Izrael pufferzónát hozna létre a Gázai övezetben a háború után

2023. október 19. – 05:30

frissítve

Izrael pufferzónát hozna létre a Gázai övezetben a háború után
Rishi Sunak brit miniszterelnököt fogadja izraeli hivatali partnere, Benjámin Netanjahu Jeruzsálemben 2023. október 19-én – Fotó: Simon Walker / Londoni kormányfői rezidencia / EPA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Először szólalt meg a kínai elnök nyilvánosan a gázai-izraeli konfliktusról.
  • A Reuters szerint egy izraeli támadás végzett a Hamász egy szenior vezetőjével.
  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) állítása szerint megölték az egyik gázai terrorcsoport katonai szárnyának vezetőjét csütörtökre virradó éjszaka.
  • Izraelbe utazott csütörtökön Rishi Sunak brit miniszterelnök, találkozott Benjámin Netanjahuval, és azt mondta: az Egyesült Királyság támogatja Izraelt.
  • Az Izraeli külügyminisztérium szerint több tucat, és nem több száz áldozata volt annak a robbanásnak, amely egy kórházat ért kedden.
  • Két elrabolt izraeli holttestének megtalálásával 203-ra emelkedett a Hamász által túszul ejtettek száma.
  • Legkorábban pénteken indulhat meg a Gázának szánt segélyt szállító 20 teherautó az Egyiptommal közös rafahi átkelőn keresztül.


Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter azt mondta a gázai határnál összegyűlt katonáknak, hogy hamarosan belülről fogják látni a palesztin területet – közölte hivatala.

„Gázát most távolról látják, hamarosan belülről fogják látni. A parancs meg fog érkezni.”

Gallant arra utalt, hogy hamarosan megkezdődhet a szárazföldi hadművelet. Az izraeli hadsereg korábban közölte, hogy erői az egész országban jelen vannak, megnövelték a készenlétet a háború következő szakaszaira, „a hangsúlyt a kiterjedt szárazföldi műveletekre helyezve”.


Az amerikai haditengerészet egyik hadihajója három, Jemenből kilőtt, észak felé tartó rakétát semmisít meg – közölték amerikai tisztviselők. A tisztviselők szerint a Vörös-tengeren tartózkodó USS Carney rombolója sikeresen elfogta a három rakétát. Az egyik tisztviselő szerint a rakétákat az Irán által támogatott, Jemen jelentős részét 2014 óta ellenőrzésük alatt tartó húszi fegyveresek lőtték ki.

A USS Carney – Fotó: Felix Garza / AFP
A USS Carney – Fotó: Felix Garza / AFP

Később csütörtökön a Pentagon sajtótitkára, Pat Ryder dandártábornok megerősítette, hogy az USS Carney három szárazföldi támadórakétát, valamint több drónt lőtt le, amelyeket az Irán által támogatott jemeni húszi erők indítottak.

Ryder szerint a Pentagon egyelőre nem tudja biztosan megmondani, hogy a rakéták és a drónok mit céloztak, de azt mondta, hogy Jemenből indították őket, és észak felé tartottak a Vörös-tenger mentén, „potenciálisan izraeli célpontok felé”. A feltételezés azért is érdekes, mivel a húszik valóban rendelkeznek ballisztikus rakétákkal, azonban jelenlegi tudásunk alapján a milícia által használt típusok hatótávolsága a Jemen és Izrael közti nagyjából 1400 kilométer felét sem teszi ki. A húszik korábban többször is támadtak ballisztikus rakétákkal vörös-tengeri célpontokat, köztük a szaúd-arábiai Dzsidda olajkikötőjét.

(CNN)

Németország 50 millió eurós azonnali humanitárius segélyt nyújt a Gázai övezet lakóinak – jelentette be csütörtökön Annalena Baerbock német külügyminiszter Ammánban Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszterrel közösen. A pénzzel olyan nemzetközi szervezeteken keresztül kívánnak segítséget nyújtani a rászorulóknak, mint a Világélelmezési Program (WFP) és az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA).

Baerbock és Szafadi is tárgyalásos rendezést sürgetett a konfliktus megoldására, amit egy kétállami megállapodásnak kell lezárnia. Mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy elkerülhessék a konfliktus kiszélesedését a közel-keleti régióra, tették hozzá.

