Zelenszkij egy különleges bíróság létrehozását kérte az ENSZ-től, hogy megbüntessék Oroszországot a területrablásért

2022. szeptember 22. – 08:23

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij az ENSZ Közgyűlése előtt levetített videóüzenetben kérte Oroszország megbüntetését az ukrajnai invázió miatt.

Zelenszkij beszédében egy különleges háborús törvényszék létrehozására szólított fel, majd az orosz háborús bűnöket sorolta. Azt mondta, Oroszország katasztrofális zavarokat okozott illegális háborújával. Az ő békeformulája szerint Ukrajnának még több katonai támogatást kéne kapnia.

Zelenszkij szerint az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 300 ezer tartalékost akar mozgósítani, nem azt mutatja, hogy Oroszország komolyan venné a béketárgyalásokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy előre rögzített videós beszédben kérte Oroszország megbüntetését az ENSZ Közgyűlésétől – Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy előre rögzített videós beszédben kérte Oroszország megbüntetését az ENSZ Közgyűlésétől – Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images

„Az oroszok a szabadságukat kockáztatva tiltakoznak Putyin inváziója ellen.
Egy különleges bíróság létrehozása segítene Moszkvát felelősségre vonni a területrablásért és több ezer ember meggyilkolásáért” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök részletezte az Izjumban elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatos vádakat. Felidézte, hogy egy férfit kasztráltak meggyilkolása előtt. „Miért olyan megszállottja az orosz hadsereg a kasztrálásnak?” – kérdezte.

Zelenszkij további szankciókkal sújtaná Oroszországot, megfosztaná az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagságától is. Új biztonsági garanciákat kért Kijev számára, valamint azt, hogy a világ egyesüljön Moszkva fegyveres agressziójának elítélésében. Felszólított továbbá az ukrán életek védelmére és az ország nemzetközileg elismert határainak tiszteletben tartására.

(via BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!