Márki-Zay romaügyi szakértője sérelmezi, hogy kimaradnak a romák a közös ellenzéki listáról

2022. január 28. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter romaügyi kabinetvezetője, Lakatos Béla úgy érezte, meg kell szólalnia, látva, hogy a közös ellenzéki listát hamarosan véglegesítik.

„A miniszterelnök-jelölt megkért benneteket valamire, amit a Jobbikon kívül mind elfogadtatok nyilvános adásban a miniszterelnök-jelölti vita során. Most ennek semmi nyomát nem látjuk mi, romák, sőt még annak a Berki Sándornak a helye is veszélybe került a 45 hely között, akiről azt gondoltuk, hogy bekerül az új parlamentbe. Azt kell tapasztalnom jelenleg, hogy Márki-Zay Péteren kívül ez a pártok közül senkinek sem fontos kérdés” – jelentette ki Lakatos.

Lakatos Béla beszél az ellenzéki pártok demonstrációján Budapesten 2019. március 15-én – Fotó: Mónus Márton / MTI
Lakatos Béla beszél az ellenzéki pártok demonstrációján Budapesten 2019. március 15-én – Fotó: Mónus Márton / MTI

Az említett Berki egyébként negyedik a Párbeszéd listáján, de mivel a listavezető Karácsony Gergely nem ül be a parlamentbe, és Budapest főpolgármestere marad, a pártban úgy számolnak, hogy Szabó Rebeka és Kocsis-Cake Olivio mögött Berki előrejön harmadiknak, ami biztos parlamenti hely szerintük.

Lakatos arra is utalt: elfogadta, hogy ne legyen hetedik frakció, de ha nem lesz a parlamentben roma képviselő, az árt a hitelességüknek. Marki Zay úgy gondolta tavaly októberben, hogy a lista első harminc helyén három roma politikusnak kell szerepelnie. Jelen állás szerint ez ügyben az ATV szerint kompromisszum körvonalazódik, és részben teljesíteni fogják a kérését. A párbeszédes Tordai Bence azt kommentelte Lakatos bejegyzése alá, hogy reméli, a többi párt is hasonló felelősséggel dönt ebben a kérdésben.

Lakatos is úgy tudja, ahogy korábbi cikkünkben írtuk, az első 45 hely így oszlik meg a hat párt között.

  • DK: 14
  • Jobbik: 12
  • Momentum: 8
  • MSZP és Párbeszéd: együtt 8
  • LMP: 3 vagy 4
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!