Végzős osztály osztályfőnöke és matematika szakos tanár is van a kirúgott pedagógusok között

2022. november 30. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az Eötvös József Gimnáziumból egy fiatal matematika–biológia szakos tanárt rúgtak ki, a Karinthy Frigyes Gimnázium elbocsátott hat pedagógusa között végzős osztály osztályfőnöke is van, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból egy angol szakos tanárt bocsátottak el, tudta meg a Telex.

Szerda napközben a Belügyminisztérium közleményéből derült ki, hogy az Eötvös József Gimnázium egy, a Karinthy Frigyes Gimnázium hat és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy tanárának szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya december elsejétől a polgári engedetlenségben való részvétele miatt.

A hír megjelenése után mindhárom érintett iskola egy-egy képviselőjével beszéltünk, akik elárulták, hogyan derültek ki az elbocsátások, és kik azok, akik csütörtöktől nem folytathatják intézményükben a tanári pályát.

„Nekem iskolai szinten meg fog szűnni a tanári hivatásom”

Az Eötvös József Gimnáziumból egy fiatal matematika–biológia szakos tanárt, Kapin Lillát rúgták ki. A 26 éves pályakezdő tanárnő lapunknak azt mondta: pont a Belügyminisztérium közleményét olvasta, mikor hívta az iskola igazgatója, hogy menjen be vele beszélni. Az igazgató irodájában még ott volt a három igazgatóhelyettes is,

akkor mondták el neki, hogy ő a nyolc elbocsátott tanár egyike.

Igaz, erről még hivatalos levelet nem látott, mert a tankerülettől az nem érkezett meg. Az igazgató azt mondta neki, hogy vagy ma délután vagy holnap fogja megkapni a hivatalos levelet, miközben csütörtöktől már megszűnik a jogviszonya.

Kapin Lilla tavaly kétszer, idén háromszor vett részt a polgári engedetlenségben. Viszont egyáltalán nem biztos abban, hogy az iskolájukból ő vett részt a legtöbbször a jogellenes munkabeszüntetésben. Azt mondta, még egy kollégája vele együtt minden alkalommal ugyanígy tiltakozott.

„Az igazgatók nem tudják azt állítani, hogy én engedetlenkedtem a legtöbbször, egyszerűen csak engem sikerült kiválasztani.”

Miután közölték vele a hírt, összehívtak mindenkit, és elmondták a kollégáinak is az elbocsátását, mindenki meglepődött a bejelentésen.

Az Eötvös József Gimnázium volt az az iskola, ahol november 21-én bejelentették, hogy 36 tanáruk december 20-ig gördülő munkabeszüntetésbe kezd. Ez azt jelenti, hogy addig a csatlakozók személyenként változó időtartamban vesznek részt a sztrájkban vagy a polgári engedetlenségben. Kapin Lilla ehhez csatlakozva múlt héten csütörtökön vett részt a polgári engedetlenségben. Azt mondta: amikor volt lehetőség sztrájkolni, korábban is az engedetlenséget választotta.

Kapin Lilla azért lepődött meg nagyon az elbocsátásán, mert már egy ideje „csendben voltak a tankerületek”, így őszintén nem hitte, hogy ez megtörténhet. Azt sem tudja, miért pont most bocsátották el. A jövőre nézve nincsenek még konkrét tervei, de magántanítványai eddig is voltak, azt a munkáját folytatni fogja, viszont azt mondta:

„Nekem iskolai szinten meg fog szűnni a tanári hivatásom.”

Ennek ellenére nem bánt meg semmit, tudta, mit vállal, és nem szeretne olyan rendszerben dolgozni, ahol nem nyilváníthatja ki a véleményét.

Olyan tanárt is kirúgtak, aki végzős osztály osztályfőnöke volt

Információink szerint a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból egy angol szakos tanárnőt rúgtak ki, aki jelenleg éppen táppénzen van, így bent sem volt az iskolában, mikor megérkezett a felmentő levél. Őt telefonon hívták fel a hírrel, tudomásunk szerint öt napig vett részt korábban a polgári engedetlenségben.

Egyik forrásunk a Karinthy Frigyes Gimnáziumból azt mondta, ők is a sajtóból értesültek először arról, hogy kirúgtak tanárokat az intézményből. Szerda délután levelek érkeztek hozzájuk a tankerülettől, mikor ezeket kibontották, akkor derült ki, hogy a felmentés van benne. Forrásunk azt mondta, bár lehetett számítani hasonló reakcióra, nem gondolták, hogy ez most fog bekövetkezni.

Az iskolában 76 tanár tanít összesen, így a hat kirúgott pedagógus nélkül bajban lesznek.

Olyan tanár is van az elbocsátottak között, aki végzős osztály osztályfőnöke volt, de kirúgtak magyar, angol, francia, spanyol és biológia szakos tanárokat is. Forrásunk szerint nemcsak azért lesz bajban az iskola, mert őket kirúgták, hanem azért is, mert sokan szolidaritást vállalnak velük, és biztosan lesz még ennek folytatása.

A Belügyminisztérium azt mondja: következetesen járt el

A kirúgások mellett szerdán huszonnégy pedagógus kap tájékoztatást az iskolák igazgatóitól, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása. A Belügyminisztérium közleménye szerint az érintetteket munkáltatóik már korábban is tájékoztatták arról, hogy a kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékű megszegésének minősül a törvénytelen munkabeszüntetésük, és ennek rendkívüli felmentés lehet a vége. A korábban kiküldött figyelmeztető levelekben az is szerepelt, hogy a diákok érdeke a legfontosabb, a jogellenes munkamegtagadás ugyanakkor korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését.

A Belügyminisztérium közleményét úgy zárja:

„A Belügyminisztérium leszögezi: álláspontja megingathatatlan, következetesen járt és jár el a munkájukat jogellenesen megtagadókkal szemben, ahogy teszi azt minden munkáltató, így ezt várja el az irányítása alá tartozó valamennyi szervtől, szervezettől.”

Eddig öt tanárt rúgtak ki a polgári engedetlenségben való részvétel miatt, ők mind a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanítottak. Az ő elbocsátásuk soha nem látott szolidaritási hullámot indított el a pedagógustársadalomért.

A tanárok régóta küzdenek a magasabb fizetésért, munkaterheik csökkentéséért és a sztrájkjoguk visszaállításáért. A törvénytelen munkabeszüntetést, vagyis a polgári engedetlenséget azért választották sokan, mert a sztrájktörvény olyan elégséges szolgáltatásokat írt elő, melyek betartásával lényegében láthatatlanná válik a tiltakozás. Ebben a tanévben már többször volt országos sztrájk a fővárosban és szerte az országban, legutóbb november 18-án volt egységes munkabeszüntetés.

A kormány már régóta az EU-val való megállapodáshoz kötött helyreállítási alapból szeretné finanszírozni az ágazat béremelését. A pedagógus-szakszervezetek november elején tárgyaltak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral a követeléseikről, de lényegi változást nem sikerült elérniük. A kormány idén már nem emeli meg a pedagógusok bérét, a legutóbbi ajánlat szerint három év alatt lépcsőzetesen növeli a fizetéseket. Ha a kormány megegyezik az unióval (amire a legfrissebb hírek alapján egyre kevesebb az esély), jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, és így 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér. A fizetés 2025 januárjára érheti el a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!