Chris Hipkinst választották meg Új-Zéland miniszterelnökének

2023. január 22. – 08:55

Chris Hipkinst választották meg Új-Zéland miniszterelnökének
Chris Hipkins, Új-Zéland új miniszterelnöke beszél első sajtótájékoztatóján a wellingtoni Parlamentben 2023. január 23-án – Fotó: Marty Melville / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Chris Hipkins volt minisztert választotta elnökévé vasárnap az új-zélandi Munkáspárt, így ő lesz a kormányfő Jacinda Ardern helyett, aki a héten lemondott – írja az MTI.

A 44 éves Hipkins volt az egyetlen jelölt a tisztségre, így megválasztása nem meglepetés, helyettese pedig Carmel Sepuloni lesz. A kormányfőjelölt helyettesével közös sajtóértekezletén közölte vasárnap, hogy szerdán teszik le a hivatali esküt.

Sepuloni 2008-ban lépett be az országos politikai életbe, parlamenti képviselő lett, először tongai származásúként Új-Zélandon. „Annak, hogy én lettem a miniszterelnök-helyettes, óriási jelentősége van a csendes-óceáni közösség szempontjából. Büszkén képviselem majd a samoaiakat, a tongaiakat, de az európai származású új-zélandiakat is, és az ország minden lakosát, legyen bármilyen származású” – nyilatkozta a politikus. Hipkins és Sepuloni október 14-ig vezeti a kormányt, mert akkor parlamenti választások lesznek.

Hipkinst is 2008-ban választották be először a parlamentbe, majd 2020 novemberében Covid–19-ügyi miniszter lett. Utána, egészen mostanáig a rendőrségért, az oktatásért és a közszolgáltatásokért felelős tárcát vezette.

Hipkins elődje, Jacinda Ardern öt és fél évig volt Új-Zéland miniszterelnöke. Ardern csütörtökön minden előzmény nélkül jelentette be, hogy lemond a miniszterelnöki posztról. A 42 éves miniszterelnökről, munkájáról, karakteréről írt cikkünket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!