„Nem lehet egyetlen rossz szavam sem az ellenfelemre” – 16 erős idézet az olimpia 16 napjáról

2024. augusztus 12. – 08:07

„Nem lehet egyetlen rossz szavam sem az ellenfelemre” – 16 erős idézet az olimpia 16 napjáról
Az első magyar taekwondós érmet, egyből aranyat nyerő 18 éves Márton Viviána – Fotó: David Gray / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Örök kérdés, hogy egy hét, egy hónap vagy év múlva mire emlékezünk egy olimpiáról. Most minden napra kiválasztottunk egy erős mondást, amire talán még évek múlva is emlékezni fogunk. Bár az olimpia a sportról szól, nem mindet sportoló mondta. Ettől még úgy éreztük, helye van ebben a szubjektív válogatásban.

Július 27.
Mintha én lettem volna az újonc, ő pedig a háromszoros olimpiai bajnok” – az előző három olimpia győztese, a kardvívó Szilágyi Áron rögtön az első körben búcsúzott. A kanadai ellenfelének, Fares Arfának sikerült az a bravúr, ami 2008-ban az amerikai Keeth Smartnak, ő tudta ugyanis legyőzni még Pekingben, amikor Szilágyi 18 éves volt.

Július 28.

„Az úszók szokták mondani, hogy unalmas faltól falig edzeni, én 2-3 órát állok a lőállásban” – Major Veronikát arról kérdeztük, mennyi lemondás van egy nyolcadik hely mögött. A légpisztolyban elért nyolcadik helye után a sportpisztolyban bronzérmes lett a keszthelyi versenyző, a sportág 20 év után (Igaly Diána csodás aranyérme után) szerzett ismét érmet.

Július 29.

„Ez egy olyan tüske, ami bennem marad” – a dzsúdós Pupp Réka elcsukló hangon értékelt, miután Tokió után ismét elveszítette a bronzmeccset. Testvére, a kajakos Pupp Noémi a második hét végén két bronzot nyert, és azt üzente neki, az érmek Rékát is illetik. Sírós volt a beszélgetésük.

Július 30.

„Szoboszlai, amazing player” (Szoboszlai, hihetetlen játékos) – egy random biztonsági őr, aki látta az akkreditációs kártyámon a HUN feliratot, és azonnal a Liverpool magyar focistájára asszociált.

Július 31.

Németh Nándor hajszálra volt attól, hogy 100 gyorson 1936 után érmet nyerjen Magyarországnak. „Nagyon apró dolgokon múlik, és a szerencse most nem állt mellém” – nyilatkozott, miután két századmásodperc választotta el élete legnagyobb sikerétől.

Augusztus 1.

„Nem néztem az öt karikára, mert abba belehalsz, bedarál” – az első magyar aranyérmes, az Amerikában tanuló Kós Hubert gondolata, miután megnyerte 200 háton az olimpiát.

Augusztus 2.
Ilyen egy ollózós gól a párbajtőrben” – vallotta be a párbajtőröző Siklósi Gergely, amikor beszúrta az utolsó tust Japán ellen. 52 éve várt aranyérmet szereztek meg a párbajtőrözők, a címvédő Japán verték meg.

Augusztus 3.

Nem lehet egyetlen rossz szavam sem az ellenfelemre” – Hámori Luca ökölvívó, miután kikapott a későbbi győztes algériai Imane Heliftől, akit a nemzetközi bokszszövetség kizárt a tavalyi vb-ről, de azóta sem hozta nyilvánosságra, milyen bizonyítékok alapján. A NOB engedte indulni, mert nem látta bizonyítottnak, hogy férfi kromoszómákkal is rendelkezne lenne. Hámori volt az első magyar bokszolónő az olimpián, végül tovább írta a történelmet, mert nemcsak kijutott, hanem két győztes meccsel távozott.

Augusztus 4.

