Enyedi Zsolt

RSS

Még mindig a televízió a magyarok politikai tájékozódásának legfőbb eszköze

A Fidesz olyan médiarendszert épített, hogy nem kell tartania a fogyasztási szokások változásától. Az ellenzéki érzelmű választók általában több forrásból tájékozódnak. A szavazók elérésében létezik valódi politikai verseny, de a CEU Demokrácia Intézete és a Závecz Research közös kutatása alapján nem mindenki élt egyaránt a lehetőségekkel a választás előtt.

Nincs most a magyarnál jobbosabb nemzet Európában

Az átlagos magyar felnőtt önképe szerint inkább jobboldali – derült ki a CEU Demokrácia Intézet és a Závecz Research kutatásából. A kilencvenes években még kormányoktól függetlenül is inkább balos volt az ország. Miközben az egyesült ellenzékiek és a fideszesek markánsan balosok, illetve jobbosok, addig a Mi Hazánk szavazóira a jobbközép önazonosulás volt a jellemző.

Rezsicsökkentés, adó-visszatérítés, háború, Orbán szeretete – ezért szavaztak a Fideszre

Alig akadt olyan ellenzéki választó, aki Márki-Zay Pétert szóba hozta volna a szavazata indoklásakor, a kormányoldalon a materiális okok mozgatták leginkább a szavazókat. A CEU Demokrácia Intézet és a Závecz közös, választás utáni kutatása.

Opposition voters do not share their parties' pro-Ukraine stance

Those who justified their party choice in the election with the war in Ukraine are more sympathetic towards Russia, according to a study by CEU's Institute for Democracy. According to the survey, Russia and Ukraine are the two least liked countries among Hungarians. The EU is at the top of the list, but the political camps diverge in their attitude toward the West.

Nem osztották szimpatizánsaik az ellenzéki pártok Ukrajna-pártiságát

Akik a választáson a háborúval indokolták pártválasztásukat, inkább Oroszországgal szimpatizálnak – derül ki a CEU Demokrácia Intézetének vizsgálatából. A felmérés szerint Oroszország és Ukrajna a két legkevésbé szimpatikus ország a magyarok körében, míg a szimpátialista élén az EU van.

Závecz: Az ellenzékiek inkább kötnék iskolázottsághoz a szavazati jogot, mint a fideszesek

A Mi Hazánk parlamentbe jutása is múlhatott azokon a választókon, akik az utolsó héten döntöttek arról, hogy egyáltalán részt vesznek a voksoláson – derült egyebek mellett ki a Závecz Research által a Közép-európai Egyetem Demokrácia Intézetének megrendelésére készített választás utáni közvélemény-kutatásból. Az átfogó felmérés eredményei rámutatnak arra, hogy a magyarok nem tartják elcsaltnak az idei választást, ugyanakkor még a fideszesek tizede is egyértelműnek látja, kinek lejt a pálya.