A Hámori Lucát korábban legyőző Imane Helif a női váltósúly olimpiai bajnoka

2024. augusztus 9. – 23:14

A Hámori Lucát korábban legyőző Imane Helif a női váltósúly olimpiai bajnoka
Fotó: Peter Cziborra / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A 2023-as és a 2022-es világbajnok találkozott női váltósúlyban az olimpiai döntőben. Előbbi Liu Jang volt, a 32 éves kínai, aki 2023-ban Új-Delhiben lett világbajnok, egy évvel korábban pedig Ázsia Játékokat nyert. Ellenfele, a 2022-es világbajnok Imane Helif azért nem tudta megvédeni vb-címért, mert a tornáról menet közben zárták ki, mert állítólag férfi kromoszómái vannak. Helif olimpiai szereplése azután került a közérdeklődés középpontjába, hogy mindez kiderült. Helif a torna során találkozott Hámori Lucával is, aki egyhangú pontozással vert a negyeddöntőben.

A péntek késő esti olimpiai döntőben az algériai bokszoló kezdett jobban, mind az öt pontozóbírónál ő vezetett. A második menetbe változatlanul Helif volt fölényben, az utolsó három percre a kínainak egy esélye maradt: ha kiüti ellenfelét, de ez nem történt meg, így végül egyhangú pontozással Imane Helif lett az olimpiai bajnok női váltósúlyban.

A Heliffel kapcsolatos hivatalos orvosi állásfoglalást senki sem látta, csak a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) orosz elnöke hivatkozott rá. Helif a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult a kizárása után, majd később ezt a keresetét váratlanul visszavonta. Az IBA amúgy a tavalyi világbajnokságon végzett tesztekről csak annyit közölt, hogy nem tesztoszteronszintet mértek, hanem „elkülönült és elismert vizsgálatot” folytattak, ennek eredményét azonban nem hajlandók nyilvánosságra hozni, mondván azok „részletei bizalmasak”.

Az olimpiát és a világsajtót is felkavaró ügy lassan csillapodott, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a hét elején közölte, szerintük hibásak voltak az Imane Helifen végzett tesztek, hétfőn pedig az IBA (Nemzetközi Bokszszövetség) kaotikus sajtótájékoztatóján arról volt szó, hogy a szövetség orvosai korábban férfiakra jellemző tesztoszteronszintet mértek, ugyanakkor hozzátették, a két bokszoló nemzeti olimpiai szövetségének figyelmeztetése miatt nem árulhatnak el több részletet a teszteredményekről.

A Helif ellen egyhangú pontozással elvesztett olimpiai negyeddöntő után Hámori Luca úgy nyilatkozott: „Az ellenfelemre nem lehet mondani egy rossz szót sem”. A Magyar Ökölvívó Szövetség a negyeddöntő után bejelentette, kiegészíti Hámori pénzdíját, annyit kap, mintha bronzérmet nyert volna.

Eredmények és pontos tények nélkül lehetetlen biztosat állítani Helif ügyéről, de amit lehetett, azt ebben a cikkünkben szedtük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!