(MTI)


Izrael pufferzónát fog létrehozni a Gázai övezeten belül, amint véget ér a Hamász elleni háború – közölte csütörtökön Avi Dichter izraeli mezőgazdasági miniszter.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael célja a Hamász elpusztítása, kormányának tagjai ennél visszafogottabban nyilatkoztak a háború befejezése után az enklávéval kapcsolatos tervekről.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter szerdán olyan megjegyzéseket tett, amelyek egy ütközőzóna létrehozására utalnak. Cohen úgy fogalmazott, hogy „a háború végén nemcsak a Hamász nem lesz többé Gázában, hanem a Gázai övezet területe is csökkenni fog”.

Avi Dichter – aki korábban az izraeli Shin Bet belbiztonsági ügynökség vezetője volt – csütörtökön azt mondta, hogy a jelenlegi helyzet, amelyben Izrael határbiztonsági infrastruktúrájának nagy része több száz méterrel az izraeli területen belül van, már nem tartható tovább fenn.

Izrael korábban már létesített egy pufferzónát a Gázai övezeten belül, miután 2005-ben kivonult az onnan. Az évek során azonban ez a terület egyre kisebb lett, részben az Izrael és a Hamász közötti tárgyalások eredményeként, amelyek célja a 2,3 millió palesztin lakosnak otthont adó Gáza blokádjának enyhítése volt.

(FT)

A Hamász biztonsági erőinek vezetője meghalt egy Gázavárosra mért izraeli légitámadásban – közölte a gázai Hamász-kormány sajtóhivatala. Dzsihád Muheisen vezérőrnagy házában több rokona is meghaltak a támadás során.

(Guardian)

Nir Barkat izraeli gazdasági miniszter szerint az izraeli hadsereg „zöld utat” kapott, hogy bevonuljon Gázába, amikor készen áll. „A túszok és a civil áldozatok miatti aggodalmak másodlagosak a Hamász elpusztításához képest” – mondta az ABC Newsnak adott interjújában. „Minden erőfeszítést megteszünk, hogy túszainkat visszahozzuk, hogy élve hozzuk vissza őket” – mondta, de a Hamász elpusztítása a legfontosabb.

Nir Narkat – Fotó: Carsten Koall / AFP
Nir Narkat – Fotó: Carsten Koall / AFP

(Guardian)

A Hamász állítása szerint 18 palesztin halt meg a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabália menekülttáborra mért izraeli légitámadásokban. Izrael továbbra is bombázza a térséget válaszul a Hamász közel két héttel ezelőtti támadásaira.

(Sky News)

Az MTV az Izraelben és a Gázai övezetben zajló eseményekre való tekintettel nem tartja meg a november 5-én Párizsban megrendezendő Europe Music Awards díjátadó ünnepségét.

„Miközben az Izraelben és a Gázai övezetben zajló eseményeket figyeljük, nem tűnik helyesnek az ünneplés” – áll a szervezők közleményében. „Már többen meghaltak, ez a gyász pillanata”. Az MTV közölte, hogy az EMA 2024 novemberében tér vissza.

(AP)

Az amerikai hírszerzés szerint a gázai Al-Ahli Baptista Kórházban történt robbanásban valószínűleg száz-háromszáz ember halhatott meg, írja a CNN.

Műholdfelvétel a gázai Al-Ahli kórházról a robbanás után – Fotó: Maxar Technologies / Reuters
Műholdfelvétel a gázai Al-Ahli kórházról a robbanás után – Fotó: Maxar Technologies / Reuters

Egyelőre nem lehet biztosan tudni sem azt, hogy ki felelős a keddi kórházi robbantásért, sem azt, hogy mennyi az áldozatok száma. Az izraeli külügyminisztérium szerint több tucat, és nem több száz áldozata volt a robbanásnak. Szerda délután a palesztin egészségügyi hatóságok 471 halálos áldozatról számoltak be. Mivel független szervezetek nem férnek be a helyszínre, az áldozatok számát nehéz ellenőrizni.

A Hamász szerint izraeli légicsapás érte a kórházat, Izrael és az Egyesült Államok szerint azonban az Iszlám Dzsihád terrorszervezet eltévedt rakétája eshetett a kórház parkolójára.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a gázai határ közelében járt, ahol a Goláni nevű elit alakulat egy egységének azt mondta, hogy Izrael nagy győzelemre készül.

„Győzni fogunk! Egész Izrael mögöttetek áll, és kemény csapásokat mérünk az ellenségre, hogy győzelmet arathassunk!” – mondta Netanjahu.