Olyan volt ez a verseny, mint mikor ott van a szó a nyelved hegyén, de nem tudod kimondani” – a kalapácsvető Halász Bence értékelése, miután ezüstérmes lett. Az aranyra nem volt esélye, mert a kanadai Katzberg az első dobásával ledermesztette a riválisait.

Augusztus 5.

„Amíg nem hozok szégyent a nevemre, addig játszom” – mondta a 40 éves Grózer György a Telexnek, aki a német röplabda-válogatott vezére volt a franciák elleni negyeddöntőben. A címvédő franciák ellen úgy nyerték meg a második szettet, hogy egy ász értékű szervával zárta le a magyar ütőjátékos. A franciák 0-2-ről fordítottak 3-2-re, majd végül megvédték a címüket.

Augusztus 6.

„Ez most nagyon fáj” – talán nem is érdemes nevesíteni, valamennyi női kézilabdás lelki világát tükrözte ez a mondat, miután a hosszabbításban elveszítették a svédek elleni negyeddöntőt. A rendes játékidőben öt másodperccel a vége előtt egyenlítettek a svédek, hosszabbításra mentve a mérkőzést, a ráadást pedig már a svédek bírták jobban.

Augusztus 7.

„Statisztika, megérzés és a reflex összessége, ebből jönnek a védések” – a férfi vízilabda-válogatott világbajnok kapusa, Vogel Soma így tárta fel a titkot, mi segítette őt az olaszok elleni negyeddöntőben, hogy öt büntetőt is hárítson. Mágikus pillanat volt, ezzel meglehetősen nagy szerepet vállalt abban, hogy a csapat a négy közé jusson, de ott nem sikerült az érmes folytatás.

Augusztus 8.

„Soha nem a pénzért csináltam, hanem hogy Magyarországnak, a családomnak, dicsőséget szerezzek, ezért felajánlom a pénzjutalmam jótékony célokra” – a világbajnok birkózó, Losonczi Dávid, miután 2-1-re elveszítette a dán Bisultanov elleni bronzmeccset, és első olimpiáján az ötödik lett.

Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf ölelése a 10 km-es nyílt vízi úszás után. Betlehem bronzérmes, Rasovszky olimpiai bajnok lett – Fotó: Siphiwe Sibeko / Reuters
Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf ölelése a 10 km-es nyílt vízi úszás után. Betlehem bronzérmes, Rasovszky olimpiai bajnok lett – Fotó: Siphiwe Sibeko / Reuters

Augusztus 9.

„Hajrá, Dávid, gyerünk!” – a 10 kilométeres nyílt vízi úszásban győztes Rasovszky Kristóf a célba érés után így biztatta edzőtársát, Betlehem Dávidot, majd miután Betlehem bejött harmadiknak, átölelte. Ez egy olyan fotó lesz, amit jó eséllyel évekig megőrzünk.

Augusztus 10.

„A derekamig sem értek, amikor először láttam őket, de nagyon eltökéltek voltak. Négy szót ismertek, amikor elkezdtünk dolgozni: Si, bale, claro, gracias” – Jesus Ramal spanyol taekwondoedző így vallott a Márton ikrekről, akik közül Viviána olimpiai bajnok lett. Az első találkozásukra úgy emlékezett vissza, hogy megremegett a lába alatt a Föld.

Augusztus 11.

„Nem is néztem, hogy világrekord lett” – a Telexnek így reagált a 190. magyar olimpiai aranyérem megszerzője, Gulyás Michelle. Az öttusa ebben a formájában – amit megismertünk az elmúlt száz évben – kimúlt, 2028-ban már akadályverseny váltja fel a lovakat. Négy év múlva, Los Angelesből már arról a sportágról tudósítunk.

Bónusz idézet: augusztus 2-án a Grand Palais közelében lévő étterem pincére azt mondta, másnap ne keressem őket, majd csak szeptemberben 2-án. Ugyanis akkor nyitnak ki legközelebb. Őket nem érdekli az olimpia, az olimpia által generált forgalom, inkább szabadságra mennek. Mint minden év augusztusában. (Egyébként jó volt a konyhájuk.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!