Orbán: Az árspekuláns multikkal szemben fel kell lépnünk

2023. szeptember 15. – 07:41

Orbán: Az árspekuláns multikkal szemben fel kell lépnünk
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Röviden összefoglaltuk Orbán Viktor szokásos pénteki rádiónyilatkozatát azoknak, akik lemaradtak róla.

„Az árspekuláns multikkal szemben fel fogunk lépni, ha kell, további lépéseket fogunk tenni, hogy megvédjük a családokat” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában, amikor az inflációról kérdezték.

Lehet egy számjegyű az év végére? A miniszterelnök időnként türelmetlen, dühös, mert „nem a végzet kanyarította köpönyegként a vállunkra, hanem az európai politika és a háború”.

Augusztusban 16,4 százalékra csökkent az éves infláció, júliusban 17,6 százalék volt. Cikkünk a témában>>>

Magyarországnak 48 milliárd forintnyi többletet jelent, hogy az ukránok három és félszeresére emelték a kőolajvezeték használatának tranzitdíját. A benzinhez szükséges olaj Oroszországból Ukrajnán keresztül érkezik, és Magyarországnak fizetnie kell a cső használatáért. Ezt a díjat az ukránok egyik napról a másikra megemelték.

A kormányfő közölte, a benzinkereskedelmet Magyarországon a magángazdaság intézi, és ennek a gazdaságnak a szereplői ezt a többletet azonnal beépítik az árakba, ez pedig meglöki a benzin árát, és fél százalékkal növeli az inflációt.

Orbán Viktor azt mondta, az áremelés miatt ellentétes érzelmei vannak, mert miközben nagyon dühös, azt is látja, hogy „szerencsétlen ukránok” az életükért harcolnak, pénzük, fegyverük nincs, túlerővel állnak szemben, ennek ellenére nem a béke, hanem a háború folytatása felé hajlanak, és megpróbálnak mindenhonnan pénzt begyűjteni.

Kitért arra, hogy az Európai Unió egy békeprojekt, most mégis a háborúpártiak vannak többségben Brüsszelben. Megismételte azt a korábban többször hangoztatott kijelentését, hogy ha az amerikai elnök szeretné, „azonnal, akár már holnap reggel véget vethetne a háborúnak. Nem várhatjuk, hogy egy tündér varázspálcájától véget érjen”. Addig is harcolunk a háború negatív gazdasági hatásai ellen.

Kik a családbarát államok Európában? Mi úgy gondolkodunk Orbán szerint, hogy ha ma születik egy unokánk, és nyolcvan évvel számolunk, akkor 2103-ban még élni fog, ezért hosszú távú döntésekre van szükség. Európában nincs közös demográfiai politika. Ezért tartunk olyan fórumokat, mint a budapesti demográfiai csúcs.

„A gyerekekért vívott csata nem zsebben, hanem fejben dől el” – ezt mondta a miniszterelnök a budapesti demográfiai csúcson.

Szerinte gyereket olyan emberek vállalnak, akik nem magukat teszik az első helyre, „mint a liberálisok”. Akik úgy gondolkodnak, hogy vannak fontosabb dolgok a világban, mint saját magunk. A kormánynak az a célja, hogy akik gyereket vállalnak, azok anyagilag is jobban éljenek, mint azok, akik nem vállalnak gyereket.

„A magyar ember olyan, hogy ha elértünk valamit, az a természetes” – válaszolta arra a kérdésre, hogy milyen eredményei vannak a magyar családpolitikának.

„Az öndicséret büdös”

– tette hozzá. Nem szívesen beszél a sikerekről, inkább azon gondolkodik, hogyan lehetne továbblépni.

Orbán szerint „nem fehér elefánt” a konzervatív, családbarát politika Európában, Olaszország erre a legjobb példa. Nőhet a számuk Brüsszelben, „koalícióépítés zajlik a háttérben”. Azt mondta, nagyon nagy tétje van a jövő évi (európai parlamenti) választásnak, „olyan vezetésre van szükség, amelyik békét akar, megállítja a migrációt, feladja a genderpropagandát, maga mögött hagyja a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben alkalmazott kettős mércét”.

A miniszterelnök szerint „jól átvertek minket az ukrán gabonával, abból nem látnak szegény afrikai gyerekek egy kiló kenyeret sem”. Ha Brüsszel nem hosszabbítja meg, mi egyoldalúan megtesszük azt.

Máig kellene rendezni az ukrán mezőgazdasági termékek helyzetét. Cikkünk a témában>>>

Végezetül itt egy videós válogatás az elmúlt évek legizzasztóbb közrádiós kérdéseiből:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!