Major Veronika olimpiai bronzérmes 25 méteres sportpisztolyban

Legfontosabb

2024. augusztus 3. – 09:51

Major Veronika olimpiai bronzérmes 25 méteres sportpisztolyban
Major Veronika – Fotó: Amr Alfiky / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A pénteki alapverseny megnyerése után a szombati döntőben is jól lőtt a 25 méteres sportpisztoly versenyében Major Veronika, aki végül szétlövéssel jutott be a legjobb három közé és bronzérmes lett. 20 év után van újra magyar érmes sportlövő, Igaly Diána Athénben skeetben lett aranyérmes.

A légpisztoly után a sportpisztoly alapversenyében is Major Veronika lőtt a legjobban, így második számában is első helyen – ráadásul olimpiai kvalifikációs rekordot beállítva – jutott a döntőbe a keszthelyi sportlövő. Az augusztus 3-i döntőben, sportpisztolyban az erősebb számában mutathatta meg, mit tud az egy hete légpisztolyban megszerzett nyolcadik helye után.

A kulcs az első harminc, úgynevezett pontlövészet volt, hiszen Major a rapid szakaszban az esetek 99 százalékában kiemelkedően lő, mondta róla még szombaton edzője, Győrik Csaba. Pénteken viszont egyikben sem remegett meg a keze.

A vasárnapi döntőbe viszont nem vitték az alaplövészet eredményét, minden nulláról indult. Major az A jelű helyre került. A döntőben már nem két szakaszra bontva lőttek, hanem tízszer ötöt, gyors egymásutánban. Major nem kezdett jól, az első ötös kör után 2 ponttal a 7. helyen állt. A második sorozat végére hat találattal a negyedik helyre jött fel. Major az első, nem túl erős sorozat után formába rendült, három sorozat után már 10 találatnál volt, ezzel feljött a második helyre, de összesen öt versenyző állt 10 körrel három sorozat után.

A negyedik ötös sorozat végén élesedtek a dolgok, hiszen innentől az aktuálisan legrosszabb helyen álló versenyző kiesett. Az első búcsúzó az amerikai Katelyn Abeln volt, Major viszont tartotta jó helyét, 14 körig jutva maradt a második helyen.

Az ötödik sorozatban Major remek, ötből öt találatot jelentő lövészettel feljött az addig vezető dél-koreai Jang Dzsiinre, a koreai 20, Major 19 ponttal állt, ők voltak az első két helyen. A hatodik sorozatban Major visszacsúszott a negyedik helyre, csak két jó találata volt, így ketten is meg tudták előzni. Jött a hetedik sorozat, ami Majornak, de a többi riválisnak is jól sikerült, hiába volt négy találata, maradt a negyedik helyen, de csak két találatra volt a továbbra is vezető dél-koreai Jang.

Major ekkor már a legjobb négy között volt, mindenki más kiesett. A nyolcadik sorozat végén Major és az indiai Manu Bhaker is 28 találattal állt, szétlövés jött közöttük. Ez egy újabb ötös sorozatot jelentett kettejüknek, az első három lövésből mindketten rontottak egyet, utána Major ellépett, kiejtette Bhakert, bebiztosítva az érmet.

A dobogósok versenyét Jang 30, a francia Camille Jedrzejewski 29, Major 28 találattal kezdte meg, de Major nem tudott feljönni innen, bronzérmes lett. Az aranyérem sorsáról szétlövés döntött, az utolsó körben ugyanis mindketten négy találatot értek el. A szétlövést Jang kezdte jobban, Jedrzejewski háromból semmivel kezdett, ezzel pedig lényegében el is dőlt az arany sorsa – Jang lett az olimpiai bajnok, Jedrzejewski az ezüstérmes, Major Veronika a bronzérmes.

„Nem éreztem jól magam a lőállásban, és ez azért volt, mert jól végeztem a dolgom. Nem azért jöttem, hogy jól érezzem, hanem hogy keményen odategyem magam, büszke vagyok rá, hogy ez sikerült” – értékelt elcsukló hangon a bronzérmes Major, akinek eltökélt célja volt, hogy érmes legyen a második párizsi döntője végén.

„Nem is lehetnék ennél boldogabb, talán akkor, ha előrébb végzek, de nem is mondok ilyet, mert ez is megríkatott. Azért jöttem, hogy érmet nyerjek és ezt a célt a végletekig hajtottam magamban, végig ott voltam, csináltam és meglett az eredménye” – nyilatkozta Major.

Major Veronika beszélt arról is, hogy a légpisztolyos döntő – melyet a nyolcadik helyen zárt – sokat segített neki abban, hogy ezúttal kiemelkedően tudott szerepelni. „Nagyon sokat segített, hogy lőhettem 10 méteren a döntőben, mert megéreztem a pálya hangulatát, láttam a körülményeket, a fényeket, ami minden pályán más. Sokat jelentett számomra az is, hogy első helyen jutottam fináléba, sőt, olimpiai rekordot (592 kör) állítottam be, aminek külön örülök” – idézte az MTI Majort.

Major edzője, Győrik Csaba elárulta, hogy „Karácsonyi süteményreceptekről beszélgettünk a döntő előtt. Van egy kézikönyvem minden versenyzőről, így Veráról is és ez a 48/b fejezete, a karácsonyi sütemények. Neki most erre volt szüksége, így erről beszélgettünk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!