A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint hibásak voltak az Imane Helifen végzett tesztek

2024. augusztus 5. – 15:49

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint hibásak voltak az Imane Helifen végzett tesztek
Imane Helif összecsapása Hámori Lucával – Fotó: Mehmet Murat Onel / ANADOLU / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is algériai Imane Helif szereplése a párizsi olimpia egyik fő beszédtémája. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnapi sajtótájékoztatóján a szervezet szóvivője, Mark Adams ismételten megvédte az algériai sportolót, akit azóta támadnak, hogy olasz ellenfele 46 másodperc után feladta a küzdelmet. Helif szereplése ellen a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Ökölvívó Szakszövetség is tiltakozott, mivel a negyeddöntőben Hámori Lucával csapott össze.

Az Inside The Games szerint a NOB szóvivője megerősítette vasárnap, hogy a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) korábban valóban arról tájékoztatta őket, hogy Helifnél X és Y kromoszómákat is találtak egy vizsgálat során, ami pedig csak a férfiakra jellemző. A NOB szóvivője azonban „illegitimnek” és „ad hocnak” nevezte a teszteket. Nem mondta el, mi állt az IBA levelében, viszont kritizálta, hogy ilyen érzékeny adatok nyilvánosságra kerültek a sportolóról. Mark Adams úgy fogalmazott, hogy a szóban forgó tesztek „annyira hibásak, hogy nem lehet azokat figyelembe venni”, de az egész tesztelési folyamattal szemben aggályokat fogalmazott meg. Szerinte a teszteket önkényesen végezte az IBA, indokolatlan volt a sportoló nemének vizsgálata. Az ellen is tiltakozott, hogy a nyilvánosságban többen transzneműnek vagy férfinak nevezték Helifet.

A NOB korábban azt közölte, hogy Helifet a magas tesztoszteronszintje miatt zárták ki a vb-ről tavaly, miközben az IBA elnöke, Umar Kremlev az orosz sajtónak azt nyilatkozta, hogy nem a tesztoszteronszint miatt, hanem az X és Y kromoszómák miatt zárták ki az algériai bokszolót. „Részben a titoktartás miatt, részben orvosi kérdések miatt, illetve mert eleve nem volt alapja a tesztnek. Ráadásul az adatok megosztása szabályellenesen történt” – foglalta össze a NOB szóvivője, miért nem akarnak az IBA által elvégzett tesztekkel foglalkozni. Mark Adams elismerte, hogy van helye a női sport védelméről szóló vitának, ugyanakkor hozzátette, hogy „senki sem akar visszatérni a nemi tesztek korába”.

Hámori végül egyhangú pontozással veszített Imane Helif ellen a 66 kilós súlycsoport negyeddöntőjében, ennek ellenére olimpiai bronzérmesnek járó pénzjutalmat kap majd. Hámori egyébként a meccs után már azt nyilatkozta, hogy az ellenfelére nem lehet mondani egy rossz szót sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!