Orbán a Demográfiai Csúcson: A gyerekekért vívott csata nem zsebben, hanem fejben dől el

2023. szeptember 14. – 13:22

Orbán a Demográfiai Csúcson: A gyerekekért vívott csata nem zsebben, hanem fejben dől el
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor csütörtökön a Demográfiai Csúcson mondott beszédet az államfői panelban.

A miniszterelnök azzal kezdett, hogy a világ megváltozott a 2021-es konferencia óta, egy háború árnyékában állunk, de azért jó dolgok is történtek, például a szintén vendég Giorgia Meloni kormányra került Olaszországban. Orbán szerint a két ország között „a kapcsolat veretes”, két olyan országról van szó, amelyben tudják, hogy nincs szabadság tekintély nélkül, és fordítva. „Avanti ragazzi” – üzente az olaszoknak Rómába és Meloni párttársainak. Ezután köszöntötte a többi magas rangú politikai vendéget a konferencián, azerieket, bolgárokat, bosnyákokat, tanzániaiakat és így tovább.

A család és a gyerekek kérdése a világ minden táján megmozgatja az embereket, Magyarország pedig ezeknek az ügyeknek a leghangosabb szószólója – mondta Orbán, aki szerint ez így is marad a liberális támadások ellenére. A magyar miniszterelnök szerint az Európát vezető liberális elit „mindenféle sületlenséggel van elfoglalva”, ahhoz hasonlította ezt, hogy a szovjet vezetők megpróbálták megváltoztatni a folyók folyásirányát. Orbán a Szovjetunióhoz hasonlóan „nem jósol nagy jövőt a liberálisoknak sem”, akik „megszavazták, hogy férfiak is szülhetnek”.

A legaggasztóbb fejlemény, ami történt Európában az elmúlt 70 évben a kormányfő szerint, hogy a politika legfontosabb napirendi pontjai eltávolodtak attól, mi fontos tényleg az embereknek, fejtegette a kormányfő. Ez úgy történt Orbán szerint, hogy a liberálisok meghekkelték a régi gondolkodási keretet stratégiai és antropológiai szinten. Elterjesztették, hogy az egyén a legfontosabb, zsarnokságot látnak mindenkiben, aki korlátozza az egyéni vágyaikat, pedig a korlát támaszként is szolgál – mondta a miniszterelnök. Orbán újszerű liberális eszköznek látja az „irracionális félelmek” keltését, ami egy stratégiai szintű problémát eredményez. Az egyik módszerük, hogy elhitetik, hogy egy elkerülhetetlenül bekövetkező világvégének kell alárendelni az életet, ami a marxista osztályharcelméletre emlékezteti Orbánt.

A valós probléma szerinte nem az, amit a liberálisok tematizálnak, hanem a demográfiai hanyatlás, de alig lehet erről beszélni, mert mindenki el van foglalva a karbon- és genderkvóták érvényesítésével.

Magyarország szerinte a konzervatív politikák inkubátorháza, itt fejlesztik ki azokat a jobboldali szakpolitikákat, amelyek aztán elterjedhetnek. Mint mondta, ezek közül a családpolitika a legsikeresebb, és elsorolt néhány statisztikát: nőtt a családok jövedelme, nőtt a házasságok és a házasságban született gyerekek száma, a fiatal és a négygyerekes anyák adókedvezményt kaptak (itt ismét elmondta az évek óta hangoztatott ígéretet, hogy ezt ki fogják terjeszteni a háromgyerekesekre is, amint Varga Mihály pénzügyminiszter elérkezettnek látja az időt), gyermekvédelmi népszavazást tartott a kormány a genderpropaganda ellen.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Orbán szerint 154 ezerrel több gyerek született a magyar családpolitikának köszönhetően, mint született volna anélkül. Ennek ellenére még hosszú az út, mert ugyan megállítottuk a népességfogyást, most meg kell fordítani a trendet és elérni a 2,1-es termékenységi rátát.

Ehhez újabb és újabb támogatások kellenek majd Orbán szerint, nem csak pénzbeliek: a gyerekekért vívott csata nem a zsebben, hanem fejben dől el, a közgondolkodásban.

Le kell váltanunk azt a liberális diskurzust, amely tehernek állítja be a családalapítást – mondta Orbán, majd a Mézga család főcímzenéjéből idézett azt illusztrálandó, hogy az ő gyerekkorában még egyértelmű volt a család szerepe („papa, mama, gyerekek, csupa szív, szeretet”). A liberális közbeszéd lecseréléséhez szerinte kurzusváltásra van szükség, minél több európai országban konzervatív kormányokat kell hatalomra juttatniuk a választóknak, jövőre pedig a jobboldali erőknek kell megnyerniük az EP-választást. Így egész Európa együtt meg tudja majd valósítani a családpárti fordulatot, Magyarországon pedig jön majd a 2.0-s családpolitika.

A Demográfiai Csúcs csütörtöki napjának többi részéről itt számoltunk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!