Negyvenhat másodperc után győzött a nők között az egyik bokszoló, akit nemi tesztje miatt kizártak a vb-ről

2024. augusztus 1. – 15:54

Negyvenhat másodperc után győzött a nők között az egyik bokszoló, akit nemi tesztje miatt kizártak a vb-ről
Imane Khelif és Angela Carini az olimpián – Fotó: Mohd Rasfan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kétszer is bekapta az ütéseket, és könnyek között adta fel 46 másodperc után a bokszmérkőzését az olasz Angela Carini az algériai Imane Helif ellen a nőknél a 66 kilós súlycsoportban.

Helifet és a tajvani Lin Yu Tinget a Nemzetközi Bokszszövetség korábban a tesztoszteron- és nemi tesztekre hivatkozva kizárta a 2023-as női világbajnokság idején. A két sportolót a vébé előtt tesztelték, ahol a szövetség elnöke, Umar Kremlev szerint mindkettőjüknél kimutatták a férfiakra jellemző X- és Y-kromoszómát, így kizárták őket.

Az olimpiát azonban a bokszszövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közötti feszültségek miatt Tokió óta már nem a Nemzetközi Bokszszövetség szabályai alapján rendezik, így a két bokszoló az olimpiára vonatkozó versenyszabályzat alapján a nők között indulhat.

Helif és Lin pályafutása során végig a nők között versenyzett, és egyikük sem vallja magát transzneműnek vagy interszexuálisnak. Khelif a 2023-as eltiltása után azt mondta, szerinte nagy összeesküvés áll eltiltása hátterében. Lin viszont nem kommentálta kizárását korábban.

Carini a csütörtöki mérkőzése után azt mondta, hogy korábban még soha nem kapott ilyen erős ütéseket, és az orrában érzett fájdalomról beszélt. Miközben Helif karját magasba emelte a bíró, Carini azt mondta, hogy „ez nincs rendben”. A karrierje során ötven meccsből eddig kilencet elveszítő Helif azt mondta a BBC-nek, hogy az aranyért megy, és mindenkivel kész megküzdeni.

Később Giorgia Meloni olasz kormányfő arról beszélt az olasz médiának: „Számít, hogy egyenlő alapon versenyezhessünk, és szerintem ez nem volt egyenlő verseny.”

A következő körben Hámori Luca ellenfele lesz Helif. A kőszegi bokszoló az első pillanattól uralta a negyedik kiemelt ausztrál Marissa Williamson elleni csütörtöki találkozóját. A pontozók egyhangúlag őt hozták ki győztesnek, és ezzel bejutott a legjobb nyolc közé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!