Választás 2022

RSS

Még mindig a televízió a magyarok politikai tájékozódásának legfőbb eszköze

A Fidesz olyan médiarendszert épített, hogy nem kell tartania a fogyasztási szokások változásától. Az ellenzéki érzelmű választók általában több forrásból tájékozódnak. A szavazók elérésében létezik valódi politikai verseny, de a CEU Demokrácia Intézete és a Závecz Research közös kutatása alapján nem mindenki élt egyaránt a lehetőségekkel a választás előtt.

Nincs most a magyarnál jobbosabb nemzet Európában

Az átlagos magyar felnőtt önképe szerint inkább jobboldali – derült ki a CEU Demokrácia Intézet és a Závecz Research kutatásából. A kilencvenes években még kormányoktól függetlenül is inkább balos volt az ország. Miközben az egyesült ellenzékiek és a fideszesek markánsan balosok, illetve jobbosok, addig a Mi Hazánk szavazóira a jobbközép önazonosulás volt a jellemző.

Rezsicsökkentés, adó-visszatérítés, háború, Orbán szeretete – ezért szavaztak a Fideszre

Alig akadt olyan ellenzéki választó, aki Márki-Zay Pétert szóba hozta volna a szavazata indoklásakor, a kormányoldalon a materiális okok mozgatták leginkább a szavazókat. A CEU Demokrácia Intézet és a Závecz közös, választás utáni kutatása.

Nem osztották szimpatizánsaik az ellenzéki pártok Ukrajna-pártiságát

Akik a választáson a háborúval indokolták pártválasztásukat, inkább Oroszországgal szimpatizálnak – derül ki a CEU Demokrácia Intézetének vizsgálatából. A felmérés szerint Oroszország és Ukrajna a két legkevésbé szimpatikus ország a magyarok körében, míg a szimpátialista élén az EU van.

Závecz: Az ellenzékiek inkább kötnék iskolázottsághoz a szavazati jogot, mint a fideszesek

A Mi Hazánk parlamentbe jutása is múlhatott azokon a választókon, akik az utolsó héten döntöttek arról, hogy egyáltalán részt vesznek a voksoláson – derült egyebek mellett ki a Závecz Research által a Közép-európai Egyetem Demokrácia Intézetének megrendelésére készített választás utáni közvélemény-kutatásból. Az átfogó felmérés eredményei rámutatnak arra, hogy a magyarok nem tartják elcsaltnak az idei választást, ugyanakkor még a fideszesek tizede is egyértelműnek látja, kinek lejt a pálya.

Republikon: 6 százalékponttal izmosodott a Fidesz áprilisban

Eközben a bizonytalanok aránya nő, azaz a csalódott ellenzéki szavazók egy része nem tud besorolni a pártok mögé az április harmadikai szereplés után.

Bősz Anett lesz a DK főpolgármester-helyettese

A liberális politikus váltja Gy. Németh Erzsébetet, aki a parlamenti munkát választotta.

Ungár Péter lett az LMP frakcióvezetője

Megalakult a párt országgyűlési képviselőcsoportja.

Mandátumcsere a Fidesznél: Gál Kinga helyett Pesti Imre ülhet be a parlamentbe

Pesti a lista 54. helyén volt. Az NVB közben hitelesítette, mind a négy kérdésben érvénytelen volt a népszavazás.

Gyurcsány, Jakab és Toroczkai is utólag vette fel mandátumát

Huszonnégy, az ünnepélyes átadót kihagyó képviselő állt sorba hétfőn.

Ujhelyi István bejelentkezett az MSZP társelnöki posztjára

Egyfajta tandemben, Tóth Bertalan frakcióvezetővel együttműködve szeretné végrehajtani a párt névváltoztatását és megújítását is célzó programját.

Ungár Péter: Önfelmentés ezt a vereséget a médiakörnyezetre fogni

Nem mondott igazat a választóknak Márki-Zay Péter, amikor ellenzékváltást ígért, és hiba volt az LMP képviselője szerint civil jelölteknek is megengedni az indulást az előválasztáson. Megkérdeztük Ungártól, mit gondol Gyurcsány Ferenc visszavonulásáról, és lesz-e szorosabb szövetség a DK és az LMP között, de arról is beszélt, hogy pártja nem fogja Karácsony Gergelyt támogatni főpolgármester-jelöltként garanciák nélkül.