Még mindig nem állapodtak meg az ellenzéki pártok a közös listáról

2022. február 17. – 21:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Folynak a tárgyalások, meg fogjuk hozni a megoldást, együtt” – így fogalmazott az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, aki az ATV Egyenes beszéd című műsorában tulajdonképpen elismerte, hogy továbbra sincs meg az ellenzéki összefogás közös listája.

Ahogy korábban megírtuk, Márki-Zay Péter a listaállítás körüli konfliktusokat enyhítendő azt javasolta, hogy a még befutónak számító 43–47. helyeket sorsolják ki egymás között a pártok, és így az utolsó, esélyes helyek ügyében zárják le a vitát azzal, hogy mindenki egyaránt kockázatot és kompromisszumot vállal a mandátumelosztásban. Erről a javaslatról az ellenzéki pártelnökök szerda este egyeztettek, de ahogy az Kunhalmi tévés szerepléséből kiderült, megoldás nem született csütörtökre sem.

Az MSZP társelnöke az ATV műsorában arról beszélt, hogy Márki-Zay sorsolásról szóló javaslata azoknak nem tetszett, akiknek az sem tetszik, hogy az előválasztáson leadott szavazatokat is figyelembe veszik a lista kialakításánál.

Az összefogott ellenzék immáron több mint negyedéve tárgyal a közös lista sorrendjéről. Márki-Zay Péternek, az előválasztáson nyertes miniszterelnök-jelöltnek eredetileg több kérése is lett volna, végül azonban lemondott frakcióalapítási igényéről, cserébe pedig azt kérte, hogy három roma politikust befutó helyen, az első harmincban tegyen listára az ellenzéki pártszövetség.

Ez a kérése sem talált azonban nagy nyitottságra, a Demokratikus Koalíció és a Jobbik ugyanis ennek nyomán vitát kezdett a – több szempont, így az előválasztási eredmények, közvélemény-kutatások és egyebek alapján – kiszámított, befutóként várt mandátumszámokról, elsősorban a Párbeszéd kárára, így például az LMP több mandátumot kapna a listáról, mint Karácsony Gergely főpolgármester pártja. Eközben az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum ragaszkodott volna a korábbi megegyezés alapján nekik járó helyekhez, amit Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter hetek óta nem tudott elfogadni, végül pedig az LMP-t és a Momentumot is a maguk oldalára állították.

A vita a három roma jelölt indításával ugyan megoldódni látszana, hiszen Berki Sándor a Párbeszéd listáján kapott helyet, Varga Ferenc a Jobbik, Lőcsei Lajos pedig a Momentum kvótájáról juthat a parlamentbe a közös listán, ám rajtuk kívül január eleje óta még mindig csupán az tűnik eldöntött ténynek, hogy Márki-Zay javaslatának megfelelően a lista első öt helye így néz majd ki: Márki-Zay Péter (listavezető miniszterelnök-jelölt), Dobrev Klára (DK), Karácsony Gergely (Párbeszéd), Jakab Péter (Jobbik) és Fekete-Győr András (Momentum).

Korábban azt írtuk, az első 45 hely így oszlik meg a hat párt között:

  • DK: 14
  • Jobbik: 12
  • Momentum: 8
  • MSZP és Párbeszéd együtt: 8
  • LMP: 3

Az eredeti megállapodási feltételek alapján ugyanakkor az előválasztási eredmények szerint a Párbeszédnek 3 befutó hely járna önállóan, ám információink szerint ezt egy DK–Jobbik–LMP-alku nyomán 1-re csökkentenék, a Momentum pedig szintén belement ebbe az alkuba annak érdekében, hogy a saját befutó helyeiből minél több maradhasson meg.

Kunhalmi Ágnes csütörtökön arról beszélt, hogy az ellenzéki összefogás egyes – általa meg nem nevezett – szereplői Karácsony Gergelyt és a Párbeszédet mint kispártot büntetnék, amiért „relatíve túlnyerték” magukat. Az MSZP-s politikus ugyanakkor azt mondta, a pártja megvédi a szövetségesét, amelynek Kunhalmi szerint egynél több listás hely jár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!