Pénteken megnyitják az Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi határátkelőt – értesült az egyiptomi állami televízió.

A határ egyiptomi oldalán még mindig több száz segélyszállító kamion várakozik. Joe Biden amerikai elnök megállapodást kötött Egyiptommal és Izraellel, hogy a segélyeket Egyiptomon keresztül juttathassák el a Gázai övezetbe.

Az izraeli rendőrség közleménye szerint eddig 742 civil áldozatot sikerült azonosítani a Hamász október 7-i dél-izraeli támadásában meghaltak közül, 645 holttestet pedig már a átadtak a családtagoknak.

A konfliktus kezdete óta a nap 24 órájában dolgoznak a szakértők és az önkéntesek az azonosításon, de a holttestek egy része súlyosan megégett vagy roncsolódott, és ez rendkívül nehézzé teszi a személyazonosság megállapítását.

306 katonát, tisztet és tartalékost is azonosítottak, az áldozatok számát jelenleg 1400 körülire teszik.

(Times of Israel)

A Hamász terrorszervezet vállalta magára a Libanonból Észak-Izraelre mért rakétatámadást. Közleményük szerint a szervezet libanoni csoportja lőtt ki mintegy 30 rakétát Nahariya és Shlomi városára.

10 rendőr megsebesült, köztük egy súlyosan a ciszjordániai Tulkarem városának közelében található Nur Shams menekülttáborban egy robbanószerkezet miatt. Az izraeli rendőrség szerint a rendőrök körözött palesztinokat akartak őrizetbe venni, amikor tüzet nyitottak rájuk, és egy robbanószerkezetet dobtak feléjük.

A hadsereg közzétett egy videót, amelyen egy palesztin fegyveresekből álló csoport elleni dróntámadás látható. Az IDF és a rendőrség közös közleménye szerint tíz körözött palesztint letartóztattak.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint öt palesztin halt meg a támadásban és az éjszakai összecsapásokban.

(Times of Israel)

Az izraeli védelmi erők (IDF) Telegram-csatornája szerint hat lövést adtak le Izraelre Libanon felől, közülük öt lakatlan, üres területre esett, egyet pedig semlegesített az izraeli légvédelmi blokk. Az IDF-hez jelentés érkezett Dvoranit felé indított páncéltörő rakétákról és Zar'it felé indított könnyű fegyverekről is. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Az IDF jelenleg próbálja beazonosítani a lövések forrását.

Közben a The Guardian szerint a brit és az amerikai nagykövetségek is azt tanácsolják az állampolgáraiknak, hogy hagyják el Libanont, amíg biztosan szállnak fel járatok az országból. Mindkét ország már figyelmeztette állampolgárait arra is, hogy ne utazzanak Libanonba.

Abdel Fattah al-Sisi egyiptomi elnök és II. Abdullah jordán király elítélte a palesztinok „kollektív büntetését” Gázában. A két államfő Kairóban találkozott, és az izraeli-palesztin konfliktusról tárgyaltak.

A találkozó után az egyiptomi elnök és a király külön nyilatkozatokban jelentették ki, hogy a két vezető „megerősítette egységes álláspontját, miszerint elutasítják a palesztinok kollektív büntetését, éheztetését és kitelepítését”. Figyelmeztettek arra is, hogy ha a konfliktus nem rendeződik, a háború kiterjedhet a régióra is.

Egyiptom és Jordánia volt az első két arab állam, amelyek 1979-ben és 1994-ben normalizálták kapcsolataikat Izraellel, és azóta is kulcsfontosságú közvetítők az izraeli és palesztin tisztviselők között.

(The Guardian)

Az izraeli biztonsági erők (IDF) azt állítják, hogy egy művelet során 63 Hamász-terroristát vettek őrizetbe. Összesen 80 főt fogtak el Ciszjordániában az éjszaka folyamán – áll az IDF csütörtöki közleményében.

„A Júdeában és Samáriában (Ciszjordánia zsidó bibliai nevei) folyó éjszakai terrorellenes tevékenységet követően több mint 80 gyanúsítottat fogtunk el, köztük 63 Hamász-terroristát” – áll a közleményben.

Egy palesztin meghalt az izraeli erőkkel vívott összecsapásokban Burdus városában. Az IDF szerint egy terrorista lakóhelyét akarták lerombolni, ekkor 20-an zavargást szítottak, és Molotov-koktélokkal és egyéb tárgyakkal dobálták meg a katonákat. Ezen kívül égő gumikkal és szeméttel zárták el az útvonalakat. Az izraeli védelmi erők rájuk lőttek, egy találatot azonosítottak, állt a közleményben.

