A nők között indul az olimpián az a két bokszoló, akiket nemi tesztjük miatt kizártak a vb-ről

2024. július 31. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

A párizsi olimpián ott lesz a mezőnyben a nők között az a két bokszoló, az algériai Imane Helif és tajvani Lin Yu Ting, akiket a Nemzetközi Bokszszövetség korábban a tesztoszteron- és nemi tesztekre hivatkozva kizárt a versenyből. A két sportolót a 2023-as női világbajnokság előtt tesztelték, ahol a szövetség elnöke, Umar Kremlev szerint mindkettőjüknél kimutatták a férfiakra jellemző X- és Y-kromoszómát, így kizárták őket.

Az olimpiát azonban a bokszszövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közötti feszültségek miatt Tokió óta már nem a Nemzetközi Bokszszövetség szabályai alapján rendezik, így a két bokszoló az olimpiára vonatkozó versenyszabályzat alapján a nők között indulhat.

„Nem fogok egyedi eseteket kommentálni, de azt elmondhatom, hogy minden női számban induló sportoló megfelel az olimpia versenyszabályzatának” – mondta a NOB szóvivője, Mark Adams, hozzátéve a nemek meghatározásának kérdése rendkívül összetett kérdés.

Helif és Lin pályafutása során végig a nők között versenyzett, és egyikük sem vallja magát transzneműnek vagy interszexuálisnak. Khelif a 2023-as eltiltása után azt mondta, szerinte nagy összeesküvés áll eltiltása hátterében. Lin viszont nem kommentálta kizárását korábban.

Lin Yu Ting az Ázsia-játékokon 2023-ban – Fotó: Yan Linyun / Xinhua News Agency
Lin Yu Ting az Ázsia-játékokon 2023-ban – Fotó: Yan Linyun / Xinhua News Agency

A korábbi világbajnok, Barry McGuigan szerint a két bokszoló nők közötti indulása felháborító döntés.

Adams arról is beszélt, hogy NOB a női versenyekben a sportszerű feltételek megteremtése és az inkluzivitás közötti egyensúlyra törekszik, amit több esetben nagyon nehéz fenntartani. Szerinte a sportági szövetségeknek kell meghatározniuk a szabályokat a nemi kérdésben, amiben a legjobb megoldás, ha a sportágat értő szakemberek döntenek.

A párizsi olimpián Khelifnek csütörtökön lesz az első meccse az olasz Angela Carini ellen, Lin pedig pénteken kezdi meg szereplését az üzbegisztáni Sitora Turdibekovával szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!