Magyarország egyoldalúan meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán gabona importtilalmát

Legfontosabb

2023. szeptember 15. – 23:09

Magyarország egyoldalúan meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán gabona importtilalmát
Az odesszai területi közigazgatás által közreadott képen egy orosz dróntámadásban megsemmisített gabonatároló látható egy Odessza környéki dunai kikötőben, 2023. augusztus 16-án Fotó: MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nem hosszabbítja meg az ukrán gabona behozatali tilalmát az Európai Bizottság, így az átmeneti intézkedések pénteken éjfélkor hatályukat vesztik – olvasható az MTI jelentésében.

Az Európai Unió májusban engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának –, hogy megtiltsa az Ukrajnából származó búza, kukorica, repce és napraforgó importját, hogy ezzel védje a helyi gazdákat. A Bizottság most azért döntött a tilalom feloldása mellett, mert úgy ítélte meg, hogy a május óta hozott intézkedések hatására megszűntek a piaci torzulások az öt tagállamban.

A döntésről szóló közlemény szerint a háttérben az is áll, hogy Kijev kötelezettséget vállalt az EU-ba irányuló gabona- és egyéb élelmiszerexport ellenőrzésére. Egyebek mellett visszafogják a gabonakínálat megugrását, és saját exportengedélyezési rendszert vezetnek be. A további lépésekről Ukrajnának hétfőig cselekvési terveket kell benyújtania az EU Bizottságához.

Magyarország, Lengyelország és Szlovákia a Bizottság döntése nyomán bejelentette, hogy a továbbiakban is fenntartja az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök előzetesen, pénteken reggel, a Kossuth rádiónak adott szokásos interjúban úgy fogalmazott, hogy Brüsszel nem hajlandó a tagállamok és az európai emberek oldalára állni, hanem a gabonaügyben is inkább amerikai érdekeket képvisel. A gabonavita hátteréről és előzményeiről itt írtunk részletesebben.

Nagy István agrárminiszter pénteki közleménye szerint a Magyarországon érvényes, kiterjesztett behozatali tilalom többek között az Ukrajnából származó gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is vonatkozik, ugyanakkor hazánk továbbra sem tiltja az ukrán termékek magyar területen történő átszállítását. A tranzitszállítmányokat a hatóságok, az eddigi gyakorlatnak megfelelően zárral látják el a határon, nyomon követik őket, és Magyarország egész területén ellenőrzik az érintett termékek útját, fogalmazott a miniszter.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csatlakozott magyar kollégájához, amikor azt mondta, a gabonatilalom meghosszabbítása a lengyel gazdák érdekeit védi. Ódor Lajos megbízott szlovák miniszterelnök szintén pénteken jelentette be, hogy Szlovákia hasonlóan jár el a kérdésben, ugyanakkor Románia egyelőre várakozó állásponton van, hiszen a kormány péntek esti közleménye szerint Bukarest megvárja az ukrán cselekvési terv bemutatását, és ennek függvényében dönt a további intézkedésekről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte az Európai Bizottság döntését. Mint az X-en (korábban Twitter) olvasható posztjában fogalmazott, a korlátozás feloldása a valódi egység és a bizalom példája. A magyar, lengyel és szlovák egyéni tilalmi döntéssel kapcsolatban pedig azt írta, hogy ha a szomszédos országok megsértik az uniós jogot, Ukrajna civilizáltan fog válaszolni, és Kijev várhatóan a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul kártérítésért.



Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!