(CNN)

A Hamász október 7-i támadása óta több mint 3500-an haltak meg és több mint 12 ezren sebesültek meg Gázában – közölte csütörtökön a gázai palesztin egészségügyi minisztérium. A Hamász által ellenőrzött minisztérium szerint a megszállt Ciszjordániában 69 ember halt meg, és több mint 1300-an megsebesültek.

(CNN)

Az orosz parlament elé került egy határozattervezet az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban, ami felszólítaná az ENSZ-t és „a világ országainak parlamentjeit”, hogy „haladéktalanul tegyenek meg minden lehetséges intézkedést a palesztin-izraeli konfliktus során a civilek elleni vérontás és erőszak eszkalációjának sürgős megállítására, valamint a megelőzésre”.

A nyilatkozatot az orosz parlament, a Duma, nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottsága nyújtotta be. A dokumentumban „példa nélküli humanitárius katasztrófának” nevezik az izraeli-palesztin konfliktust.

Ez annak fényében érdekes, hogy Oroszország Ukrajnában csapást mért már iskolákra és kórházakra, menedékként használt színházra, pályaudvarra, kiállításra, bevásárlóközpontra, étteremre és kávézóra is. Az invázió kezdete óta többezer ukrán gyereket telepítettek át Oroszországba.

Erről a cikkünket ide kattintva olvashatja.

Közösen nyilatkozott Benjámin Netanjahu izraeli elnök és Rishi Sunak brit miniszterelnök, utóbbi ma látogatott Izraelbe. Előbbi azt mondta, hogy Sunak útja az országba az erős támogatás jele, amit mélyen értékel. Azt is mondta, hogy a britek 80 évvel ezelőtt a nácik ellen küzdöttek – most pedig „a Hamász az új nácik”.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy „ez nemcsak Izrael csatája, hanem a civilizált és szabad világ és a modern arab országok csatája is”. Szerinte a másik oldal a gonoszság tengelye, amely magában foglalja a Hamászt, a Hezbollahot és Iránt.

„Ez a mi legsötétebb óránk – a világ legsötétebb órája” – mondta.

Sunak azt nyilatkozta, hogy Izrael „létezésének minden napján átélte az erőszak és a terrorizmus kísértetét”. Azt mondta, hogy az Egyesült Királyság határozottan támogatja Izrael jogát, hogy a nemzetközi joggal összhangban megvédje magát, valamint azt is, hogy a Hamászt támadja.

Rishi Sunak brit és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megbeszélést folytat Jeruzsálemben 2023. október 19-én – Fotó: Amos Ben Gershom / GPO / EPA / MTI
Rishi Sunak brit és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megbeszélést folytat Jeruzsálemben 2023. október 19-én – Fotó: Amos Ben Gershom / GPO / EPA / MTI

Sunak hozzátette: tudja, hogy Izrael „minden óvintézkedést megtesz annak érdekében, hogy ne sértse a civileket, ellentétben a Hamász terroristáival, akik szándékosan próbálják a civileket támadni”. Hangsúlyozta, hogy a palesztin civilek is a Hamász áldozatai, és üdvözölte Izrael azon döntését, hogy segélyt enged be a Gázai övezetbe. Azt is megjegyezte, hogy szeretné, ha Izrael nyerne a konfliktusban.

(BBC)

A vízhiány az egyik legnagyobb kihívás Gázában jelenleg az Action Against Hunger nemzetközi jótékonysági szervezet szerint. A szervezet azt is nyilatkozta, hogy egészségügyi válság fog kitörni, ha ez így marad.

Az AAH szerint a túlzsúfolt menedékhelyek az összeroppanás szélén állnak, egy gázai helyszín jelenleg több mint 24 ezer embert lát el, és az ottani gyerekek 60 százalékát hasmenéses betegség kínozza.

Az ENSZ becslése szerint a Gázában élő 2,3 millió emberre naponta kevesebb, mint három liter víz jut fejenként, a népesség fele pedig gyerek, akiket a leginkább veszélyeztet a vízhiány és a hasmenéses fertőzések. Utóbbi a gyermekhalandóság vezető oka világszerte.

A rendelkezésre álló vízmennyiség valószínűleg napról napra csökkenni fog, mivel a sótalanító üzemekben csökken a felhasználható üzemanyag mennyisége.

