Hámori Luca egyhangú pontozással veszített az algériai Helif ellen

Legfontosabb

2024. augusztus 3. – 17:50

Másolás

Vágólapra másolva

Hámori Luca elveszítette a harmadik meccsét a párizsi olimpián, az algériai Imane Helif pontozással győzte le. A győztes az elődöntőben folytathatja, és már biztos érmes.

Az olimpia eddigi ökölvívómeccsein általában néhány újságíró volt az ötezres North Paris Arena sajtópáholyában, ezen a szombaton már egy órával Hámori Luca és az algériai Imane Helif meccs előtt nem akadt hely. Mindez alátámasztotta, tényleg ezen az összecsapáson pörgött a világsajtó. A nézőtéren akadt néhány szabad szék – a kezdéshez közeledve ezeket is mind elfoglalták –, a teremben magyar és algériai zászlókat is felfedeztünk, utóbbiból többet, a csarnokhoz tartó vasúton is ugyanez volt a helyzet.

A 66 kilóban versenyző Hámori Luca azt ígérte két napja, miután meggyőző fölénnyel nyerte meg a nyolcaddöntőjét a negyedik kiemelt ausztrál Williamson ellen, hogy igyekszik meglepni ellenfelét. Úgy gondolta, az lehet célra vezető, ha megy előre, mert az algériai Helif ellen általában védekezni szoktak.

Hámori (b) és Helif (j) az olimpiai negyeddöntőben – Fotó: Mohd Rasfan / AFP
Hámori (b) és Helif (j) az olimpiai negyeddöntőben – Fotó: Mohd Rasfan / AFP

Hámorit a kék sarokba szólították, korábban még nem találkoztak. Az első menetben kevés tiszta találat volt, tíz másodperccel a vége előtt a kőszegi versenyző szépen eltalálta, de ezt a pontozók nem értékelték, és valamennyi odaadta a menetet Helifnek.

A második három percben már többször ment előre a kőszegi versenyző, de az algériai feltartóztató balosai pontosabbak voltak. A pontozók (európai nem volt köztük, amerikai és kanadai igen) ezt is Helifnek adták.

A zárómenetben kétszer is összekapaszkodtak, és kétszer földre estek, de nem ütéstől. Helifet ezért az akcióért megintették, Hámori az utolsó 30 másodpercben bátran ment előre, de mindez nem volt elég ahhoz, hogy megfordítsa a találkozót. Az algériai az elődöntőben a thaiföldi Szuvannapheng ellen folytathatja.

Előzmények

A 66 kilós magyar két győztes meccsel érkezett a negyeddöntőbe – ír ellenfelét és a negyedik helyen kiemelt ausztrált is magabiztosan verte –, a harmadik helyen kiemelt Helif szerencsésebb volt a sorsoláskor, neki csak egyszer kellett ringbe lépnie. Ez a mindössze 46 másodpercig tartó meccs járta be a világot, mert az olasz Angela Carini nem akarta állni a pofonokat, a csütörtöki mérkőzése után azt mondta, hogy korábban még soha nem kapott ilyen erős ütéseket, és az orrában érzett fájdalomról beszélt.

A 25 éves Helif az eddigi ötven meccséből kilencet veszített el, a 2022-es vb-n ezüstérmes lett, a 2023-as vb-ről menet közben zárták ki, mert állítólag férfi kromoszómái vannak. Ezt a hivatalos orvosi állásfoglalást senki sem látta, csak a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) orosz elnöke hivatkozott rá. Helif a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult a kizárása után, majd később ezt a keresetét váratlanul visszavonta.

Fotó: Sina Schuldt / picture alliance / Getty Images
Fotó: Sina Schuldt / picture alliance / Getty Images

A vb-ről az IBA zárta ki, amelyikkel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pocsék viszonyban van, a NOB nem ismeri el a vezetését. Az olimpián a szakszövetségek szabályai érvényesek, az ökölvívás az egyetlen kivétel. A boksztornát a NOB bonyolítja le, amelyik azért lépett fel ilyen drasztikusan a IBA-val szemben, mert korábban nagy fokú korrupciót tapasztalt, és bizonyítékai voltak részrehajló pontozásról a 2016-os játékokon. Tokióban is ez volt a felállás, a NOB rendezte a tornát.

A nevezéseket a NOB hagyta jóvá – vélhetően az orvosi bizottság is állást foglalt ebben az ügyben –, és engedélyezték az algériai Helif mellett a tajvani Lin Jü-ting indulását is ebben a súlycsoportban. A NOB tiszteletbeli tagja, Schmitt Pál egyetértett a szervezet irányelveivel, és kijelentette:

„Helif nőként született, az útlevelében nőként van bejegyezve, az itteni tudományos vizsgálatok, köztük a tesztoszteronszintje is azt igazolja, hogy ő nőként versenyez.”

A NOB nemiségi vizsgálatot nem rendelhet el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!