Az ezüstérmes Halász: Olyan volt a verseny, mint mikor ott van a szó a nyelved hegyén, de nem tudod kimondani

2024. augusztus 5. – 07:56

Az ezüstérmes Halász: Olyan volt a verseny, mint mikor ott van a szó a nyelved hegyén, de nem tudod kimondani
A Stade de France-ban ünneplő Halász Bence – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A kalapácsvető Halász Bence a 27. születésnapján érte el élete legnagyobb sikerét, olimpiai ezüstérmet nyert. Mivel a 22 éves kanadai világbajnok, Ethan Katzberg már az első kísérletére dermesztően nagyot dobott, az aranyra nem volt esélye.

„Teljesen más ez a dobókör, mint amiben egész évben versenyeztünk, ezért rögtön az elejétől tudtuk, hogy ebből nem lehet egy világraszóló verseny. Az első kísérletem és a 77,5 méter megrémisztett, mert nem hittem abban, hogy az elég lehet a nyolc közé kerüléshez. Aztán javultam, és nagyon stabilan dobtam 80 körül. Katzbergben tudtuk, hogy benne van egy ilyen eredmény, mindjárt elsőre kijött” – értékelt a szombathelyi Dobó SE versenyzője.

Elárulta, hogy az edzője, Németh Zsolt egyéni csúcsát szerette volna megdönteni, ami 81,52, de erre nem volt esély. Az eredeti terve, amiért egész évben keményen dolgozott, egy 82 méteres dobás lett volna. Harmadikra dobta a legnagyobbat, de már addig is javított az eredményén. A második, illetve a harmadik legjobban sikerült dobása (79,94 és 79,82) is elég lett volna az ezüstéremhez.

„Az olimpián egyébként sem az eredmény számít, hanem az érmek és a címek. Rendkívül nagy kő esett le a szívemről, azt hiszem, hallani lehetett az egész stadionban, pedig tele volt.

Előfordult már, hogy az utolsó sorozatokban hátracsúsztam, ezt most az élet felém billentette, a mögöttem lévők nem tudtak megelőzni.”

A kiskunhalasi születésű Halász serdülő korában még távolugró magyar bajnokságot is nyert, de nem bánta meg, hogy nem tízpróbázni ment, hanem kalapácsot vetni. A zászlóval nagyot sprintelt a százasok döntője előtt, mert még dolgozott benne az adrenalin, és azért benne is ott szunnyad az atléta.

„Olyan volt ez a verseny, mint mikor ott van a szó a nyelved hegyén, de nem tudod kimondani. Valami kicsi mindig hiányzott a dobásaimból, hogy 80 méter fölé menjenek. Mindenesetre ez már holnap a történelem, egyben a múlt, kezdődik a felkészülés a vb-re, hogy onnan még fényesebb éremmel mehessek haza. Kezdem úgy magamban elhinni, hogy olyasmit értem el, ami sok embernek a vágya, és remélem, mindenki büszke rám Magyarországon.”

Pars Krisztián 2012-es Londonban megnyert olimpiai aranyérme után a klubnak ismét van olimpiai érmes versenyzője.

És hogy milyen lesz az ünneplés? „Hoztunk egy kis házit, remélem, elővesszük, talán nem nagyképűség, de megérdemlem.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!