A szerb elnököt, Rowlingot, Nacsa Lőrincet idézve szállt bele a kormánymédia a nemisége miatt támadott bokszolóba

2024. augusztus 2. – 08:48

A szerb elnököt, Rowlingot, Nacsa Lőrincet idézve szállt bele a kormánymédia a nemisége miatt támadott bokszolóba
Fotó: Isabel Infantes / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Mint írtuk, az első olimpiai magyar bokszolónk, Hámori Luca továbbjutott, viszont a 66 kilós súlycsoport negyeddöntőjében azzal az algériai Imane Heliffel kell összecsapnia, akinek nemiségét többen megkérdőjelezték.

Az egyik ilyen kérdőjelező a nemzetközi sportági szövetség, az IBA volt, ami nem engedte a férfi kromoszómákkal is rendelkező sportoló indulását a legutóbbi világbajnokságon. Mivel az IBA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nincsenek jóban, az olimpiai bokszverseny szabályzatát a NOB rakta össze, és Helif ez alapján befért a női versenybe.

A Magyar Olimpiai Bizottság közölte, küzdeni fog Helif indulása ellen, amit Berkó Lajos, a Magyar Ökölvívó Szövetség ügyvivő testületének tagja vállalhatatlannak és felháborítónak nevezett. A kormánysajtó is rászállt a témára, a Magyar Nemzet pénteken már Aleksandar Vučić szerb elnököt idézte. A Novosti szerb lapnak adott nyilatkozatát idézik, miszerint:

„Tessék elképzelni ezt a betegséget és őrültséget, amely elkezdte uralni a világot, amikor jönnek a férfiak, megverik a nőket és érmeket szereznek. Az őrület kezdte uralni a világot, és mindenki megőrült.”

A kormányközeli lap péntek reggeli vezető anyaga is egy vezércikk „Imane Khelif is áldozat, Hámori Luca mégse legyen a prédája!” címmel, ami levezeti az interszexuális versenyzők és az élsport kálváriáját az olimpiákon. Arra jut, meg kell különböztetni az interszex és a transzszexuális sportolók eseteit, mivel az előbbiek „valahol a genetika, a biológia, a sors áldozatai”, az utóbbiak választást hoztak. Így az interszexuális sportolók helyzetét rendezniük kell a szakszövetségeknek.

Maga Hámori, aki ringbe lép majd Helif ellen, korábban úgy nyilatkozott ellenfeléről, hogy akik engedték elindulni, biztosan meggyőződtek róla, hogy nő. A NOB is közölte, a saját szabályai alapján Helif igenis indulhat, a bokszszövetség hibájából zárták ki az algériait annak idején a világbajnokságról.

A Mandiner Mérő Verát idézi, aki szerint „nyitóműsor, dionüszia, bacchanália, transz, interszex, tesztoszteron, kromoszóma... És az egész világ sosem látott homofóbia hullámon ül. Szép munka, minden oldaltól.” Mérő hozzátette, a „rettegő LMBTQ-embereknek” újabb ok ez, hogy maradjanak árnyékban, és hogy nem valószínű, hogy „a vibráló gyűlölet-cunamiban” nem lesz nyertese a játékoknak. Mindenesetre nagyon drukkol Hámorinak. A Mandiner a másik oldalnak is teret adott, Ebanie Bridges ausztrál bokszoló, aki tévesen transzneműnek nevezi Halifot, és gusztustalannak tartja, hogy indulhat. Egy másik X-posztjában jelezte, ha ő lépne ringbe egy ilyen versenyző ellen, tökön rúgná, vállalva a kizárást.

Az Origo is idézi a tiltakozókat, így J. K. Rowlingot, a Harry Potter-könyvek szerzőjét, valamint Elon Musk trumpista milliárdost is. De persze a százmillió forintokból gazdálkodó kormányoldali propagandaműhely, a Megafon egyik tagját, Bohár Dánielt is idézik, aki szerint „ádámcsutkás »nők« verik a nőket az olimpián”. A végén megtudhatjuk, több kormánypárti figura mellett mit gondol a KDNP-s Nacsa Lőrinc az ügyről: „Szégyen!”

Hámori Lucáért szorítunk, akinek egy liberális genderjogi trükkel bejuttatott ellenféllel, egy genetikailag férfival kell megküzdenie – közölte a KDNP alelnöke, országgyűlési képviselője pénteken a Facebook-oldalán. Rétvári Bence genderlobbiról és felháborodásról írt, ilyen formában:

„Se tudósnak, se sportvezetőnek nem kell lenni, elég józan ésszel gondolkodni ahhoz, hogy az ember világosan lássa, mekkora különbség van a két nem adottságai között. Mióta az LMBT-aktivisták azon dolgoznak, hogy férfiak is indulhassanak a női sportolók között, azóta hívja fel mindenki a figyelmet ennek a veszélyeire.”

Rétvári szerint a genetikai adottságokat a jog soha nem fogja tudni megváltoztatni. Úgy folytatta, az, hogy ki milyen életmódot él, az magánügy, az viszont úgy természetes és úgy igazságos, ha genetikai nők nőkkel, genetikai férfiak pedig férfiakkal bokszolnak, sportolnak. A jogi különbségeket fontos eltörölni a két nem között, de ez nem a két nem jogi eltörlését jelenti. „Egyenjogúak vagyunk, de nem egyformák” – írta. Szerinte a sportolónők nem azért hoztak tengernyi áldozatot hogy „egy liberális ”jogi csűrcsavar„” elvegye tőlük a továbbjutást.

Hámoriról az olimpia előtt forgattünk portrévideót:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!