Dupla kajakérem: Csipes és Gazsó ezüst-, Pupp és Fojt bronzérmes

2024. augusztus 9. – 13:19

Dupla kajakérem: Csipes és Gazsó ezüst-, Pupp és Fojt bronzérmes
Az ezüst- és bronzérmes magyar egységek a kajak kettes 500 döntője után: hátul az ezüstös Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra, elöl a bronzos Pupp Noémi és Fojt Sára hajója – Fotó: Molly Darlington / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszas videózás után, megosztott harmadik hellyel lett dupla magyar érem a női kajak kettes 500 méteres döntőjében. Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra hajója simán második lett a címvédő új-zélandi Lisa Carringtonék mögött, az viszont csak több perc után dőlt el, hogy Pupp Noémi és Fojt Sára is éremnek örülhetnek: eleinte negyedik helyre írták őket, de végül a német hajóval megosztott bronzérmet kaptak.

A női kajak kettes 500-on két magyar egység is bejutott a döntőbe, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra saját középfutamában a harmadik, Pupp Noémi és Fojt Sára kettőse a negyedik helyen ment be a legjobb nyolc közé. Javulás kellett tehát az éremesélyhez, igaz, érdemes hozzátenni, ez a szám az elmúlt időszakban nem számított klasszikus magyar sikerszámnak.

Sydney-ben Kovács Katalin és Szabó Szilvia ezüstérmesek lettek, Athénban, majd Pekingben is Kovács és Janics Natasa párosa nyert. Londonban ők szerezték meg az ezüstérmet, Rióban Szabó Gabriella és Kozák Danuta vitték tovább a hagyományt. Ám három éve, Tokióban a mostanihoz hasonlóan két magyar hajó jutott be a szám döntőjébe, akkor Kozák Danuta és Bodonyi Dóra bronzérmesek lettek, Csipes Tamara Medveczky Erikával lapátolva a negyedik helyre ért be.

A párizsi döntőben a júniusi szegedi Európa-bajnokságon bronzérmes Csipes, Gazsó a hetes, az olimpiai újonc Pupp, Fojt hajó a nyolcas pályát kapta meg, tehát a mezőny balszélén mehettek.

Mind a nyolc hajó jól kapta el a rajtot, középen a topesélyes új-zélandiak, Lisa Carringtonék ki is lőttek, Csipesék eleinte a negyedik helyen haladtak nagy versenyben a két német egységgel. 250-nél rákapcsoltak, ott már a harmadik helyen voltak, miközben Carringtonék már egy hajó előnnyel mentek az élen. A végén Csipesék és a két német hajó szinte egyszerre értek be, célfotóval, hosszas, idegörlő várakozás hozták ki a sorrendet:

a végén Csipes és Gazsó párosát a második, Pupp és Fojt hajóját viszont csak a negyedik helyre tették, legalábbis először. Pupp és Fojt századra azonos időt ment a rendszer szerint, mint Paulina Paszek és Jule Marie Hake egysége, videózás alapján a németeket látták előrébb, de később a magyar eredményt is harmadikra módosították, így két érmet szereztünk a futamban.

Az arany az újzélandi Lisa Carrington, Alicia Hoskin párosé lett, Carrington ezzel megvédte a címét K-2 500-on, összesen a hatodik olimpiai aranyát nyerte.

Negyedik helyen értek be a kenusaink

A kajak kettesek döntője előtt ment le a kenu kettesek 500 méteres száma nőknél, itt a negyedik helyet szerezte meg az olimpiai újonc Kiss Ágnes, Nagy Bianka páros.

A 6-os pályát kapó magyar egység jól kapta el a rajtot, de az első száz után már nem volt ott a legjobb ötben. A vezető kínai páros mögött egy hajóhosszal haladtak Kissék, de a féltávnál már az ötödikek voltak. Az utolsó 150 métert megkezdve ritmust váltottak, és közelítettek a riválisok felé, de végül csak a negyedik helyig tudtak felkapaszkodni. A számot a kínai páros nyerte az ukránok és a kanadaiak előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!