Olena Zelenszka az ENSZ Közgyűlésének: Segítsenek hazahozni az Oroszországba elhurcolt gyerekeket

2023. szeptember 20. – 08:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán First Lady is felszólalt az ENSZ Közgyűlése előtt kedden. Olena Zelenszka arra sürgette a résztvevőket, hogy segítsenek hazajuttatni az elrabolt és Oroszországba hurcolt gyerekeket.

Zelenszka szerint eddig több mint 19 ezer ukrán gyereket hurcoltak el erőszakkal és deportáltak Oroszországba vagy a megszállt területekre. Eddig csak 386-ot hoztak vissza. Oroszországban „azt mondták nekik, hogy a szüleiknek nincs szükségük rájuk, hogy az országuknak nincs szüksége rájuk, hogy senki sem várja őket haza. Azt mondták nekik, ők mostantól orosz gyerekek, nem ukránok” – mondta.

A Közgyűlésen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felszólalt, aki arról beszélt, sok szék lesz üres az ENSZ Közgyűlésében, ha Oroszország sikerrel jár Ukrajnában.

Az ukrán elnök felszólalt az ENSZ Közgyűlése előtt – Fotó: Caitlin Ochs / Reuters
Az ukrán elnök felszólalt az ENSZ Közgyűlése előtt – Fotó: Caitlin Ochs / Reuters

Az ICC márciusban adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi biztosa ellen. Az ICC vádja szerint az orosz megszállás alatt álló területekről gyereket deportáltak illegálisan árvaházakból és gyermekotthonokból az orosz elnök és gyermekjogi biztos tudtával és közreműködésével. A Kreml tagadta, hogy illegálisan deportáltak volna gyerekeket, és állította, hogy csak a konfliktusövezetekből mentették ki a kiskorúakat. A Putyin elleni elfogatóparancsról és várható következményeiről ebben a cikkben írtunk bővebben.

A Telex is találkozott Ukrajnában olyan szülőkkel, akik az orosz megszállás idején oroszországi nyári táborokba küldték gyerekeiket, ám eközben a terület Ukrajna ellenőrzése alá került vissza, és a szülők akkor már hetek óta eredménytelenül próbálták gyereküket visszahozni.

(France 24)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!