Megkönnyítette a kormány, hogy ki lehessen rúgni a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusokat

2023. január 12. – 22:16

Másolás

Vágólapra másolva

Egy csütörtök este megjelent kormányrendelet megkönnyíti, hogy rendkívüli felmentéssel vagy azonnali hatályú felmondással kirúgják a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusokat. A háborús veszélyhelyzetre hivatkozó rendelet alapján a munkáltatónak ezentúl nem 15 napja lesz kirúgni azt a pedagógust, aki szerinte kötelezettségét szándékosan vagy jelentős mértékben megszegi, hanem sokkal több:

a rendelet szövege szerint a tudomásszerzéstől egészen az adott tanév augusztus 1. napjáig bármikor megteheti ezt, de legfeljebb egy éven belül.

Vagy ha a zárónap és a tanév befejezése között jut a munkáltató tudomására olyasmi, ami felmentésre vagy felmondásra adhat okot, akkor a következő tanév augusztus 1-ig dönthet úgy, hogy elküldi a pedagógust.

A rendelet pénteken lép életbe, de akár visszamenőleg is alkalmazható, ha a hatálybalépést megelőző 15 napban olyasmit tett a pedagógus, ami a munkáltató szerint rendkívüli felmentésre vagy azonnali hatályú felmondásra adhat okot. (Bűncselekmény esetén a büntethetőség elévülése a végső határidő.)

A kormány nem is titkolja, hogy az elmúlt hónapokban látott tiltakozási hullámra, a rendszeres sztrájkokra és polgári engedetlenségi akciókra reagál a mostani intézkedéssel. A rendelet indoklásában az olvasható, hogy

„egyes köznevelési intézményekben jelenséggé vált a politikai célú és nem törvényesen szervezett munkabeszüntetés, amely a gyermekek tanuláshoz való jogát sérti.”

Márpedig a rendelet szerint a törvénytelen munkabeszüntetésben való részvétel esetén a munkáltató felmentheti a pedagógust vagy felmondhat neki.

Az indoklás szerint ez a megoldás a munkáltatónak és a pedagógusoknak is előnyös. A munkáltató több mérlegelési lehetőséget kap, hogy azonnal kirúgja a polgári engedetlenségben részt vevő tanárt, vagy sem. A pedagógus pedig a tanév végéig taníthatja a gyerekeket.

A kormány olvasatában nem a kirúgások megkönnyítéséről (például így nem kell azonnal pótolni a kirúgott tanárt) van szó. Erre utal, amit Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón mondott: szeretnének olyan jogi megoldást is találni, ami a jelenlegi jogszabály szerint azonnali elbocsátást kiváltó esetekben is bizonyos türelmet tanúsít, hogy minél kevesebb feszültség legyen a rendszerben.

Tavaly szeptemberben rúgtak ki először tanárokat azért, mert polgári engedetlenségben vettek részt. Mind az öt kirúgott tanár a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanított, köztük volt Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója is. Azóta további tanárokat rúgtak ki hasonló okból: november végén egyszerre nyolc tanárt küldtek el három különböző fővárosi gimnáziumból. A kirúgások ellenére folytatódtak a tiltakozások: a PDSZ január 23-tól hét napig tartó országos sztrájkot hirdetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!