(The Guardian)

A Hamászhoz kötődő hírügynökség szerint egy izraeli csapás végzett a Hamász vezette nemzetbiztonsági erők fejével, Jehad Mheisennel és családtagjaival. A támadás a gázai házukban érte a terrorszervezet egyik szenior vezetőjét.

(Reuters)

Olaf Scholz német kancellár sérelmezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a gázai–izraeli konfliktus kapcsán a civilek sorsán siránkozott, miközben háborút folytat Ukrajnában.

Olaf Scholz – Fotó: Serhat Kocak / DPA / AFP
Olaf Scholz – Fotó: Serhat Kocak / DPA / AFP

Putyin korábban arra figyelmeztetett, hogy a várható szárazföldi offenzíva „teljesen elfogadhatatlan” polgári áldozatokhoz fog vezetni. Tragédiának nevezte a hét elején egy gázai kórházat ért halálos csapást is. Az orosz elnök úgy fogalmazott: „Ami a kórház elleni csapást illeti, az ott történt tragédia szörnyű esemény. Nagyon remélem, hogy ez jelzés lesz arra, hogy minél hamarabb véget kell vetnünk ennek a konfliktusnak.”

Scholz csütörtökön a német parlament előtt fejtette ki a véleményét: „Dühös leszek, amikor azt hallom, az orosz elnök újra és újra figyelmeztet, hogy egy fegyveres konfliktusnak polgári áldozatai lehetnek. Ennél cinikusabb már nem lehet.”

(The Guardian)

A WAFA palesztin hírügynökség szerint az izraeli hadsereg Rafah városát lőtte csütörtök reggel, a támadásokban 30 ember meghalt.

Amikor a CNN megkereste az Izraeli Védelmi Erőket (IDF), a csütörtökön közzétett Telegram-közleményüket küldték el. Ebben kijelentették, hogy folytatják a támadást a Gázai övezetben, és az elmúlt nap folyamán több száz Hamász-célpontot akarnak megtámadni, ide értve a páncéltörő rakéták és a hírszerzési infrastruktúra állásait is.

Az IDF szerint több mint 10-en haltak meg a „precíziós légicsapásban”, köztük Rafat Harb Huszein Abu Hilal, a rafahi „Népi Ellenállási Bizottságok” katonai ágának vezetője.

A Gázai övezet déli részén fekvő Rafah az elmúlt napokban a régió diplomáciájának középpontjába került. A Gáza és Egyiptom közötti átkelő az utolsó elérhető kijárat az övezetből menekülni próbáló palesztinoknak– és az egyetlen elérhető belépési pont az oda bejutni próbáló segélyek számára.

(CNN)

Hatvanöt rendőr sérült meg az éjszaka is folytatódó palesztinpárti tüntetésen Berlinben. Az ilyen eseményekre tiltás vonatkozik jelenleg a városban, de a tüntetők ezzel nem foglalkoztak.

A rendőröket kövekkel, gyúlékony folyadékokkal dobálták, többen dulakodás közben sérültek meg – közölte a berlini rendőrség az X-en.

Fotó: Paul Zinken / DPA / AFP
Fotó: Paul Zinken / DPA / AFP

A rendőrség szóvivője elmondta, hogy 174 embert tartóztattak le, közülük 65-tel szemben vizsgálat indul.

A tüntetés szerdán késő este kezdődött Neuköllnben, ahol nagyobb arab közösség él. A Bild napilap szerint az egész Telegramon szerveződött, ahol felszólították a „férfiakat”, hogy „Neuköllnt alakítsák Gázává, és égessenek fel mindent”.

Amióta Izrael megkezdte a Gázai övezet bombázását, amelynek sok civil áldozata is van, a széles körű tilalmak ellenére palesztinpárti tüntetések törtek ki több német nagyvárosban. Az antiszemita incidensek száma is megugrott, szerda hajnalban Molotov-koktélokkal támadtak meg egy berlini zsinagógát.

(AFP)

Hszi Csin-ping kínai elnök szerint egy független Palesztina létrehozásának kétállami megállapodása az alapvető kiút az izraeli-gázai konfliktusból. A politikus most szólalt meg először nyilvánosan a harcokkal kapcsolatban.

"Most a legfontosabb prioritás a minél korábbi tűzszünet, hogy elkerüljük a konfliktus kiterjedését vagy akár eszkalálódását, súlyos humanitárius válságot okozva – idézte Hszi szavait a CCTV kínai állami műsorszolgáltató.

