A Kantar felmérése szerint a magyar internetezők közel fele mérsékelten oroszpárti lehet

2022. szeptember 21. – 15:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kantar nemzetközi kutatócég felmérése szerint a magyar internetfelhasználók csaknem fele (46 %) mérsékelten, további egyharmada (31%) viszont erősen oroszpártinak tekinthető.

A kutatás a Free Press Eastern Europe nevű, prágai székhelyű szervezet felkérésére a hat közép-európai országban (Bulgária, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország) vizsgálta az ukrajnai háborúval kapcsolatos véleményeket.

A kutatás adatfelvétele június 28. és július 7. között zajlott ezer fő részvételével, online kérdőív segítségével.

A megkérdezettek életkora 18 és 65 év között volt. Az internetet használók aránya 2022 első negyedévében a 18 évnél idősebb felnőtt lakosságban 77% volt, amely nagyjából 8 milliós felnőtt népességet feltételezve hozzávetőlegesen 6,2 millió embert jelent.

A kutatásból az derül ki, hogy Magyarországon jóval alacsonyabb az ukrán álláspontot támogatók aránya, mint az orosz állásponttal valamilyen mértékben egyetértőké.

Frissítés 09. 23.

A felmérésben hét orosz- illetve ukránpárti narratívát fogalmaztak meg a kérdésfeltevők, az erre adott válaszok alapján sorolták ukránpárti, mérsékelten oroszpárti, erősen oroszpárti, vagy teljesen oroszpárti kategóriákba a válaszadókat. Azokat azonban, akik a 7-ből több mint 3 kérdésre ’nem tudommal’ válaszoltak, nem vették figyelembe a csoportok létrehozásánál. Nagyon magas (20-31% közötti) azoknak az aránya, akik egyes kérdések esetében nem tudtak vagy nem akartak véleményt formálni, ezért a végkövetkeztetés torzító lehet.

A felmérés eredménye szerint a magyar internetezők 46 %-a mérsékelten, 31 %-e erősen, 8 %-a pedig teljesen oroszpárti, és csak 15 % ukránpárti.

Forrás: Free Press Eastern Europe
Forrás: Free Press Eastern Europe

Az ukrán álláspontot támogatók körében magasabb a felsőfokú végzettségűek és a nagyvárosokban élők aránya, a teljesen oroszpárti csoportban a férfiak aránya átlag feletti, valamint magasabb a falvakban élők és alacsonyabb a nagyvárosi lakosság aránya. Az oroszpárti narratíva elfogadásával párhuzamosan csökken az angolul (is) tájékozódók aránya, és nő azoké, akikhez orosz nyelvű források is eljutnak.

Az eredmények azt mutatják, hogy lényegében nincsen olyan állítás, amellyel egyértelműen egyetértenének, vagy amelyet elutasítanának a magyar megkérdezettek. „Ez jól jelzi azt a küzdelmet, amely a nyilvánosságban uralkodó narratíváért zajlik, és azt is, hogy ennek eredményeként milyen mértékben vált polarizálttá a magyar társadalom” – írják a kutatás részletezésében. Nagyon magas (20-31 % közötti) az egyes kérdések esetében azok aránya is, akik nem tudtak vagy nem akartak véleményt formálni az egyes kérdésekről.

Forrás: Free Press Eastern Europe
Forrás: Free Press Eastern Europe

Az oroszpártiak és ukránpártiak véleménye nagymértékben eltér a háború konkrét következményeivel kapcsolatban is.

Az oroszpárti narratívát elfogadók nem támogatják az Oroszországgal való gazdasági kapcsolatok megszakítását és az Ukrajnának nyújtott katonai és pénzügyi támogatásokat, valamint jóval kevésbé támogatják, hogy Magyarország aktívan részt vegyen Ukrajna háború utáni újjáépítésében.

A mérsékelten oroszpártiaknak csak 15 %-a tartja ezt elképzelhetetlennek, hogy Ukrajna esetleges legyőzése után Oroszország megtámadná Magyarországot, az erősen oroszpártiaknál ez az arány 54 %, a teljesen oroszpártiak esetében pedig 72 %.

A felmérés szerint magyar internetfelhasználók körülbelül egynegyede valamilyen mértékben egyetért azzal az állítással is, hogy Magyarország jogot formálhat bizonyos nyugat-ukrajnai területekre.

Az ukrán álláspontot támogatók körében viszont a többség (85 %) egyértelműen elutasító ezzel az állítással szemben.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!