Magasabb szintre emeli a MOB a vitatott nemű bokszoló ügyét

2024. augusztus 2. – 12:11

Magasabb szintre emeli a MOB a vitatott nemű bokszoló ügyét
Fotó: Fabio Bozzani / ANADOLU / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„A Magyar Olimpiai Bizottság minden körülmények között a magyar olimpikonok oldalán áll és ebben az esetben is mindent megtesz a magyar sportolók védelmében, érdekeik érvényesítéséért. Ezért a MOB folyamatosan vizsgálja, hogy a hatályos szabályok alapján milyen eszközökkel tud élni Hámori Luca tisztességes versenyhez fűződő jogainak védelmében.”

A MOB pénteki közleménye ezekkel a sorokkal indul. A témája nem meglepően az interszexuálisnak tartott algériai bokszoló, Imane Helif, akivel Hámori fog megvívni a negyeddöntőben, a női 66 kilós súlycsoportban. Helif előző olasz ellenfele sírva hagyta el a szorítót nyolcaddöntős meccsük után, a kormánypropaganda rá is ugrott a témára, de globális vita lett a férfi kromoszómákkal is rendelkező sportolók nők közti indulásáról. A NOB viszont megvédte a sportolót.

A MOB közölte, „a női esélyegyenlőség nem merülhet ki abban, hogy az olimpián egyenlő arányban indulnak nők és férfiak”, szerintük pedig az esélyegyenlőség alapvető követelménye, hogy „a női mezőnyben kizárólag női biológiai adottságokkal rendelkező, azaz biológiáig minden kétséget kizáróan nőnek minősülő versenyzők indulhassanak”. Másként sérül a versenyzők esélyegyenlőséghez és tisztességes versenyhez való joga.

Hozzáteszik, ha ezt nem biztosítja az olimpiai részvételi szabályzat, akkor felül kell vizsgálni azt, és akár módosítani kell. Arra van szükség az olimpiai bizottság szerint, hogy a női versenyeken nők indulhassanak. Ezért a MOB elnöke, Gyulai Zsolt haladéktalan egyeztetést kezdeményezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportigazgatójával, valamint az olasz szövetséggel is egyeztetni fognak.

Hámor Lucáról az olimpia előtt forgattunk egy videót, érdemes megnézni alant:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!