Schmitt Pál szerint az algériai bokszoló igenis nőnek született, és jogosan versenyez a női mezőnyben

2024. augusztus 3. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem állok be azok közé, akik mentik az algériai bokszolónőt, de azért ő nőként született, az útlevelében nőként van bejegyezve, az itteni tudományos vizsgálatok, köztük a tesztoszteron-szintje is azt igazolja, hogy ő nőként versenyez”

– mondta Schmitt Pál a Hír TV péntek esti adásában az algériai Imane Helif körül kialakult botrányra reagálva.

A volt köztársasági elnököt, egykori olimpikont és sportdiplomatát Velkovics Vilmos arról kérdezte, mit gondol a jelenségről, hogy „itt genetikailag nem tisztázott nemű sportolókat keverünk össze hölgyekkel, akik aztán súlyos sérüléseket okoznak?”

Schmitt Pál a válaszát azzal kezdte, hogy a sportban a legfontosabb az esélyegyenlőség, nők közé nem keveredhetnek be férfiak. Azt már szerinte nehezebb megérteni, hogy milyen jogi és tudományos elvárások kellenek ahhoz, hogy valakiről deklarálják, hogy nő. Schmitt azt mondta, Imane Helif sok versenyen indult eddig is, és nem is mindig győzött. Egy-két éve a tesztoszteron-szintje magas értéke miatt a bokszszövetség eltiltotta ugyan, de hozzátette: „El tudja képzelni, mennyi ellenőrzésen megy át most folyamatosan? Pláne, hogy van ez a felháborodás világszerte.

Én nem merek odaállni, hogy ő jogtalanul versenyez.”

– mondta Schmitt Pál, és szerinte ha ez másképpen lenne, a NOB fellépne az esélyegyenlőség nevében. A Hír TV riportere ekkor újra felvetette, hogy az algériai sportolónak akkor is gond van a tesztoszteron-szintjével, mire Schmitt azt válaszolta:

„Most nincsen. Ő nőnek született.”

Schmitt is megismételte, hogy semmilyen sportágban nem engedik meg, hogy „a nők közé bekeveredjen” egy olyan sportoló, aki a férfiakkal azonos biológiával rendelkezik.

Helif szombaton a magyar Hámori Lucával fog összecsapni, de már a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Ökölvívó Szakszövetség is tiltakozik a meccse ellen. Az Imane Helif körül kialakult felháborodásról és a jelenség tudományos hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!