A kínai elnök ezeket a megjegyzéseket Mosztafa Madbouly egyiptomi miniszterelnökkel Pekingben folytatott megbeszélésén mondta, ahogy azt is, hogy Kína kész együttműködni Egyiptommal és az arab nemzetekkel annak érdekében, hogy „átfogó, igazságos és tartós megoldást mozdítson elő a palesztin kérdésben”.

Hszi azt is mondta, hogy Kína nagyra értékeli Egyiptom szerepét a helyzet „lehűtésében”, és támogatja az ország erőfeszítéseit a humanitárius folyosók megnyitására.

(CNN)

Csütörtökön találkoznak az Európai Unió migrációval foglalkozó miniszterei azért, hogy megvitassák, szükség van-e a biztonsági intézkedések szigorítására a franciaországi és belgiumi iszlamista támadások után, illetve, hogy lehet-e nagyobb volumenű migrációra számítani a gázai-izraeli harcok miatt, írja a Reuters.

A blokk egyes országai már most szigorúbb határellenőrzést kért, illetve azt is, hogy új megállapodást kössenek afrikai államokkal, hogy a menekültek ne Európát érjék el. Hétfőn egy tunéziai férfi, aki nem kapott menedéket Belgiumban, megölt két embert Brüsszelben, és többeket megsebesített. Múlt héten Franciaországban egy tanárt is megöltek, Emmanuel Macron szerint iszlamista támadás keretein belül.

„A közel-keleti helyzet belső biztonságunkra gyakorolt hatása... jelenleg nagyon aktuális” – mondta a miniszteri tárgyalások előkészítésében részt vevő EU-diplomata. A miniszterek várhatóan nem fognak konkrét döntéseket hozni, de megvitatnak olyan témákat, mint hogy milyen konkrét fejlemények okozhatják a palesztinok tömeges migrációját, vagy más erőszakos cselekményeket az EU-n belül.

(Reuters)

A palesztin média arról számolt be, hogy a Hamász politikai szárnyának első és egyetlen női tagja meghalt egy légicsapásban. Ez a szervezet a Hamász legfőbb döntéshozó szerve.

Dzsamila al-Santi, a Hamász társalapítójának, Abdel Aziz al-Rantiszinak az özvegye alapította meg a Hamász női mozgalmát, és ő lett az első nő, akit 2021-ben beválasztottak a terrorszervezetet vezető körbe.

(BBC)

Két elrabolt izraeli holttestének megtalálásával 203-ra emelkedett a Hamász által túszul ejtettek száma – jelentette be Izrael.

A 80 éves Carmela Dant és 12 éves unokáját, Noya Dant a Nir Oz kibucban ejtették foglyul.

A Harry Potter-rajongó, autista kislányról J. K. Rowling, a könyvsorozat írónője is posztolt, amikor még csak azt lehetett tudni, hogy Noyát elrabolták. „Érthető okokból szíven ütött a képe” – írta X-en (korábban Twitter), hozzátéve, reméli, hogy minden túsz épségben hazajut a családjához.

Izrael nem közölte, hogy hol találták meg a holttesteket – írja a Guardian. Az áldozatok több családtagja még mindig nem került elő, lehetséges, hogy ők is túszok.

A Hamász korábban azt állította, hogy 250 embert tartanak túszként fogva. Korábbi izraeli becslések 199-re tették a foglyok számát.

Az Izraeli külügyminisztérium szerint több tucat, és nem több száz áldozata volt annak a robbanásnak, amely egy kórházat ért kedden – írja a BBC.

Szerda délután, egy nappal a kórházban történt robbanás után a palesztin egészségügyi hatóságok 471 halálos áldozatról számoltak be. Lior Haiat, az izraeli külügyminisztérium szóvivője szerint a halálos áldozatok száma valójában inkább „több tucat” lehet. Mivel független szervezetek nem férnek be a helyszínre, az áldozatok számát nehéz ellenőrizni.

A konfliktus felei abban is ellenkezőt állítanak, hogy ki felel azért, hogy robbanás történt az intézményben. A Hamász szerint izraeli légicsapás érte a kórházat, Izrael és az Egyesült Államok szerint azonban az Iszlám Dzsihád terrorszervezet eltévedt rakétája eshetett a kórház parkolójára. Egy videót is közzétettek, ami szerintük ezt igazolja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!