Zelenszkij: Sok szék lesz üres az ENSZ Közgyűlésében, ha Oroszország sikerrel jár

2023. szeptember 19. – 21:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háború kitörése óta először szólalt fel személyesen az ENSZ Közgyűlése előtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki tavaly videóüzenetben kérte a szervezetet egy különleges bíróság létrehozására, hogy megbüntessék Oroszországot a területrablásért. Zelenszkij kedd esti felszólalását azzal kezdte, hogy az oroszoknak a nukleáris leszerelésre tett kísérletek ellenére még mindig vannak atomfegyvereik, és hozzátette, hogy az ilyen jellegű fegyverkezés ellen nincsenek megfelelő tiltások.

Nem ez ugyanakkor az egyetlen dolog szerinte, amit potenciális fegyverként használnak az oroszok, mint mondta, az ukrán kikötők blokkolása, valamint az ebből következő élelmiszerválság is ide tartozik. Az ukrán elnök úgy látja, hogy ennek hatásait a világon mindenhol lehet érezni, és azt is hozzátette, hogy az oroszok által júliusban felmondott fekete-tengeri gabonamegállapodás után is mindent megtesznek azért, hogy tudjanak gabonát exportálni.

Azt azért megjegyezte, hogy még a szövetségeseik között is vannak, akik keresztbe tesznek ennek, amellyel alighanem az importtilalmat egyoldalúan meghosszabbító Szlovákiára, Lengyelországra és Magyarországra utalt.

Zelenszkij az atomfegyverek mellett az atomenergiával való fenyegetőzést is felhozta, természetesen a zaporizzsjai atomerőművel példálózva, majd arról beszélt, hogy ukrán gyerekek ezreit rabolták el, hogy Oroszországban elszigeteljék és a hazájuk ellen hangolják őket. Ezt követően kitért arra, hogy nem elég a már most is érezhető klímaváltozás, Putyin még egy olyan háborút is indított, amely akár az utolsó is lehet az emberiség számára, de mint mondta, ezt együtt meg lehet akadályozni. Ehhez az általa tavaly már belengetett ukrán békeformulára van szükség szerinte, amelyről részletesen szerdán fog majd beszélni.

Az ukrán elnök beszédét itt lehet visszanézni:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!