Drámai meccsen, a hosszabbításban esett ki a magyar női kéziválogatott az olimpiáról

Legfontosabb

2024. augusztus 6. – 17:28

Drámai meccsen, a hosszabbításban esett ki a magyar női kéziválogatott az olimpiáról
A svéd Nina Koppang akcióban – Fotó: Sameer Al-Doumy / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar női kézilabda-válogatott hosszabbítás után 36-32-re kikapott Svédországtól az olimpia negyeddöntőjében. A második félidő végén tíz másodpercet kellett volna kivédekezni a győzelemhez.

A magyar női kézilabda-válogatott két vereséggel (Franciaország, Hollandia), egy döntetlennel (Angola) és két győzelemmel (Brazília, Spanyolország) jutott el a párizsi olimpia negyeddöntőjéig. A svédek a legnagyobb esélyes Norvégia legyőzésével indították a tornát, de aztán kikaptak a dánoktól, ezért nem tudták megnyerni a csoportjukat.

Ezt a találkozót már nem Párizsban, hanem a fővárostól 200 kilométernyire Lille-ben, az itteni focicsapat stadionjában rendezték meg, a lelátókon lehetnek vagy 30 ezren, a zászlók alapján a magyar szurkolók vannak többen, de sok holland és német is itt maradt az előző meccsekről.

A két csapat összekerült az olimpiai selejtezőben, a debreceni találkozón a magyarok nagyszerű játékkal, Klujber Katrin és Kuczora Csenge kimagasló teljesítményével nyertek 28-25-re. A lehetséges ellenfelek közül a svédek tűntek a leginkább sebezhetőeknek, de kizárólag úgy, hogy a magyar csapat kevés hibával játszik, és kiemelkedően védekezik.

Magyarország kezdett, Vámos Petra irányított, Klujber és Kuczora volt a két oldalán, Lukács Viktória és Schatzl Nadine a két szélen, Tóvizi Petra beállóban, Bíró Blanka a kapuban. Kuczora vállalta el az első lövést, már passzív jelzés lőtt mellé. Roberts két gyors góljával 2-0 lett, erre Klujber válaszolt. Öt perc elteltével 3-2-re vezettek a svédek, Bíró kétszer is védett a kapuban. Vámos büntetőt harcolt ki, Klujber értékesítette. (3-3) Koppang lövésébe csak beleérni tudott a magyar kapus, Kuczora 9 méterről felelt erre. Az első tíz perc végére 6-5-re vezettek a svédek.

Bíró Blanka munkában – Fotó: Illyés Tibor / MTVI
Bíró Blanka munkában – Fotó: Illyés Tibor / MTVI

Kuczora még távolabbról is pontosan bombázott a kapuba, Vámos kiállítása után Tóvizi harcosan szerzett labdát Klivinyi lövését hárította a svéd kapus, de Bíró is a helyén volt, amikor Hagman a szélről próbálkozott. Tóvizi kiszorított helyzetből nem tudta bevenni a kaput, Roberts és Hagman találataival 9-7-es svéd vezetéssel zárult az első negyedóra. Az eladott labdákat kíméletlenül büntették a svédek, Golovin ki is kérte az első idejét.

Klujber labdáját kirúgta az alsó sarokból Bundsen, majd megjátszották Blohmot beállóban, így már hárommal vezettek, de Lukács a szélről elhelyezte az első találatát a kapuba. Blohm azonban nagyon belejött, kétszer egymás után volt eredményes, Vámos betörése a legjobbkor jött, Bíró védése után Klujber szűkített a hátrányon. (9-11) Hansson első góljára Albek Anna nem tudott válaszolni, mert a kapufa hárított, hogy aztán Hansson újra gólt lőjön a szélről.

Pásztor Noémi hetest harcolt ki, Klujber bevágta, Carlson és Vámos gólváltása után Lukács kapott jó indítást, és a 25. percben 12-14 lett. A félidő végére Vámos dinamikus betörései hozták a magyar gólokat, egyenlíteni azonban nem sikerült, Simon passz helyett rossz megoldást választott, Bundsen pedig védett. (15-16)

MÁSODIK FÉLIDŐ: Vámos és Klujber vitte a csapatot

Az első 30 perc alapján azt megállapíthattuk, hogy nagyon kis javulással ezt a meccset meg lehetne nyerni. Hansson a szélről nem hibázott az első svéd támadásnál, Klujber pedig a hetesvonalról volt magabiztos. Blohm is megmutatta, hogy jó formában, Klujber egy lendületes átlövésgóllal is bevette a kaput. Blohm ejtése a kapufán csattant, Klujber lövését Bundsen fogta, Lukács a szélről egyenlített a 36. percben. (18-18)

