A Novaja Gazeta szerint akár egymillió orosz behívása lehet a cél, amit a Kreml tagad

2022. szeptember 22. – 18:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Novaja Gazeta Europe független orosz lap az orosz kormányhoz közeli forrására hivatkozva arról írt, hogy valójában egymillió orosz behívása a Kreml igazi célja a Vlagyimir Putyin által szerdán bejelentett részleges mozgósítás keretében. A forrás szerint ezt az orosz elnök által aláírt szerdai rendelet egy titkosított része teszi lehetővé.

Putyin tévébeszédben jelentette be, hogy részleges mozgósítás keretében tartalékos katonákat akarnak küldeni az ukrán frontra. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek a Putyin-beszédet követő nyilatkozata arra utalt, hogy a mozgósítás nem érint minden hadkötelest, nem érinti a diákokat, hanem olyanokra vonatkozik, akik korábbi katonai tapasztalattal rendelkeznek. Ez körülbelül 300 ezer tartalékost jelent. Mielőtt bevetnék őket, katonai kiképzésben részesülnek majd. Ennek jelentőségét itt elemeztük Rácz András Oroszország-szakértővel.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Ria Novoszyi állami hírügynökségnek hazugságnak nevezte a Novaja Gazetában megjelent egymilliós számot, írja a Guardian. A rendelet nyilvánosság elől elrejtett részéről azt mondta, abban a besorozottak létszámáról van szó, de nem hozhatja nyilvánosságra annak tartalmát.

A Novaja Gazeta az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt már márciusban felfüggesztette hazai működését, mivel az újabb orosz rendelkezések lényegében lehetetlenné tették az ukrajnai helyzetről szóló tájékoztatást. Mihail Gorbacsov halála után alig egy héttel pedig egy moszkvai bíróság beszüntette az ország egyik utolsó független lapját. A Novaja Gazeta Europa egy Lettországból indított „emigráns verzió”, ez azonban Oroszországból interneten sem érhető el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!