nem is célja azt ellenőrizni”.

A díjat egyébként a Magyar Tudományos Akadémián adták át. Megkerestük az MTA-t a témában, így megtudtuk, hogy 2018 óta biztosítja a helyszínt az Akadémia az átadóhoz, ám ezt az annak titkárságától függetlenül működő, a székház egy részét bérlő Akadémiai Klub Rendezvényhelyszíntől vették igénybe idén is. Ezzel a rendezvénnyel kapcsolatban korábban ilyen probléma nem merült fel. „Hogy ez most hogyan fordulhatott elő, a díj odaítélésének módja, a jelölés és az elbírálás folyamata nem az MTA kompetenciája, hanem a díjat adományozó szervezeté” – hangzott az MTA álláspontja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!