Hagman és Vámos volt a két következő gólszerző, aztán Lukács végigrohant a pályán, és először a meccsen vezetett a magyar válogatott. (20-19)

A 40. percben 21-21 állt az eredményjelzőn, Klujber pattintása a felső sarokban kötött ki. A svédeket a cserebeálló, Loefqvist vitte tovább, Golovin érezte, hogy megakadt a támadójáték, ezért időt kért. A támadásunk így is elhalt, de a svédeké is, míg Vámos két védő közt ritmust váltott, és csak hetes árán tudták megállítani. Klujber ezt is a hálóba lőtte.

Robertsé volt az ellenfél újabb gólja, amit Schatzl a szélről egalizált, így az utolsó negyedórára 23-23-as döntetlennel fordultak rá a csapatok. És egy ritka fontos Bíró védéssel. Klujber úgy lépett le a védőjéről, hogy élmény volt nézni, csinált egy lövőcselt, és a kapuba pattintott. Bíró hetest védett, de a kipattanót Hagman már biztosan lőtte a kapuba.

Klujber lövésébe belekapott Bundsen, Roberts sokat lépett, Tóvizi beállóban üresen maradt, és a hálóba varázsolta a labdát. Tíz perccel a vége előtt 25-24 ide, a svéd kapitány időt kért. Koppang góljára Schatzl válaszolt, miután összeszedett egy kipattanót, és a kapus lábai között bepattintotta. Koppang kapufája a legjobbkor jött, kivált, mert Tóvizi rávetődött a kipattanóra. Klujbertől elvették a labdát, Blohm viszont nem hibázott. (26-26)

Klujber góljába belefújtak a bírók, aztán a lövését Bundsen védte. Bírót szélről nem tudta meglepni Hansson, Simon Petra viszont a kapuba bombázott. Erre Axner felelt, így az utolsó öt perc 27-27-tel indult.

Vámos labdájánál Bundsen a helyén volt, Tóvizi két perces büntetése a legrosszabbkor jött. Bíró védett, a bosnyák játékvezető hetest látott, amit Hagman most a kapuba továbbított. Simon emberhátrányban lerázta magáról az emberét, és kiszorított szögből is a kapuba lőtt. Belemenés miatt megkaptuk a labdát, az utolsó két perc magyar támadással kezdődött. Vámos és Simon nem értették meg egymást, de a svédektől lépéshiba miatt vették el a labdát. Negyven másodperccel a vége előtt Golovin ismét időt kért.

Vámos 15 másodperccel a vége előtt szép gólt lőtt, ez volt a hatodik találata. A svédek időt kértek. Levitték a kapusukat, Koppang a szaggatottról felemelkedett, és egyenlített, pontos átlövés volt. (29-29) Az ellentámadásra nem maradt idő, mert a labda beleragadt a hálóba. Kétszer öt perc hosszabbítás következik.

HOSSZABBÍTÁS: elfogytak a magyar gólok

Simon került helyzetbe, de gyenge volt a kísérlete. Hanssoné viszont a szélről a felső sarokba ment. Ötlet nélküli magyar támadásra Hansson újabb gólt lőtt. Vámos távoli lövését fogta Bundsen, Bíró ziccert védett. Klujber labdáját is védte Bundsen, Bírónak védenie kellett még egyet, hogy megmaradjon a kétgólos különbség (29-31)

A második öt perc első támadását a svédek vezették, levitték a kapusukat, és Koppang ellenállhatatlanul lőtt a hálóba. Tóvizi tökéletes passzt kapott Kuczorától, de Bundsen eszén nem tudott túljárni. Koppang ráment a magyar falra, és megint megtalálta, hogy tudjon a kapuba lőni kilenc méterről. (29-33) Blohm labdaszerzése után végigvitte a pályán a labdát, és Bíró felett beejtette a hosszabbítás ötödik gólját.

Kuczora gólja után Schatzl labdát szerzett, Kuczora ismét pontos volt, de már csak egy perc volt hátra. Roberts gólja után Lukács kibrusztolt egy büntetőt, amit Klujber gólra váltott. (32-35)

Bíró belekapott a labdába, de bement, Bundsen viszont védett, a hosszabbítás utolsó másodpercei jól visszaadták, mit láttunk a ráadásban. 36-32-re nyertek a svédek, és a franciák ellen folytathatják, Magyarország a hatodik helyen fejezte be a tornát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!