Az olimpiai címvédő Szilágyi Áron első meccsén kikapott kardvívásban és kiesett

2024. július 27. – 14:04

Az olimpiai címvédő Szilágyi Áron első meccsén kikapott kardvívásban és kiesett
Szilágyi Áron elveszítette első asszóját az párizsi olimpián – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szilágyi Áron arra készült, hogy az olimpiák történetében ő lesz az első négyszeres kardvívó egyéni bajnok, ez az álma viszont már az első meccsén szertefoszlott. A nála jóval gyengébbnek számító kanadai Fares Arfa 15-8-ra megverte a 16 közé jutásért.

Szilágyi a 6. kiemeltként kezdte a vívóversenyt és a papírforma szerint nem jelenthetett volna neki gondot a 26. kiemelt Arfa. A kanadai viszont meglepte az olimpiai bajnokot, gyorsan bevitt három találatot. Szilágyi nem nagyon érezte a ritmust, 3-0 után egy védés-visszavágás után videózást kért, de nem kapta meg ezt a találatot sem. Arfa nem billent ki, 6-0 után sikerült először betalálni a magyar vívónak.

Úgy tűnt, hogy Szilágyi elkapja a fonalat, kezdeményezőbbé vált, és védekezésre késztette a kanadait. Sikerült 6-4-re felzárkóznia, de nem sikerült megfordítani az asszót. 8-4-nél mentek le egyperces szünetre a vívók.

Arfának sikerült megint jól a kezdés, két tust bevitt, Szilágyi védés-visszavágás most sem sikerült, és 10-4-nél nagyon nehéz helyzetbe került a címvédő. Ezután muszáj volt még több kockázatot vállalni, és működni is látszott taktikája, két tust gyorsan bevitt, 11-7-re zárkózott fel. A következő akciónál Arfa védte Szilágyi közbetámadását, így megint öttusos volt az előny. A magyar vívó még egy találatot bevitt, de ezután újra Arfa uralta a pástot. Egy találatot még vitatott Szilágyi, úgy érezte, hogy elérte ellenfelét, de a lámpa nem gyulladt ki, de a zsűri nem változtatott a döntésén. 14-8-nál Arfa már a zsebében érezte a győzelmet, és már feltűnő önbizalommal támadta meg Szilágyit, és be is vitte az utolsó találatot.

Szilágyi az M4 Sportnak azt nyilatkozta, hogy a kanadai jókat húzott, jó tempókat támadott. Azt mondta, ő próbált alkalmazkodni ehhez a ritmushoz, ami hiba volt, mert inkább neki kellett volna dominálnia. „Próbáltam offenzív, próbáltam deffenzív lenni, nem mertem akciót csinálni. Mintha egy pillanat alatt történt volna az egész. Azt sem tudtam, mi történik.”

Másik egyéni világbajnokunk, Szatmári András szorosabb asszóban kapott ki a 11. kiemelt francia Bolade Apithytól, 15:13 lett a vége. Szoros asszó volt, Szatmáriék négy ítéletet is vitattak, kettőt teljes joggal. Mindkét esetben az volt a kérdés, hogy a francia végigvitte-e a támadását, vagy megtorpanásával lehetőséget adott-e Szatmárinak, hogy átvegye. Még előben is úgy tűnt, hogy át, de a zsűri ellene ítélt. Érdekes, mert több esetben is sikerült jól megítélniük ezt a típusú akciót, például Apithy győztes találatánál. Szatmáry számára ezzel véget ért az egyéni verseny.

A legnehezebb sorsolása Gémesi Csanádnak volt, ő a 4. helyen kiemelt Eli Dershwitzcel vívott, aki a végső győzelemre is esélyesnek tartottak. Szerencsésebb zsűrit fogott Szatmárinál, jobban látták a második szándékokat. Váltakozva estek a találatok, 4:3-ig egyik vívó sem adott zsinórban kettőnél több találatot, ekkor Dershwitznek sikerült, a zsűri megint jól látta, hogy melyik vivó vitte végig első szándékból az akciót. Erre Gémesi válaszolt három találattal 6:5-re vezetett. A szünethez közelítve Dershwitz 7:6-os vezetésénél Gémesi sikerrel reklamált meg egy döntést, majd a vezetést is visszavette, előnyből várhatta a szünetet. Ami után két gyors akcióval már három találatos előnye lett. Dershwitz ebből is egyenlített, 10:10 után Gémesi megtáltosodott, zsinórban öt vitathatatlan találatot szerezve 15:10-re nyert, kiejtette a nagyesélyes amerikait.

A nyolc közé viszont már nem sikerült bejutnia. Tunéziai ellenfele, FFerdzsani villámgyorsan elment 3:0-ra, majd kisebb közjáték következett: a szomszéd páston a francia Patrice vívott, akkora volt a hangzavar, hogy nem hallottak a vezényszavakat a vívók. Gémesinek sikerült összeszednie a gondolatait, előbb kiegyenlített, majd egy parád-riposzt-kontrariposzttal a vezetést is átvette. 4:3-ra és 5:4-re is vezetett, végül mégis Ferdzsani 8:7-es vezetésénél jött a szünet. Ami után a tunéziai egyből átvágta Gémesi szekondját. Ezután felváltva estek a tusok a tunéziai 13:12-es vezetéséig, amikor Gémesi visszavágásból egyenlített, majd jól fogott tempót és a vezetést is átvette, de Ferdzsani egyenlített. Egy találaton múlt minden. Gémesi második szándékból indult, nem fogott tempót, a tunéziai jutott a nyolc közé 15:14 arámyú győzelmével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!