Telex Neked #98: Lehet, hogy drága a tészta meg a tojás, de legalább jön a Primark Magyarországra

2023. január 27. – 05:03

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a január 19. és 25. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Kedves Olvasók!

Nagy Niki vagyok, az az újságíró, aki – Bolcsó Dani kollégám szavaival élve – tulajdonképpen kétszer érkezett meg a Telex szerkesztőségébe. Ez az első hírlevelem, mivel csak szeptember közepén igazoltam át a 24.hu-tól a laphoz, aztán gyorsan át is helyeztem a székhelyemet két hónapra Berlinbe. December óta viszont megint a napfényes Budapestről írom a cikkeimet, az elmúlt egy hónapban például Zámbó Jimmyről, a TikTokról, a svéd járványkezelésről, klímasumákolásról, de elolvastam Harry herceg memoárját is, hogy nektek már ne kelljen. A kedvenc színem a zöld, az oviban a szőlő volt a jelem, enyém a világ legcukibb kutyája, Bubu, és eddig életemben talán a Dzsebel Dzsaiszon lévő zipline-on féltem a legjobban:

De térjünk is rá a lényegre: ezek történtek az előző héten a nagyvilágban, amit szerintem ez a gif foglal össze a legjobban:

1. Orosz hekkerek próbálták meg lenyúlni a magyar influenszerek közösségi oldalait

Mi történt? Adathalász üzenetekkel próbáltak hozzáférést szerezni orosz hekkerek nagy elérésű magyar oldalakhoz, hogy aztán álhíreket és propagandát pakoljanak ki a rengeteg követő elé.

Miért érdekeljen? Egyrészt azért, mert adathalász üzeneteknek bárki áldozatául eshet, másrészt meg azért, mert kevesekben tudatosul, hogy ez is egyfajta hadviselés, aminek komoly véleményformáló ereje van.

2. Összeszedtük, mi mindenre jó tulajdonképpen egy háborús veszélyhelyzet

Mi történt? Általános, egészségügyi, migrációs és háborús: Magyarországon 2020 márciusa óta nagyjából megállás nélkül válsághelyzetek váltják egymást, a kormány pedig sorra hozza a rendeleteket mindenféle, a válsághelyzetekhez egyáltalán nem köthető dologról.

Miért érdekeljen? Szerencsés, ha tudja az ember, hogy ezen keresztül könnyítették meg a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusok felmentését, vagy hogy a híresen rossz magyar járványkezelésről készült jegyzőkönyvek is emiatt lehetnek titkosítva.

3. Kiégésre hivatkozva lemondott Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök

Mi történt? Éppen amikor a 2023-ban esedékes választás időpontját jelentette volna be, helyette inkább lemondott Új-Zéland miniszterelnöke.

Miért érdekeljen? Ardern szokatlan nyíltsággal beszélt korábban problémás témákról is, miniszterelnöksége alatt szülte meg a gyerekét, és kiállt a társadalmi egyenlőség és környezetvédelem mellett, majd teljesen őszintén vallott arról is, miért mond le posztjáról – egy ilyen politikust érdemes ismerni.

4. Már négymilliárdnál jár az ellenzék külföldi kampányfinanszírozása

Mi történt? A parlament nemzetbiztonsági bizottsága már négymilliárd forintnyi külföldi támogatásnál jár, amelyet a Márki-Zay vezette ellenzék kapott a 2022. áprilisi választás előtt.

Miért érdekeljen? Valahonnan innen indult a kormány dollárbaloldalos kampánya. A Fidesz szerint a pénzzel külföldről akarták befolyásolni a magyar választást, az ellenzék szerint viszont nem kampánycélra ment a pénz, nincs itt semmi látnivaló.

5. Miről írtunk még?

6. A hét legolvasottabb cikke a Óriási vagyonokat rejtettek el kormányközeli körök, de most egy hivatalos adatbázis leleplezte őket volt

7. A hét képe

Ünnepélyesen megnyitották a Magyar Zene Háza első időszakos kiállítását „Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig címmel, ahol Csák János miniszter nemcsak egy szimpla megnyitóbeszédet mondott, hanem itt-ott énekelt is az anekdotázás és múltba révedés közben. Az eseményen nagy számban képviseltették magukat a NER potentátjai, a képen Csák és Nagy Feró üdvözlik egymást.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

8. A hét videójában rendkívül ritka pillanatnak lehetünk tanúi: kormánypárti és ellenzéki politikusok együtt álltak ki a sajtó elé

9. Heti túraajánló: Kéktúra, első állomás – Zemplén, az érintetlen zöld

Magas csúcsok, szép kilátópontok, látványos várak, mindez viszonylag civilizációmentes környezetben, ezt nyújtja a hegység, és ezért szeretik is sokan. A Zemplénnel kezdődik a Kéktúra-sorozat a Szépkilátáson, ami hegységenként veszi sorra a szakaszokat.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!